Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΛΙΚΑΣ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας
1 Ιουνίου 2015
ΘΕΜΑ: 
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Προς
Τον Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Λαγδάρη
Το Δημοτικό Συμβούλιο


Σας αποστέλλω τα παρακάτω, τονίζοντας ότι η συνεργασία πάντα φέρνει καλούς καρπούς, εν αντιθέσει με την αντιπαράθεση.
Μετά πολύχρονη διαδικασία με τον Δήμο, ανταλλάξαμε το οικόπεδο με τον περιβάλλοντα πετρόχτιστο αυλόγυρο, την στέρνα και την κατοικία του παππού μας Σωτήρη Τσιλίκα, με σκοπό να προστατευτεί, συντηρηθεί και διατηρηθεί η υπάρχουσα κατοικία με τα αναφερθέντα υπόλοιπα στοιχεία. 
Εγώ προσωπικά αγόρασα δύο μερίδια από θείους μου στην Αυστραλία, που με όλη την διαδικασία στοίχισαν αυτά μόνον, 15.000 Ευρώ. Το οικόπεδο ανταλλαγής, όπως αναγράφεται στο Συμβόλαιο, εκτιμάται σε 15.000 Ευρώ. Σημειώνω ότι από το ως άνω οικόπεδο το δικό μου μερίδιο είναι περίπου 53% και ότι με τις 15.000 Ε θα μπορούσα να είχα αγοράσει αντίστοιχο οικόπεδο και μάλιστα κατά 100%.
Το θέμα όμως ήταν να διατηρήσουμε την Πολιτιστική κληρονομιά. 
Την όλη ανταλλαγή με το σκεπτικό της, ενέκριναν παμψηφεί τα ΔΣ του Δήμου Κολινδρού και στη συνέχεια τα ΔΣ του διευρυμένου Δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Τελικά την ενέκρινε και την επικύρωσε η Περιφέρεια  (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης).
Σήμερα, παρακαλώ τον Δήμαρχο και το ΔΣ να ξαναδιαβάσουν το Συμβόλαιο και με πρίσμα και στόχο την προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς, να πράξουν τα δέοντα.
Εγώ προσωπικά είμαι στην διάθεση του Δημάρχου και του ΔΣ, τόσον τόσον όσον αφορά το θέμα του Συμβολαίου με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όσον και για άλλα θέματα, που αφορούν προτεινόμενη -από παλιά- προσφορά μου στον τομέα ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα Ψυχικής Υγείας. 

Θεσσαλονίκη 1 Απριλίου 2015
Με τιμή
Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας


Κατωτέρω παραθέτω:
Α. Κείμενο που δημοσιεύτηκε στα Κολινδρινά Μασλάτια (18 Μαΐου) και εστάλη ηλεκτρονικά στο μεηλ του Δήμου.
2. Επισημάνσεις.




Α. Κείμενο που δημοσιεύτηκε στα Κολινδρινά Μασλάτια
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 
"Τα Μνημεία τα φροντίζουν. Δεν τα σκοτώνουν" - Γκρέμισμα πετρόχτιστου αυλόγυρου μνημείου του Κολινδρού 



Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας

18-05-15

ΘΕΜΑ: Τα Μνημεία τα φροντίζουν. Δεν τα σκοτώνουν.

Προς τα ΄΄Κολινδρινά Μασλάτια΄΄
Ηλεκτρονική Κοινοποίηση στον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού

Υπάρχουν Έλληνες άσχετοι, που θα γκρέμιζαν -αν μπορούσαν- και τον ήδη μισογκρεμισμένο Παρθενώνα, γιατί όπως είναι, είναι ... ΄΄παλιόπετρες΄΄.
Λέγεται ότι μαρμάρινοι κίονες και αρχαιοελληνικά αγάλματα, τα μετέτρεψαν ορισμένοι εντελώς απολίτιστοι δυστυχώς Έλληνες σε ... ασβέστη, για τις ανάγκες τους. 
Αντίθετα, άλλοι Έλληνες έδιναν στους πολιορκημένους Τούρκους στην Ακρόπολη, μολύβι (μόλυβδο) για να μην βγάζουν το συνδετικό μολύβι των κιόνων, για να φτιάχνουν βόλια !!!
Τα πιο πάνω καταστροφικά είναι φυσικά εντελώς βέβηλα. Αναφορικά με τον Παρθενώνα, φαντάζει βέβαια εντελώς υπερβολικό και απίθανο, αλλά για μικρότερης σημασίας και αξίας Μνημεία, ορισμένοι από τους αναγνώστες του κειμένου, υποθέτω ότι έχουνε γνώση, εμπειρία και σχετικούς αγώνες.


