Οι ημερήσιες και βραδινές διαφορές της θερμοκρασίας παγκοσμίως πλησιάζουν γρήγορα ετήσιες διαφορές μεταξύ καλοκαιρινών και χειμερινών θερμοκρασιών οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν αναταραχές στην παγκόσμια οικολογία επηρεάζοντας τις σοδειές, τα έντομα ακόμα και τις μετακινήσεις των πτηνών και των θηλαστικών παγκοσμίως.
Όταν οι επιστήμονες μελετούν την κλιματική αλλαγή επικεντρώνονται περισσότερο στην γεωγραφική μέση θερμοκρασία και παραμελούν στο να εξερευνήσουν το πως η διακυμάνσεις στη θερμοκρασία έχουν αλλάξει με την κλιματική αλλαγή . Είναι ευρέως γνωστό πως οι πιο ζεστές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν παλίρροιες των ωκεανών και αυξημένες πλημύρες ειδικά σε περιοχές με ακτές όπως είναι οι Ενωμένες πολιτείες.
‘’ Περιγράφουμε για πρώτη φορά τις αλλαγές στη θερμοκρασία γύρω από την υδρόγειο. Στο παρελθόν είχαμε μεγάλες συζητήσεις για τις αλλαγές της γενικές θερμοκρασίες και αυτό κράτησε για 30 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι γενικές θερμοκρασίες έχουν αλλάξει σε όλη τη γη αλλά πολύ λιγότερο γνωρίζουμε το αν οι διακυμάνσεις μεταξύ τους έχουν αλλάξει.’’ Μας αναφέρει ο George Wang αρχηγός της μελέτης και διδάκτορας στο ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας
Το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει οικολογικά τις εποχές. Για παράδειγμα η διαφορές στις θερμοκρασίες θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα έντομα θα επιβιώνουν περισσότερο σε μη τροπικές περιοχές. Το αποτέλεσμα θα ήταν αυξημένες ζημιές στις σοδειές από τα έντομα οι από αρρώστιες.
Επίσης τα φυτά σε πολλές περιοχές βασίζονται στην αλλαγή των εποχών για την παραγωγή ανθών και φρούτων. Με τις θερμοκρασίες να αλλάζουν τιμές είναι δύσκολο για τα φυτά να συμπεριφερθούν αναλόγως με την εποχή στην οποία βρίσκονται με το φόβο ότι στο τέλος δεν θα παράγουν καθόλου καρπούς.