Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου – Κώδικας Ορθών Πρακτικών επί εκλογικών ζητημάτων

Οδηγίες και επεξηγηματική έκθεση
Η ‘Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου’ κυρίως γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας αποτελεί συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και καθιερώθηκε το
1990. Βασική αποστολή της, να ηγηθεί μετά την πτώση του τείχους της υιοθέτησης Συνταγμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία να εναρμονίζονται με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής συνταγματικής κληρονομιάς. Η Επιτροπή της Βενετίας σταδιακά διεύρυνε τον αρχικό της ρόλο με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται όχι μόνο ένα όργανο ‘συνταγματικής αρχιτεκτονικής’ αλλά μια διεθνώς αναγνωρισμένη δεξαμενή σκέψεων (think tank), που συμβάλει στη διάχυση των θεμελιακών αξιών του ευρωπαϊκού συνταγματισμού και πέρα από τα όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθοδηγώντας διεθνείς συνταγματικές δράσεις και παρεμβάσεις.

Βασικός στόχος της Επιτροπής της Βενετίας είναι η διάδοση και ολοκλήρωση των τριών πυλώνων της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κληρονομίας, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή γνωμοδοτεί ελέγχοντας τη δημοκρατικότητα εκλογικών ή δημοψηφισματικών διαδικασιών, καθώς και της απαγόρευσης κομμάτων, ενώ μεταφέρει συνταγματική τεχνογνωσία μέσα από τη συνεργασία της με τους ενδιαφερόμενους εταίρους, τα εθνικά Δικαστήρια, τη συνταγματική και νομική θεωρία και τους εθνικούς Συνηγόρους του Πολίτη
Κατά την άποψη της Επιτροπής, το δίκαιο δε συνιστά μια απλή προϋπόθεση, έναν παράγοντα δημοκρατίας αλλά είναι το ίδιο ταυτισμένο με τη δημοκρατία. Μια ουσιαστική, πραγματική δημοκρατία δεν είναι κατά τη συλλογιστική αυτή δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς το κατάλληλο εκείνο δικαιϊκό πλαίσιο το οποίο να παρέχει τους κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν το δημοκρατικό fair play και οι οποίοι λειτουργούν ως ανάχωμα και εγγύηση έναντι της αυθαιρεσίας.
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα τις επιτροπής είναι ο ‘Κώδικας Ορθών Πρακτικών για τα Εκλογικά Ζητήματα’ που σας παρουσιάζουμε. και ο οποίος. μπορεί να γονιμοποιήσει μια κριτική αποτίμηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη νομοθετική και πρακτική τους υλοποίηση στην Ελλάδα.
.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στρασβούργο, 23 Μαΐου 2003 CDL-AD (2002) 23 rev
Γνωμάτευση Ν. 190/2002 Or.Fr.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ

(ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ)

ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
ΕΠΙ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ


ΟΔΗΓΙΕΣ
ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Θεσπισμένη από την Επιτροπή της Βενετίας
στην 52η συνοδό της
(Βενετία, 18-19 Οκτωβρίου 2002)

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