Στις 14 Αυγούστου 2013, ανταλλάξαμε με σχετική Συμβολαιογραφική πράξη (Αριθμός 13793) , που συνυπογράψαμε με τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, το υπό την ιδιοκτησία μας, σπίτι και κήπο με τον πετρόχτιστο αυλόγυρο, του παππού μας Σωτήρη Τσιλίκα (απεβίωσε 85 ετών το 1961), του παλιού μυλωνά του Κολινδρού, στην οδό Αγαπίου Βράτση 8.


Ο μοναδικός λόγος της ως άνω πράξης ήταν για να σωθεί το σπίτι (αναπαλαίωση με προγράμματα Λήντερ), μαζί με τον πετρόχτιστο αυλόγυρο, το καλντερίμι και την στέρνα με το σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού. Να παραμείνει δηλαδή ως αρχιτεκτονικό και λαογραφικό στοιχείο, μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο, τον Αγιο Γεώργιο, την Αγία Παρασκευή, την Αστική Σχολή Κολινδρού του 1914 (1ο Δημοτικό σχολείο) και τα υπολείμματα του Πύργου, κρατώντας το χρώμα της περιοχής, για το καλό του τόπου. Πόσα παλιά αξιοποιημένα κτίσματα έχουν μείνει στον Κολινδρό;
Το σπίτι χτίστηκε το 1911, δηλαδή 1 χρόνο πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Λίγο πιο κάτω είναι το Λαογραφικό Μουσείο, που ανήκε ως κατοικία, στον Συνταγματάρχη της Αεροπορίας Παναγιωτάκη Γαλατσόπουλο, ανηψιό του παππού μου και νονό μου.


Αλήθεια, οι Κολινδρινοί κόπτονται ότι ο Κολινδρός είναι η πατρίδα του Ζορμπά. Αν τυχόν αυτό πραγματικά ισχύει, υπάρχει κάπου (απτά) το σπίτι του ή αν όντως υπήρχε, κάποιοι τελικά το γκρέμισαν; Γιατί αν δεν υπάρχει υλικό έρεισμα, όλα μπορεί να θεωρηθούν ως κοπανιστός αέρας.
Το Επισκοπικό Μέγαρο απέναντι από την Αγία Παρασκευή, ήταν διατηρητέο; Αν πράγματι ήταν, τότε Ποιός ήταν αυτός, που προφανώς υπογείως, έδωσε την εντολή και έτσι το απτό Μνημείο (ιστορικά, συμβολικά και sos εθνικά), αστραπιαία κονιορτοποιήθηκε; Το Επισκοπικό Μέγαρο έγινε τελικά κοπανιστός αέρας. (κόψτε τα δένδρα που μου κρύβουν τα ντουβάρια, που λέει και ο ποιητής). Άντε να αποδείξεις ότι: ΄΄Να εκεί ήταν κάποτε΄΄. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ο όποιος αυτός, λογοδότησε στην Δικαιοσύνη; Ο όποιος αυτός, λογοδότησε στην Ιστορία, ως καταστροφέας των μνημείων; Οι Άρχοντες και προστάτες του τόπου έκαναν ενέργειες ή και αυτοί συνέργησαν (αλίμονο αν το έκαναν), αδράνησαν ή αδιαφόρησαν στα πλαίσια Ωχαδερφισμού;
Τι έκαναν τον παμπάλαιο ιστορικό -για την ευρύτερη περιοχή- Μύλο του νονού μου; Κατέστρεψαν τον Μύλο και φάρδυναν τον δρόμο. Αυτό είναι Πολιτισμός; Αν υπήρχε σήμερα αξιοποιημένος, θα ήταν ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες και ένα απτό στοιχείο για τις παραδόσεις μας.

Αλήθεια, πέραν των ΄΄Αρχόντων΄΄, οι κάτοικοι του Κολινδρού νοιάζονται οι ίδιοι για τον τόπο τους; Γνωρίζω Κολινδρινούς, που πράγματι αγαπούν τον τόπο τους και νοιάζονται ως Πατριώτες (για τους ανθρώπους, την λαογραφία, την ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου), με την αγνή και όχι με την καπηλευμένη έννοια του όρου Πατριώτης.
Αν λοιπόν όντως νοιάζονται όπως θεωρώ, τότε χρειάζεται να συστρατευτούν μαζί μας.

Διότι: Αιφνιδίως με πληροφόρησαν ότι κάποιοι (ποιοί;) αντί να συνδράμουν στην διαφύλαξη της Πολιτισμικής κληρονομιάς και την διόρθωση των όποιων δεδομένων, προέβησαν στο γκρέμισμα του πετρόχτιστου αυλόγυρου και βανδάλισαν την αυλή του σπιτιού του παππού Σωτήρη, μέχρι και (;) την στέρνα. Και άρπαξαν την πόρτα και το παράθυρο υπολείμματος σπιτιού του κήπου και την διπλή εξώθυρα του αυλόγυρου, ηλικίας άνω των 100 χρόνων. Αλήθεια για καυσόξυλα ; !!! 
Άσχετα με το όποιο σκεπτικό τους, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

