Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΄ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ΄΄ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Την Τετάρτη 15-10-2014 στο Πολυκλαδικό-ώρα 19:30
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΄΄ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ΄΄ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
                      Με το αφιέρωμα στη Φιλική Εταιρεία

Με παραδοσιακό και σύγχρονο μουσικό ρεπερτόριο, με απαγγελία ποιητικής δημιουργίας, με αφήγηση των ιστορικών κειμένων, στοιχεία συνυφασμένα με τα γεγονότα της προεπαναστατικής περιόδου αλλά και με τα δρώμενα στη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821, διανθίζεται το αφιέρωμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο παρουσιάζεται στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό δύο χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης.
          Συμβολικά επιλέγει η Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, παραμονή της απελευθέρωσης της Κατερίνης από το τουρκικό ζυγό, έτσι ώστε και η εκδήλωση που θα παρουσιασθεί στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης (Πολυκλαδικό), να προσδώσει τη δέουσα μεγαλοπρέπεια στο γενικότερο εορταστικό πρόγραμμα των << ελευθερίων>> της Πιερικής πρωτεύουσας.
          Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Δήμο Κατερίνης, τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης καθώς και την Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία φέτος εορτάζει τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της, πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων που συνάδουν με το κύρος και την οντότητα του κορυφαίου συλλόγου της Πιερικής κοινωνίας.
          Ο <<Ύμνος εις την ελευθερία>> του Διονυσίου Σολωμού και ο <<Θούριος>> του Ρήγα Φεραίου σε μουσική Χρήστου Λεοντή ανοίγουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που επιμελήθηκε και διευθύνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, για να ακολουθήσουν τα εκφραστικότερα ακούσματα της λαϊκής παράδοσης αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας των κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. >>
          Τα ακούσματα αποδίδονται από τις χορωδίες της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και τη  Δημοτική Λιτοχώρου <<Ιωάννης Σακελλαρίδης>> και από τους τραγουδιστές Μαρία Δραγασιά, Γεώργιο Ανδρικόπουλο, Ηλία Παπάζογλου και Δημήτριο Χωνό, τους οποίους συνοδεύει δεκαπενταμελής ορχήστρα.
          Τα ιστορικά κείμενα επιμελήθηκε ο ιστορικός και εθνολόγος Θεόδωρος Ζαπουνίδης. Απαγγέλει ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος και στο ρόλο του αφηγητή είναι ο Περικλής Χατζηγιάννης.
          Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα υποστηρίχθηκε ηθικά και υλικά στη διάρκεια των περιοδειών του σε διάφορες περιοχές της χώρας από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη.  

          Ο Δήμος Κατερίνης και η Ε.Π.Μ. προσκαλούν όλους τους συντοπίτες μας στην αξιόλογη από κάθε πλευρά εκδήλωση την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκλαδικού Κατερίνης.