Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Νότης Μαριάς για τη νέα σχολική χρονιά και για τις επικουρικές συντάξεις

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Βουλευτικό Γραφείο Νότη Μαριά
Μήνυμα του Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Καθηγητή Νότη Μαριά, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015.

«Ξεκινά αύριο ένα ακόμα σχολικό έτος στη μνημονιακή Ελλάδα. Οι πολιτικές της συγκυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη Παιδεία με αποτέλεσμα μαθητές, καθηγητές και γονείς να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα.
Οι μηδενικοί διορισμοί σε μόνιμο προσωπικό, οι συνεχείς περικοπές στις πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών, η υποστελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής και των Ολοήμερων Σχολείων, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις σε κτιριακές σχολικές υποδομές, είναι η θλιβερή πραγματικότητα.
Η υποκριτική πολιτική των διαπιστώσεων και της παραδοχής των προβλημάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν. Αυτό που απαιτείται είναι απαγκίστρωση από την ασφυκτική μνημονιακή πολιτική που μειώνει τα κονδύλια για το δημόσιο σχολείο και πνίγει την Εκπαίδευση.
Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή η Παιδεία πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή και να μην αντιμετωπίζεται ως παρίας. Πρέπει να επενδύσουμε στην Οικονομία της Γνώσης. Είναι προϋπόθεση για μια σύγχρονη κοινωνία ελεύθερων, δημοκρατικών πολιτών.
Εύχομαι καλή σχολική χρονιά με δύναμη και υγεία».

                                                                                                                      
================================================================


Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για τις επικουρικές συντάξεις


Ερώτηση για τις πιέσεις της τρόικας για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και το πάγωμα  της έκδοσης νέων επικουρικών συντάξεων το 2014 στην Ελλάδα  κατέθεσε σήμερα στην Ευρωβουλή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η Ερώτηση του Νότη Μαριά απευθύνεται στην Επιτροπή ως μέλος της τρόικας και επισημαίνει ότι κατά τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ της τρόικας και της Ελληνικής κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στην μείωση των επικουρικών συντάξεων  και στο πάγωμα της έκδοσης νέων επικουρικών συντάξεων το 2014.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι ήδη από 1.7.2014 οι επικουρικές συντάξεις υπέστησαν οριζόντια μείωση ύψους 5,2%, ενώ  πάνω από 750.000 συνταξιούχοι ζουν στα όρια της απόλυτης φτώχιας καθώς οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 547€ όπως προκύπτει από την έκθεση ΄΄Ήλιος΄΄ του Υπουργείου Εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω ο Νότης Μαριάς ερωτά την Επιτροπή ως μέλος της τρόικας εάν επιμένει στην μείωση των επικουρικών συντάξεων στην Ελλάδα όταν οι φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι της πατρίδας μας αδυνατούν να επιβιώσουν εξαιτίας των μειώσεων των συντάξεων αλλά και λόγω της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία από το μνημόνιο που επέβαλε η τρόικα, όπως άλλωστε δέχεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο από 13/3/2014 σχετικό Ψήφισμά του.
Επίσης καλεί την Επιτροπή να απαντήσει εάν επιμένει στην άρνησή της να εκδοθούν νέες επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα μέσα στο 2014.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Κατά τη συνάντηση στο Παρίσι στις 2-4/9/2014 μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν αφενός μεν στην μείωση των επικουρικών συντάξεων  και αφετέρου  στο πάγωμα της έκδοσης νέων επικουρικών συντάξεων μέσα στο 2014 .
Ήδη από 1.7.2014 οι επικουρικές συντάξεις υπέστησαν οριζόντια μείωση ύψους 5,2%, ενώ  πάνω από 750.000 συνταξιούχοι ζουν στα όρια της απόλυτης φτώχιας καθώς οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 547€ όπως προκύπτει από την έκθεση ΄΄Ήλιος΄΄ του Υπουργείου Εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας:
1)Επιμένει στην μείωση των επικουρικών συντάξεων στην Ελλάδα όταν οι φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι της πατρίδας μας αδυνατούν να επιβιώσουν εξαιτίας των μειώσεων των συντάξεων αλλά  και λόγω της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία από το μνημόνιο που επέβαλε η τρόικα, όπως άλλωστε δέχεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο από 13/3/2014 σχετικό Ψήφισμά του;

2)Επιμένει στην άρνησή της να εκδοθούν νέες επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα μέσα στο 2014; ».