Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε λύση για τα δάνεια 109.000 επιχειρήσεων – “Κόπηκαν” από την τρόικα 1000 μεγάλοι οφειλέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το imerisia.gr στη σύσκεψη Χαρδούβελη με την τρόικα έγινε μια τελική συζήτηση για τη ρύθμιση χρεών που αφορούν 110.000 επιχειρήσεις.
Φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί άμεσα μια λύση -έστω και με εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις- για τις 109 χιλιάδες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες εταιρείες που χρωστούν σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Για τις υπόλοιπες 1.000, που είναι εταιρείες με μεγάλα χρέη φέρεται να συμφωνήθηκε να βρεθεί σε δεύτερο χρόνο μια λύση, αφού πρώτα διευκρινιστούν ορισμένα βασικά ζητήματα για τα οποία η τρόικα είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και τις οποίες προέκυψε η εμπλοκή. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι πιθανόν να μπουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να «κοπούν» περίπου 1.000 επιχειρήσεις με μεγάλα δάνεια.
Σε τρίτο χρόνο να προωθηθεί ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Έκτακτη διαπραγμάτευση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 21:00. Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι το θέμα της ρύθμισης των οφειλών ειδικά προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε  οι ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και μέσα στον μήνα.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης και οι επικεφαλής της τρόικας.