Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Περίπου 3.750 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινίων αποσύρθηκαν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να ανέβει στα 30 λεπτά το κιλό

Συνολικά 3.750 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινίων από τη χώρα μας οδηγήθηκαν σε απόσυρση, από τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τους μεμονωμένους παραγωγούς, τόσο
για δωρεάν διανομή όσο και για άλλες χρήσεις, με τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΕ. Η Ημαθία οδήγησε στις δωρεάν διανομές (αποσύρσεις κ.α.) περίπου 2.900 τόνους και η Κοζάνη περίπου 850 τόνους. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η δυνατότητα που μας δόθηκε με τις αποσύρσεις «ανακούφισε» την προσφορά και την αγορά, με αποτέλεσμα ενώ φαινόταν ότι η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο θα αποτελούσε την ολική καταστροφή της φετινής χρονιάς, τελικά λειτούργησε «επιβοηθητικά» για να αλλάξει η εικόνα. Από τις ποσότητες που ήταν να φύγουν προς Ρωσία με τη δωρεάν διανομή αρκετές από αυτές αποσύρθηκαν από την αγορά. Ταυτόχρονα δόθηκε και ένα αίσθημα «ασφάλειας» στις Οργανώσεις Παραγωγών ότι αν δεν πληρωθούν από την αγορά σε μια καλή τιμή για το προϊόν θα μπορούν να το αποσύρουν και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι «ενώ φέτος λόγω της κρίσης στην αγορά φαινόταν ότι η τιμή παραγωγού κυμαινόταν γύρω στα 20 λεπτά το κιλό και μετά την επιβολή του εμπάργκο είχαμε την «κατάρρευση» κάτω από 15 λεπτά, με την έναρξη των δωρεάν διανομών από τις Ο.Π. αντιστράφηκε το «κλίμα» με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 30 λεπτά το κιλό. Την τιμή αυτή με βάση τα φετινά δεδομένα τη θεωρώ «ανεκτή». Σωστά εντάχθηκαν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί στα μέτρα της απόσυρσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΕ πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική της που είναι η ενδυνάμωση των Ο.Π. Το μήνυμα προς όλους είναι να οργανωθούν για να αντιμετωπιστούν σωστά τα προβλήματα των κρίσεων της αγοράς. Αν δεν υπήρχαν οι Ο.Π. δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν τα μέτρα της απόσυρσης. Θα έπρεπε οι παραγωγοί που ήταν μεμονωμένοι να βρουν τα ιδρύματα που θα αποσύρανε τα προϊόντα τους, θα έπρεπε να τα συσκευάσουν και να αναλάβουν όλοι τη διαδικασία. Και να τονίσω ότι οι έλεγχοι για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι πολύ αυστηρότεροι γίνονται στο 100% των ποσοτήτων κατά την αποστολή του προϊόντος και κατά την παραλαβή από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπήρχε μια τρομερά μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για την οποία οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα ήταν εύκολο να ανταποκριθούν».

Στο μεταξύ έως και 75% χαμηλότερες ήταν οι φετινές τιμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον εμπεριστατωμένο φάκελο στοιχείων, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, έπειτα από αίτημα του Επιτρόπου Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, με σκοπό τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Εμπεριστατωμένο φάκελο στοιχείων, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών εξαιτίας των χαμηλών τιμών, ζήτησε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Ciolos, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη.
Τα στοιχεία απεστάλησαν άμεσα καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση για το θέμα αυτό ανάμεσα στον Επίτροπο Ciolos και τον Έλληνα Υπουργό στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε 28 με 30 Σεπτεμβρίου, στο Μιλάνο.
«O Επίτροπος μου ζήτησε την αποστολή τεκμηριωμένου φακέλου το συντομότερο δυνατό, πράγμα που έπραξα άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καρασμάνης.
Στον φάκελο περιγράφεται αναλυτικά η κρίση στην εμπορία και διακίνηση του επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού και η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες παραγωγοί, από τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης της Ουκρανίας.
Τα στατιστικά δεδομένα του φακέλου, καλύπτουν όλη την φετινή εμπορική περίοδο, και τεκμηριώνουν τη δραματική πτώση των τιμών των ροδάκινων και των νεκταρινιών, κυρίως πριν από το ρωσικό εμπάργκο, οπότε είχε διατεθεί περίπου το 75% της παραγωγής, αλλά και μετά από το εμπάργκο που αποτέλεσε και τη «χαριστική βολή» για τους καλλιεργητές και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο νευραλγικό αυτόν τομέα.
Με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Καρασμάνης προς τον Επίτροπο αποδεικνύει ότι, οι μέσες τιμές παραγωγού για το 2014, διαμορφώθηκαν από 0,12 ευρώ έως 0,29 ευρώ το κιλό για τα ροδάκινα και 0,15 ευρώ έως 0,34 ευρώ το κιλό για τα νεκταρίνια, δηλαδή σε επίπεδα έως και 75% χαμηλότερα από τη μέση τιμή των τελευταίων ετών.
Ο φάκελος έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από τις 16 Ιουλίου ο κ. Καρασμάνης, να ενημερώσει αναλυτικά τον Επίτροπο για τις επιπτώσεις που είχε προκαλέσει στις τιμές των προϊόντων η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία ζητώντας ταυτόχρονα να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος.
«Με τον φάκελο των στατιστικών στοιχείων, το αίτημα του Υπουργείου για την αποζημίωση των παραγωγών ενισχύεται σημαντικά» δήλωσε ο κ. Καρασμάνης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετικές εξελίξεις ώστε να επιλυθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν φέτος οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr