Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ερωτήσεις της κ. Κούνεβα κατά την ακρόαση του υποψήφιου υπερ-επιτρόπου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Valdis Dombrovskis

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μια… υπόσχεση απάντησης ,  μια αόριστη δέσμευση  και δύο ερωτήματα κατά την ακρόαση του υποψήφιου υπερ-επιτρόπου
Για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Valdis Dombrovskis

Ενημέρωση από την τρόικα και από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της ανταπεργίας (lock out) θα ζητήσει ο υποψήφιος επίτροπος (αντιπρόεδρος) για θέματα Ευρώ και Κοινωνικού διαλόγου, Ο κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, απαντώντας σε ερώτηση που του ετέθη, από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα  σχετικά με  το προωθούμενο lock out  επιφυλάχθηκε να απαντήσει, πριν ενημερωθεί από την τρόικα,  για το εάν  συμφωνεί με τις πιέσεις που ασκεί κατά του δικαιώματος της απεργίας. 
«Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω» ήταν περίπου η απάντηση του υποψήφιου επιτρόπου  στα δύο ερωτήματα που του απηύθυνε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η Κ. Κούνεβα ρώτησε τον επίτροπο ποια είναι η θέση του για τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα για επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) καθώς και αν, ως αρμόδιος για τον Κοινωνικό Διάλογο, προτίθεται να εισηγηθεί κυρώσεις στις χώρες που δεν μεριμνούν για τη μείωση της φτώχειας με τον ίδιο αυστηρό τρόπο που ισχύει για το έλλειμμα και το χρέος. Ο κ. Ντομπρόφκσις επανέλαβε τη γενική δέσμευση της νέας Κομισιόν του κ. Γιούνκερ ότι στο εξής οι πολιτικές που εισηγείται η τρόικα θα ελέγχονται όχι μόνο για τις οικονομικές και δημοσιονομικές, αλλά και για τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι  είναι πρόθυμος να συμβάλει στη δημιουργία μηχανισμού  που θα εξασφαλίζει αυτόν τον έλεγχο.

Τα ερωτήματα της Κ. Κούνεβα προς τον υποψήφιο Επίτροπο ήταν τα εξής:

1)   Δηλώνετε πως θα δίδετε ίση σημασία στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο, στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής καταργούνται πολλά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της απεργίας. Θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα "ΝΑΙ" ή  με ένα "ΟΧΙ" αν συμφωνείτε με την πίεση που ασκεί σήμερα η Τρόικα στην Ελλάδα να επιβληθεί ξανά το δικαίωμα της ανταπεργίας των εργοδοτών. Το γνωστό λοκ-άουτ. Και αν δε συμφωνείτε, πως θα το αντιμετωπίσετε ως αρμόδιος για θέματα κοινωνικού διαλόγου; Μη μου μιλήσετε για τις ευθύνες των κρατών-μελών, θα ήθελα να ξέρω εσείς τι θα θελήσετε να κάνετε.
2)   Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως μια πολύ σημαντική προτεραιότητα τη μείωση της φτώχειας ως το 2020.Ως Επίτροπος με κοινωνικές αρμοδιότητες που συνδέονται με το Ευρώ είστε έτοιμος να στηρίξετε ένα μεγάλο ρεύμα ευρωβουλευτών και ευρωπαίων πολιτών; Ένα ρεύμα που ζητεί από τα κράτη να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια με την ίδια αυστηρότητα όπως το έλλειμμα και το χρέος;    Είστε έτοιμος να εισηγηθείτε αλλαγές ώστε να υπάρχουν κυρώσεις και για όσα κράτη-μέλη δεν αντιμετωπίζουν τη φτώχεια;
Ο Λετονός υποψήφιος Επίτροπος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο απάντησε ως εξής:

Δείτε το βίντεο με ολόκληρο το διάλογο: