Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Φορολόγηση αγροτών: "Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι..."

Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι 
  
Καθημερινά αυξάνονται τα δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος των αγροτών και την τελική φορολόγηση του. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ο

κόσμος τελικά να μην μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το τι τον περιμένει.

Θα προσπαθήσουμε σήμερα με απλά λόγια να δώσουμε μια σαφή εικόνα σχετικά με τη φορολογία τους.
Διασταύρωση

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ TON ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. 

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων θα ξεκινήσει (να είμαστε καλά) μετά το Πάσχα, τα καθαρά κέρδη του καθενός υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στις επιχειρήσεις: Έσοδα μείον έξοδα. 

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα φορολογηθεί με συντελεστή 13%.

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΈΩΡΠΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΉ ΤΟΥΣ, ΠΑ ΝΑ ΕΞΑΓΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ. 

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην προσπάθεια υλοποίησης αυτής της αλλαγής. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού του γεωργικού εισοδήματος, ίσχυε για πολλά χρόνια και είχε γίνει συνήθεια, η οποία όμως πρέπει να αλλάξει.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν επισημανθεί αρκετές φορές από τον Κώστα Νίφορόπουλο, αλλά και από άλλους συναδέλφους, ενώ έχουν γραφεί άρθρα επί άρθρων. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια και θα πρέπει όλοι να δώσουν την δέουσα σημασία.

Φορολόγηση επιδοτήσεων

Στις 21.03.15 ψηφίστηκε ο νόμος 4321/2015, στον οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών σε 100 δόσεις. 
Πάλι, (παρότι έγινε προσπάθεια), δεν συμπεριλήφθηκε η διάταξη για την απαλλαγή των επιδοτήσεων από την φορολόγηση. Είναι η 3η φορά που απορρίπτεται. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις;

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΉΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΑΚΡΙΒΑ (τα παρακάτω αφορούν όλους γεωργικό εισόδημα, είτε έχουν βιβλία, είτε δεν έχουν, είτε είναι υπάλληλοι, είτε συνταξιούχοι):

•    Η άγνοια δεν συγχωρείται.

•    Θα πρέπει όλοι να σταματήσουν πλέον να «ξεχνούν» τα τιμολόγια και τις αποδείξεις στις τσέπες των πουκαμίσων και των παντελονιών τα οποία μπαίνουν στο πλυντήριο.

•    Για κάθε συναλλαγή που γίνεται, υπάρχει διασταύρωση. Αρα, το να πει κάποιος έχασα το τιμολόγιο σιγά και τι έγινε, δεν είναι τόσο απλό. Έγινε και μάλιστα είναι σοβαρό λάθος, γιατί θα προκύψει από τη διασταύρωση το λάθος αυτό και στον έλεγχο (όταν αυτός γίνει, δεν γνωρίζει κανείς πότε και πως), θα έχουμε πρόσημα και δεν είναι εποχές τώρα για τέτοια.

•    Για κάθε τι που πληρώνει κάποιος παίρνει χαρτί, απόδειξη, τιμολόγιο, απόδειξη είσπραξης, απόδειξη ταμειακής μηχανής, ό,τι να είναι τέλος πάντων, αρκεί να αποδεικνύεται ότι έκανε τη συναλλαγή. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να ξέρει τι πλήρωσε, τι εισέπραξε κι τι αποτέλεσμα είχε, προπάντων όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τη συναλλαγή του.

•    Το αντικείμενο του αγρότη είναι μονίμως στον αέρα, είτε από τις καιρικές συνθήκες, είτε από τις τιμές στα προϊόντα τους. Είναι κρίμα λοιπόν από τη μια να μην γνωρίζεις ή σου ξημερώνει και από την άλλη να φορολογηθείς για εισόδημα που προέκυψε μεγάλο, από έλλειψη παραστατικών.

•    Από την 01.01.15 άλλαξε ο τρόπος υποβολής του ΦΠΑ για όσους έχουν βιβλία και αντί να γίνεται μία ετήσια δήλωση ΦΠΑ, θα γίνεται υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ κάθε 3μηνο
Επομένως θα πρέπει να προσκομίζονται τα παραστατικά εσόδων και εξόδων στο Λογιστή κάθε 3μηνο και όχι μια φορά το χρόνο, όπως ήταν για το 2014.

ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΠΑΝΝΗ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ. 

Αυτός ήταν αρχικά ο τρόπος υποβολής του ΦΠΑ των αγροτών. Αλλαξε και έγινε ετήσιος (κανείς δεν κατάλαβε γιατί) και αλλάζει ξανά και γίνεται 3μηνιαίος. (Για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) 

Και στο κάτω - κάτω, ας αποφασίσουν επιτέλους για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τις εργασίες του.
Να μην μπορείς να προγραμματίσεις το όργωμα ή τη σπορά το καταλαβαίνω, γιατί ο καιρός δεν ελέγχεται και σε βγάζει έξω από το όποιο πρόγραμμα κάνεις.

Να μην μπορείς όμως να προγραμματίσεις τις φορολογικές εργασίες αυτό σε βγάζει έξω από τα ρούχα σου, γιατί αποδεικνύει προχειρότητα στον τρόπο λειτουργίας των διοικούντων και των υπηρεσιακών παραγόντων.

«Βρείτε το κουίζ και κερδίστε». Μία φορά το χρόνο υποβολή ΦΠΑ = «Χ» ποσό. 4 φορές το χρόνο = Πόσο;


Επιμέλεια: Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου.
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ (Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας) 


http://www.taxheaven.gr