Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΑΡΝΑΤΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ALPHA

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... volleyleague
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΑΡΝΑΤΟΡΟΥ ΣΤΟΝ ALPHA RADIO 98,9
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος ήταν φιλοξενούμενος της εκπομπής «Στα κάγκελα» με τον Σταύρο Γεωργακόπουλο στο ραδιόφωνο του Alpha Radio 98,9 και αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των ξένων αθλητών από τρεις σε τέσσερις. Εξήγησε την αναγκαιότητα της αύξησης των αλλοδαπών και εξέφρασε την ανάγκη να γίνει άμεσα η συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό.
Για το θέμα των τεσσάρων ξένων:
«Το θέμα των ξένων έχει γίνει θέμα μείζονος σημασίας για μας. Το αίτημα το έχουμε καταθέσει και το συζητάμε δύο μήνες κι ακόμα δεν έχουμε απόφαση με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάρα πολλά πράγματα στον “αέρα”. Στο χώρο του βόλεϊ ένας αθλητής μπορεί να κάνει την ομάδα πολύ πιο ανταγωνιστική απ’ ότι είναι. Είναι δεδομένο πως οι ξένοι παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν προσδώσει τη ποιότητα, κατά το παρελθόν που είχαν έρθει παίχτες τεράστιου βεληνεκούς».
Για τις αντιδράσεις του ΠΑΣΑΠ:
«Υπάρχει ένα κόλλημα από τη πλευρά του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών. Θεωρούμε ότι το βλέπουν εντελώς κοντόφθαλμα. Η λογική τους είναι ότι αν αυξηθεί κατά έναν ξένο αθλητή πιθανόν να χαθούν εργασιακές θέσεις Ελλήνων, πράγμα που δεν ισχύει. Το ότι εμείς ζητούμε να υπάρχουν 4 αθλητές δε σημαίνει πως όλες οι ομάδες θα έχουν 4 παίκτες. Εμείς θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί όχι μόνο εντός Ελλάδας και εκτός Ελλάδας. Ένα παράδειγμα θα σας φέρω, ο Ολυμπιακός παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι αντίπαλοι του παίζουν με 7 ή 8 και 10 αλλοδαπούς. Η κάθε ελληνική ομάδα και ο Ολυμπιακός αναγκάζεται να παίζει μόνο με 3. Από αυτό καταλαβαίνεται πως όχι μόνο ο Ολυμπιακός αλλά και οποιαδήποτε ομάδα είναι δύσκολο να προχωρήσει στην Ευρώπη με άνισους όρους.
Για τη συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού και η σύγκριση άλλα αθλήματα:
«Περιμένουμε εδώ και μια βδομάδα τον κύριο Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος έχει φόρτο εργασίας. Επίσης, άλλο ένα βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν παίκτες σε υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στο βόλεϊ επειδή δεν υπάρχουν φουρνιές ποιοτικών νεαρών Ελλήνων αθλητών και οι ομάδες αναγκάζονται να παίρνουν από μια δεξαμενή στην οποία οι αθλητές εδώ και 15-20 χρόνια είναι οι ίδιοι. Υπάρχει μια γήρανση του πρωταθλήματος και προσπαθούμε να διατηρήσουμε υψηλά το επίπεδο. Υπάρχουν οι ποιοτικοί Έλληνες παίκτες οι οποίοι δεν θα χάσουν τις θέσεις τους. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι οι ομάδες να μπορούν να βελτιώσουν τη ποιότητα τους».
Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην υποδομή του ελληνικού βόλεϊ:
«Η ΕΣΑΠ είναι μια λίγκα και όπως όλες οι λίγκες διαχειρίζεται το κορυφαίο πρωτάθλημα στο άθλημα. Εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να ασχοληθούμε με την υποδομή γιατί όπως καταλαβαίνετε οι φουρνιές που έρχονται, πρέπει να δουλέψουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, πρέπει να δουλέψει η ομοσπονδία, οι εθνικές ομάδες των υποδομών για να μπορέσουν να βγάλουν νέα ταλέντα που να καταλήξουν κάποια στιγμή στις κορυφαίες ομάδες της χώρας. Έχουμε μιλήσει με την ομοσπονδία, έχουμε καταθέσει προτάσεις, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως η ομοσπονδία έχει οικονομικά προβλήματα. Το αντρικό βόλεϊ πάσχει από ποσότητα, δεν είναι όπως το γυναικείο βόλεϊ, το οποίο έχει πάρα πολύ κόσμο, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και έχουμε πει και στην ομοσπονδία να βοηθήσουμε κι εμείς όπου μπορούμε, είναι ένα κομμάτι καθαρά δικό της, δεν μας αφήνει η ομοσπονδία να το αγγίξουμε το θέμα. Όμως αυτά δεν λύνονται από τη μια πλευρά στην άλλη, δεν υπάρχουν φουρνιές ποιοτικών αθλητών. Θέλει τουλάχιστον μια 3ετία για να δημιουργήσεις κάποια πράγματα για να αρχίσει να αποδίδει».
Εάν απορριφθεί ο τέταρτος ξένος:
« Εάν δεν γίνει αποδεκτό από τον υπουργό, το οποίο εμείς θεωρούμε ανόητο να μη κάνει δεκτό (το αίτημα μας) έχουμε στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουμε πως θα υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει Έλληνας παράγοντας που να θέλει να φέρνει ξένους αθλητές. Συνήθως είναι πιο ακριβοί. Μας ενδιαφέρει το εμπορικό προϊόν που λέγετε Α1. Αν δεν έχουμε ποιότητα δεν θα έχουμε χορηγίες. Είναι απλά τα πράγματα. Αυτό εξηγούμε σε όλους, το εξηγούμε και στους αθλητές. Δυστυχώς όμως, η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου έχει κολλήσει σε παρελθοντικά δεδομένα τα οποία τα ακούμε ως κασέτα. Το βόλεϊ αυτή τη στιγμή είναι το πιο κλειστό επάγγελμα στην Ελλάδα. Όλα τα επαγγέλματα προσπαθούν να τα ανοίξουν, το βόλεϊ προσπαθούν να το κλείσουν».
Για την έλλειψη αθλητών υψηλού επιπέδου:
«Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες αθλητές απλά δεν επαρκούν, διότι υπάρχει ζήτηση από τις ομάδες, θέλουν να πάρουν καλούς αθλητές Έλληνες αλλά δεν υπάρχουν, δεν είναι τόσοι πολλοί για να μπορέσουν να επανδρώσουν τις Ελληνικές ομάδες να γίνουν ανταγωνιστικές, αναγκαζόμαστε και παίρνουμε ή αθλητές, οι οποίοι είναι 40 και 42 χρονών για να συμπληρώσουμε ομάδες ή κάποια πιτσιρίκια, τα οποία ακόμα δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες ενός πρωταθλήματος Α1. Αυτό δημιουργεί αγκυλώσεις. Θέλουμε να μπει ένας χρονικός ορίζοντας για τον αριθμό των αλλοδαπών και αν θέλουνε να μπουν και προδιαγραφές στους αλλοδαπούς, να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τον αλλοδαπό ο οποίος θα έρθει στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τις έχουμε ορίσει, τις έχουμε πει και περιμένουμε να μας πει ο υπουργός».
Για την ανανέωση της χορηγίας με τον ΟΠΑΠ Α.Ε:
«Τυπικά δεν έχει κλείσει η ανανέωση της χορηγίας. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει τη διάθεση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και τους ενδιαφέρει να εντάξουν το βόλεϊ στο στοίχημα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να γίνουνε κάποιες συναντήσεις με τους αρμοδίους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, εμείς είμαστε θετικοί, βλέπουμε και τη πλευρά του ΟΠΑΠ ότι είναι θετικοί, θα βρούμε μια συμφωνία οικονομική, η οποία θα συμφέρει και τη δική μας πλευρά και τη πλευρά της νέας διοικητικής ηγεσίας του ΟΠΑΠ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».