Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα δοθεί σε πρώτη φάση αφορολόγητο όριο και μάλιστα πολύ χαμηλό, ενώ δεν θα πειραχθεί προς το παρόν η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων.

Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το αφορολόγητο όριο προβλέπουν σταδιακή θέσπιση αφορολόγητου, «σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» όπως είπε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με το capital.gr η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το γόρδιο δεσμό της τήρησης της προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους και από την άλλη με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δηλαδή τα άδεια δημόσια ταμεία που πρέπει να γεμίσουν προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν όμως και μερικοί τεχνικοί περιορισμοί, ακόμη και στη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων, υπάρχει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος. Για τους μισθωτούς ο φορολογικός συντελεστής της κλίμακας κυμαίνεται από 22% έως 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ενώ δίνεται και έκπτωση φόρου η οποία ψαλιδίζεται όσο αυξάνει το εισόδημα.
Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ένα έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, για το εισόδημα από ενοίκια ακινήτων προβλέπεται φόρος 11% από το πρώτο ευρώ έως και τις 12.000 ευρώ, ενώ επιβάλλεται συντελεστής 33% για υψηλότερο εισόδημα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το καθεστώς είναι πιο επαχθές αφού επιβάλλεται συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ έως και εισόδημα 50.000 ευρώ και συντελεστής 33% για υψηλότερο εισόδημα.
Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου ότι η κατά γράμμα υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων, όπου όλα θα αθροίζονται ανεξαρτήτως της πηγής τους, και θα έχει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ θα προκαλέσει τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις που γίνονται προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν τη διατήρηση τουλάχιστον για τα φετινά εισοδήματα της φορολόγησης ανά πηγή εισοδήματος προκειμένου να μην χαθούν φορολογικά έσοδα αλλά και να μην επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα από την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου.
Έτσι, με βάση αυτές τις εισηγήσεις:
-θα διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων και ο τρόπος υπολογισμού του φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.
-θα θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 2.000 ή 3.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

http://www.dikaiologitika.gr/