Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης τίμησε την Ε.Π.Μ.

Η επετειακή εκδήλωση Δήμου Κατερίνης και Ε.Π.Μ.
ΓΟΗΤΕΥΣΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης τίμησε την Ε.Π.Μ.

   Εκατό δύο χρόνια ελεύθερη Κατερίνη, εξήντα χρόνια πολιτιστικής διαδρομής της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Δύο επέτειοι που συνάδουν με την ιστορική ταυτότητα μιας πόλης που γνέφει την καθημερινότητα της πάνω από έναν αιώνα λευτεριάς. Και  βέβαια προσπαθεί να μην λησμονήσει τη συμβολή των απελευθερωτών της αλλά και να μην παραλείπει μέσα από πνευματικές προτάσεις και δημιουργικές ανησυχίες να τιμά τον προγονικό της ορίζοντα.
   Με γνώμονα το σεβασμό στους αγωνιστές της εθνεγερσίας, η Ε.Π.Μ.Κατερίνης προετοίμασε στις αρχές του έτους το μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση αλλά και για το ρόλο και την προσφορά της Φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση του 1821. Το παρουσίασε σε πόλεις της χώρας μας, αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια από όλους.
   Με αφορμή τα φετινά << ελευθέρια >> της απελευθέρωσης της Κατερίνης, η εκδήλωση-τιμή για τη Φιλική Εταιρεία πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επίσημης ημέρας του εορτασμού. Συγκεκριμένα ο Δήμος Κατερίνης διοργάνωσε το αφιέρωμα την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πρώην πολυκλαδικού.
   Επί σκηνής οι χορωδίες της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και η Δημοτική Λιτοχώρου << Ιωάννης Σακελλαρίδης >>, είκοσι τριών μελών ορχήστρα, οι σολίστες Μαρία Δραγασιά, Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Ηλίας Παπάζογλου και Δημήτριος Χωνός.
   Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος στις απαγγελίες των ποιημάτων, ο Περικλής Χατζηγιάννης στην αφήγηση των ιστορικών κειμένων και στην παρουσίαση των συντελεστών που διηύθυνε ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης. 
   Σημαντική και η συμβολή του ιστορικού και εθνολόγου Θεόδωρου Ζαπουνίδη στην συγγραφή των κειμένων του αφιερώματος.
   Η εκδήλωση πέρα του καλλιτεχνικού μέρους είχε και την τιμητική διάσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης με ομόφωνη απόφαση απένειμε διάκριση στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών, με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων από την ίδρυση του πολυσήμαντου πολιτιστικού φορέα της Πιερίας που καταξιώθηκε με το έργο σε Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Την πλακέτα παρέλαβε σύσσωμη η διοίκηση της Ε.Π.Μ. μαζί με το επίτιμο πρόεδρο της Εστίας Κλέαρχο Γώττα.  
   Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου μετά το καλωσόρισμα προς τους συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν στην αίθουσα του πολυκλαδικού και τη αναφορά της στο αφιέρωμα, προσκάλεσε στο βήμα για το χαιρετισμό το Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο οποίος είπε:
   << Σήμερα τιμούμε το έργο ενός συλλόγου με την εξηντάχρονη προσφορά στον τόπο μας και τον πολιτισμό. Του συλλόγου που ανέδειξε όλες τις μορφές τέχνης. Του φορέα που δημιούργησε και το Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και σειρά άλλων πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα με την ολοκλήρωση του πολιτιστικού μας κέντρου θα συνδιοργανώνουμε με τους δημιουργούς μας και θα προσφέρουμε στην κοινωνία υψηλού κύρους παραστάσεις σε ένα σύγχρονο και άριστο από κάθε πλευρά χώρο. Θερμά συγχαρητήρια στο αφιέρωμα για τη Φιλική Εταιρεία για το οποίο όλοι μας νοιώθουμε περηφάνια, γνωρίζοντας ότι όπου το παρουσιάσατε στις ανά την Ελλάδα περιοδείες σας, αποσπάσατε επάξια τα ευμενέστερα σχόλια.>>
    Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, επισήμανε: << Ο Ακαδημαϊκός και μετέπειτα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος, είπε: Η ελευθερία κατέχει το προβάδισμα. Για αυτή την ελευθερία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας στην τρισχιλιόχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Με την πρωτοβουλία μας αυτή αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής επανάστασης. Τιμούμε τους αγωνιστές που ύστερα από τεσσάρων και πλέον αιώνων σκλαβιάς συνέλαβαν τη μεγάλη ιδέα και ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία πριν από διακόσια ακριβώς χρόνια. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τιμή στην εξηντάχρονη διαδρομή της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και η ένταξη της εκδήλωσης στο πλαίσιο του εορτασμού της πόλης μας είναι στοιχεία του σεβασμού και της αναγνώρισης του ρόλου και της συμβολής της Εστίας στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας. Σας ευχαριστούμε. >>   
    Τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος στην ανάγνωση του ψηφίσματος με το οποίο τιμήθηκε η Ε.Π.Μ., τόνισε: << Θεωρώ ότι τούτη την εορταστική βραδιά με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό δύο χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, της πολυαγαπημένης μας Κατερίνης, τη βραδιά που διανθίζεται από την δημιουργική παρουσία της Εστίας Πιερίδων Μουσών η οποία θα μας χαρίσει ένα μοναδικό αφιέρωμα λόγου και μουσικής, τύχη αγαθή μου αναθέτει να προσφωνήσω μια ιδιαίτερη και άκρως τιμητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, την οποία ως πρόεδρος σας τη γνωστοποιώ.
      Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης με την υπ’ αριθμό 537/ 2014 απόφαση του, απονέμει επάξια στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών – Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης- τιμητική διάκριση που αντικατοπτρίζει την πολυποίκιλη, πολυσύνδετη και δημιουργική προσφορά της Εστίας στον Ελλαδικό αλλά και στον παγκόσμιο ορίζοντα των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Διάκριση που συνάδει με τα εξήντα χρόνια της Ε.Π.Μ.Κατερίνης, του φορέα που τιμά και αναδεικνύει όσο λίγοι την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης μας. Θερμά συγχαρητήρια και ευχές για ακόμα μεγαλύτερη δημιουργική διαδρομή >>
    Τελευταίος σταθμός του αφιερώματος είναι η Άρτα, πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, του ενός από τους τρις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου 2014.