1. Στην Κοινωνία μας υπάρχουν Νόμοι. Και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να βγαίνει στο προσκήνιο το ΄΄Έτσι θεωρώ και γουστάρω να ενεργώ και ενεργώ γκρεμίζοντας, χωρίς να νοιάζομαι για λύσεις. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι΄΄. Και ακόμα το πολύ σημαντικό: Να μην υπάρχει ακόμα εφαρμογή τιμωρίας σε όσους παρανομούν.
2. Το συμβάν προσωπικά μου έχει προκαλέσει ψυχική οδύνη.
3. Η συγκεκριμένη συνολική ενέργεια είναι σαφέστατα παράνομη, διότι:

Στο προαναφερθέν Συμβόλαιο (Αργυρώ Μαυρίδου – Παυλίδου) κατά γράμμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: ΄΄Με την υπ΄ αριθμό 60-2013 απόφαση – απόσπασμα από το πρακτικό της 12-2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ...κλπ κλπ........με σκοπό την επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου και την διατήρηση του ΄΄χρώματος΄΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κολινδρού, αξιοποιώντας κατά τις Πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου, με διατήρηση και αναπαλαίωση του πετρόχτιστου κτίσματος, με τον κήπο και την στέρνα. Η πιο πάνω απόφαση εγκρίθηκε από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την 2020/29-04-2013 απόφασή της και επικυρώθηκε με την 3261/29-04-2013 απόφασή της, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, κατά τα προβλεπόμενα από την σχετική νομοθεσία......΄΄. 
Το παρόν συμβόλαιο βρίσκεται φυσικά και στα ΄΄χέρια΄΄ του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού.

Το θέμα είναι βέβαια να μην καταστραφεί κάτι. Αν καταστραφεί, ακόμα και αν ξαναγίνει δεν θα είναι το ίδιο. Παρόλα αυτά, θεωρώ σημαντικό να ξαναχτιστεί ο πετρόχτιστος περίβολος, έστω με κάποιες μεταβολές, να αποκατασταθεί η στέρνα και ο κήπος για να διατηρηθεί το χρώμα.
Ακόμα, πρέπει να επισημάνω και να εκφράσω τους φόβους μου και για το ίδιο το σπίτι, γιατί οι πονηροί πάντα καραδοκούν και ενεργούν υπούλως, ιδιοτελώς και δεόντως. Αυτοί οι πονηροί, μερικές φορές φορούν προβιές, ξεγελούν και φαίνονται σαν να εργάζονται για το καλό και το συμφέρον των ανθρώπων και του τόπου.
Κάνω επίκληση στην ύπαρξη και την εφαρμογή των Νόμων. Υπενθυμίζω στους Κολινδρινούς και στον κάθε ενεργό πολίτη, ότι χρειάζεται να μην εφησυχάζονται, αλλά αντίθετα να γρηγορούν και να προστατέψουν και να φροντίσουν τα εναπομείναντα Μνημεία.


Σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, θα επιχειρήσω να επικοινωνήσω κατ΄ αρχήν με τον Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού.
Στην συνέχεια έπονται ενέργειες.




Με τιμή

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας
Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του Ιπποκρατείου

Πηγή: http://kolindrinamaslatia.blogspot.com/2015/05/blog-post_780.html#ixzz3bWk7qnOR

Β. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

1. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Λαγδάρη, ο ίδιος δήλωσε μη γνώση του περιστατικού και την πρόθεσή του να διερευνήσει το θέμα.  Επί πλέον ανέφερε ότι το όλον θέμα του σπιτιού κλπ, το είχαν υπ΄ όψιν τους και ότι θα το ενέτασσαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
2. Την Κυριακή 24 Μαίου συναντήσαμε τον Δήμαρχο με τον π. πρόεδρο κοινότητας Κολινδρού κ. Ρούλη Θεοδώρου, στο Αιγίνιο. Με τον κ. Δήμαρχο είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση επί του θέματος.
Επισημάναμε επί πλέον στον κ. Λαγδάρη ότι χρειάζεται μια ειδική ομάδα για να μελετήσει το όλον θέμα, με σκοπό να δώσει λύσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας, συντήρησης και αναπαλαίωσης και επιστήσαμε την προσοχή του, στο ότι υπάρχουν ορισμένοι που ενδεχομένως νομότυπα θα απεργάζονταν την καταστροφή του μνημείου. 
3. Ζητούμε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την νεολαία, τους Πατριώτες (με την αγνή και όχι με την καπηλευόμενη έννοια του όρου), τις Αρχές του τόπου και γενικά από τους σκεπτόμενους ανθρώπους, να διαφοροποιηθούν και μάλιστα ενεργά, από τους βανδάλους και τους καταστροφικούς ωχαδερφιστές.
4. Επιφυλάσσομαι για τις όποιες αναγκαίες ενέργειες.

Με τιμή
ΣΩΤΉΡΗΣ ΜΙΧ. ΤΣΙΛΙΚΑΣ