Ο Λυκούδης έφυγε από τη ΔΗΜΑΡ διότι βλέπει ότι δεν έχει συσχετισμό δύναμης μέσα στο κόμμα και άρα προτίμησε την «ατομική διαδρομή» – ήδη από το ΠΑΣΟΚ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον…
Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται «αποφασισμένοι» να μην υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – όποια και αν είναι αυτή. Ωστόσο, παρόλο που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης απαλλάσσεται σε μεγάλο βαθμό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και δεν έχει πλέον να ρισκάρει κάτι σημαντικό στο εσωτερικό του κόμματος, διατηρεί την ασάφεια για την τελική προσωπική του στάση στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Και το ερώτημα είναι: «γιατί;».
Το ερώτημα αυτό πυροδοτεί τον εκνευρισμό στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τη μεριά του θεωρεί ότι έκανε το αποφασιστικό βήμα προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ρισκάροντας τις εσωκομματικές ισορροπίες, για να αντιμετωπίσει από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη μια… εκνευριστικά επαμφοτερίζουσα στάση.
Στο περιβάλλον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι, ύστερα από την αποχώρηση Λυκούδη, «λογικά» πρέπει να αναμένεται το ξεκαθάρισμα της στάσης του Φώτη Κουβέλη. «Τι τον αποτρέπει πλέον από το να ξεκαθαρίσει τα πράγματα;» αναρωτιούνται. Ωστόσο, η σιγουριά δεν περισσεύει, καθώς το «ανεξήγητο» της στάσης του Φώτη Κουβέλη μόνο… ενοχλητικές εξηγήσεις έχει. Όταν μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ ο «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών μαίνεται «αιματηρός» και οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοινώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ, η παράταση της ασάφειας από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη αρχίζει να φαίνεται «πολιτικά ύποπτη»…
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να ισχυρίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αντώνη Σαμαρά…
Κάποιοι «ψιθυριστές», πάντως, αποδίδουν τη στάση του Φώτη Κουβέλη στην… υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τον προεδρικό θώκο. Σύμφωνα με την εκδοχή τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στον παλαίμαχο πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επιλογή για τον προεδρικό θώκο. Σαν αποχρώσες ενδείξεις προβάλλονται οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου περί πολιτικής εκτροπής με εξαγορές βουλευτών, τις οποίες ακολούθησαν άκομψες δημόσιες «βολιδοσκοπήσεις» από κυβερνητικής πλευράς προς τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για τυχόν ενδιαφέρον του για προεδρική υποψηφιότητα, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε «μετά βδελυγμίας»…
Εν τέλει, λοιπόν, ο Φώτης Κουβέλης «δυστροπεί» επειδή δεν του δίδεται από τον ΣΥΡΙΖΑ το «κορυφαίο αντάλλαγμα», της υποψηφιότητας για τον προεδρικό θώκο; Επειδή γνωρίζει ότι στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπιθύμητος και δεν αρέσκεται σε μια «δοτή» ανανέωση της βουλευτικής του θητείας μέσω της πρώτης θέσης στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ; Οι «ψιθυριστές» πάντως, αυτά ισχυρίζονται. Και κλείνουν τα επιχειρήματά τους ως εξής: Αντίθετα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς φαίνεται πιο πειστικός στο να αποδεχτεί την υποχηφιότητα Κουβέλη, απλώς δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη στιγμή για τις απαραίτητες 180 ψήφους καθώς οι εξελίξεις δυσχεραίνουν την εξασφάλιση την «πλειοψηφία εκλογής».
Ωστόσο, οι «ψιθυριστές» επιμένουν πως ο Φώτης Κουβέλης θα αρνείται μέχρι την τελευταία στιγμή να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ταχθεί με τη «μειοψηφία αποτροπής» των 121 βουλευτών, η εξασφάλιση της οποίας θα σημαίνει ανατροπή της κυβέρνησης και εθνικές εκλογές.