Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

3D Printing στη μετά Star Trek εποχή

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Mediterranean College
 Αρκετοί ίσως εκ των αναγνωστών του παρόντος άρθρου έχουν υπάρξει φανατικοί τηλεθεατές των τηλεοπτικών παραγωγών επιστημονικής φαντασίας. Η σειρά:
Star Trek: The Next Generation[1] αποτέλεσε της συνέχεια της πρώτης τηλεοπτικής παραγωγής Star Trek[2], η οποία με μεγάλη επιτυχία εισήγαγε τα διαστημικά ταξίδια εκεί που ποτέ κανένας άνθρωπος δεν είχε προηγούμενα φτάσει[3].
Στο βιβλίο του: Practical 3D Printers. The Science and Art of 3D Printing ο συγγραφέας Brian Evans περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο πως ο κυβερνήτης του Star Trek, Jean-Luc Piccard, έκανε χρήση μιας τεχνολογίας η οποία μπορούσε να αναπαράξει οποιαδήποτε αντικείμενο κατόπιν φωνητικής εντολής του χρήστη της, εν προκειμένου του Jean-Luc Piccard. Η μηχανή, γνωστή στην τηλεοπτική παραγωγή ως replicator, μπορούσε να αναδιοργανώσει τα βασικά συστατικά της ύλης για να παράγει οποιαδήποτε αντικείμενο. Είναι λοιπόν οι 3D Printers πρόγονος της replicator μηχανής της τηλεοπτικής παραγωγής Star Trek;
To 3D Printing ή προσθετική παραγωγή, είναι μια μέθοδος παραγωγής σύμφωνα με την οποία δημιουργούμε τρισδιάστατα συμπαγή αντικείμενα μέσω της διαδοχικής εναπόθεσης αλλεπάλληλων στρωμάτων υλικού. Πριν την παραγωγή προηγείται η σχεδίαση του αντικειμένου στον υπολογιστή. Κατόπιν, συγκεκριμένο λογισμικό αναλαμβάνει να διακριτοποιήσει σε επίπεδα το σχεδιαζόμενο αντικείμενο και να εισάγει τα δεδομένα στον 3D Printer ο οποίος θα παράξει το τελικό αντικείμενο.
Σε γενικές γραμμές, στις συμβατικές μεθόδους παραγωγής το αντικείμενο προς παραγωγή διαμορφώνεται είτε με μεθόδους αφαίρεσης υλικού, είτε με έγχυση υλικού σε προ-διαμορφωμένα καλούπια, με την παράλληλη χρήση συμπληρωματικών μεθόδων κατεργασίας. Στο 3D Printing είναι δυνατή η παραγωγή του αντικειμένου μόνο με τη χρήση του 3D Printer και του αρχικού μοντέλου που έχει σχεδιασθεί σε υπολογιστή, χωρίς να είναι απαραίτητη η περαιτέρω επεξεργασία του αντικειμένου.
Τι ακριβώς μπορούμε να παράγουμε σήμερα μέσω της μεθόδου αυτής; Στο άρθρο του, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Forbs, με τίτλο: What Can 3D Printing Do? Here Are 6 Creative Examples ο Amit Chowdhry[4] δίνει μερικά παραδείγματα χρήσης της τεχνολογίας αυτής. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας ποικίλουν από την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την προσθετική και παραγωγή τεχνητών μελών μέχρι και την παραγωγή όπλων χειρός (κι εδώ ανοίγει ένα ζήτημα ελέγχου της οπλοκατοχής που δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου).
To Mediterranean College, School of Engineering & η εταιρία 3D Solidforms παρουσίασαν ένα σχετικό θέμα την 30η Ιούνη 2014, καθώς έκλεινε η ακαδημαϊκή χρόνια 2013-2014, έχοντας ως συν-διοργανωτή το make.gr[5]. Στην εκδήλωση αυτή:
·        λάβαμε πληροφορίες για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπως και για την ομάδα που ανέλαβε την αναπαραγωγή πιστού αντιγράφου του,
·        είδαμε πως από τη σχεδίαση στον υπολογιστή περνάμε κατευθείαν στην παραγωγή ενός αντικειμένου μέσω 3D Printing κάνοντας χρήση πλήθους νέων τεχνολογιών και
·        σαρώσαμε την κα Ευσταθίου[6] με τη χρήση 3D Scanner και εκτυπώσαμε τη μορφή της σε 3D Printer!!
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση μιας ιδίας κατασκευής 3D Printer που θα μπορούσε ο καθένας μας να κατασκευάσει για οικιακή χρήση, έχοντας αρκετή υπομονή, γνώση και πλεόνασμα μερικών εκατοντάδων ευρώ. Πρακτικά, η ύπαρξη ενός οικιακού 3D Printer κάνει δυνατή την παραγωγή αντικειμένων συγκεκριμένων διαστάσεων και από συγκεκριμένα υλικά, ανάλογα με το είδος του Printer που θα έχουμε κατασκευάσει, χρησιμοποιώντας:
·        τον υπολογιστή μας, όπου σχεδιάζουμε το αντικείμενο,
·        τον Printer και
·        το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί το αντικείμενο.
Παρόμοιες υλοποιήσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Η πλέον γνωστή εξ’ αυτών είναι η υλοποίηση 3D Printer RepRap[7]. Η μηχανή RepRap είναι, σύμφωνα με τους δημιουργούς της:
humanity's first general-purpose self-replicating manufacturing machine
καθώς η μηχανή 3D Printer μπορεί να παράγει το σύνολο των μερών που την αποτελούν κι έτσι να αναπαραχθεί κατά τη βούληση του χειριστή της!!!! Είναι λοιπόν οι 3D Printers πρόγονος της replicator μηχανής της τηλεοπτικής παραγωγής Star Trek; Ίσως όχι ακόμη, αλλά δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο όπου η replicator μηχανή να παράγει μια replicator μηχανή[8].

Ή στα τηλ: 800 11 939393 από σταθερό και  2310 287779 από κινητό.




[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_The_Next_Generation
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Where_No_Man_Has_Gone_Before
[4] http://www.forbes.com/sites/amitchowdhry/2013/10/08/what-can-3d-printing-do-here-are-6-creative-examples/
[5] Το make.gr είναι ένας χώρος που προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ενός τελικού προϊόντος για όποιον έχει μια καλή ιδέα κι αρκετό χρόνο και διάθεση.
[6] Η κα Ευσταθίου ήταν εισηγήτρια στην εκδήλωση και μετέχουσα στο εταιρικό σχήμα της 3D Solidforms.
[7] http://reprap.org/
[8] Αν έχει υπάρξει τέτοιο επεισόδιο παρακαλώ να μας ενημερώσετε ανάλογα.