Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και κλιμακίου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες από το χαλάζι καλλιέργειες της περιοχής

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Σοφία Μαυρίδου: « Διαρκής η συνεργασία μεταξύ Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας και ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών»

Στην πληγείσα από το χαλάζι περιοχή του Παλαιού Ελευθεροχωρίου  συναντήθηκε  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου   με  κλιμάκιο του  ΕΛΓΑ,  αποτελούμενο από τον  Πρόεδρο,  τον Αντιπρόεδρο και στελέχη  του Οργανισμού. Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας συνόδευαν ο Επιστημονικός  Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου  και  γεωπόνοι της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, που  διαπίστωσαν  τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε το χαλάζι, κυρίως σε καπνοκαλλιέργειες αλλά και σε ροδάκινα και ελιές.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε  ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός του γεωτεχνικού προσωπικού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.


Αυτοψίες στις πληγείσες από το χαλάζι καλλιέργειες της Πιερίας, πραγματοποίησαν γεωπόνοι  της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας αμέσως μετά τις  ισχυρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014,   κατόπιν εντολής της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, γεωπόνοι της Π.Ε.Πιερίας μετέβησαν   στην περιοχή του Παλαιού Ελευθεροχωρίου,  όπου και διαπίστωσαν  εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες καπνών, βαμβακιού, λαχανικών, σιτηρών, ροδακίνων, νεκταρινιών και ελιάς. Παράλληλα, ζημιές παρατηρήθηκαν επίσης  σε στέγες αποθηκών και ποιμνιοστασίων.


Οι αυτοψίες συνεχίσθηκαν και την επομένη ημέρα από κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Π.Ε.Πιερίας κ. Δημήτρη Ρουκά, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου, γεωπόνους της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας και την Επόπτρια του ΕΛΓΑ -για την περιοχή της Πιερίας- σε πληγείσες από το χαλάζι περιοχές,  όπως  Παλιόστανη, Κάτω Αγ. Ιωάννη, καθώς και σε Βροντού, Καρίτσα και Δίον,  όπου το κλιμάκιο πλαισιώθηκε και από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε.Πιερίας,  κ. Δημήτρη Τσιμήτρη. Στις παραπάνω πληγείσες περιοχές διαπιστώθηκε το μεγάλο μέγεθος καθώς και η έκταση της ζημιάς, επίσης σε καλλιέργειες καπνών, ροδακινιών, βερίκοκων, αμπελιών και ακτινιδίων.


Από την πρώτη στιγμή όλα τα στελέχη των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και των Δήμων κινητοποιήθηκαν ,προκειμένου να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και  να διενεργηθούν οι απαραίτητες επισημάνσεις για τον προσδιορισμό του ύψους και της έκτασης των ζημιών.
Στους παραγωγούς δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τις δηλώσεις ζημιάς, που πρέπει να κάνουν άμεσα στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Άλλωστε, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι  πρέπει να αφήσουν στις προσβεβλημένες καλλιέργειές τους φυτά, μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Πιερίας και πριν την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων σε καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης.