Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
   Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια κοινότητα ως ημέρα της
γυναίκας. Η γυναίκα ύστερα από μακροχρόνιο εγκλεισμό στο ασφυκτικό περιβάλλον της πατριαρχικής οικογένειας και της ανδροκρατικής κοινωνίας, πρωταγωνιστεί πια, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής,  γεγονός που διευρύνει την αναγνώριση και την καταξίωσή της και κάνει αισθητή παντού την παρουσία της.
   Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η γυναίκα είναι θύμα της ακαμψίας των εθίμων, ξεπερασμένων αντιλήψεων και μιας παράλογης νοοτροπίας που κουβαλά κοινωνικά κατάλοιπα και ταμπού, τα οποία την κρατούν μακριά από την ισότιμη ενεργό κοινωνική, οικονομική και πολιτική δράση. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι μόνο οι νόμοι για την κατοχύρωση της ισοτιμίας των δύο φύλων, αλλά και η άρση των παραγόντων και αιτιών που διαμορφώνουν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα ως προς τις σχέσεις των δύο φύλων.
 Βεβαίως, η θέση της γυναίκας στις μέρες μας έχει αισθητά διαφοροποιηθεί και βελτιωθεί μέσα από τις προσωπικές κατακτήσεις και τους αγώνες της, αλλά και από τη βούληση της πολιτείας να συμβάλει νομοθετικά και κοινωνικά στην ισοτιμία των δύο φύλων. Ωστόσο χρειάζεται να βοηθήσουμε δυναμικά όλοι μας, ώστε να αναδειχτεί ο πολυδιάστατος ρόλος της σε μια κοινωνία που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και όπου η γυναίκα πρέπει να πάρει τελικά τη θέση που της ανήκει.

                                                 Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού
                                                 Ευάγγελος Β. Λαγδάρης