Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ - "ΣΟΦΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ" Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
 “Σοφή επένδυση η προστασία των περιοχών Natura 2000”
Η προστασία των πολύτιμων φυσικών περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, αποτελεί μία “σοφή επένδυση”, καθώς οι περιοχές
αυτές προσφέρουν πάρα πολλές υπηρεσίες οικοσυστημάτων και υποστηρίζουν την παραγωγή αγαθών. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και τα σχετικά με αυτές κοινωνικό - οικονομικά οφέλη, τα οποία προσφέρουν οι περιοχές του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000, αποτιμώνται σε  οικονομικό όφελος 200 – 300 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,7 – 2,4 % του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τα παραπάνω ανέφερε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα, Στέλλα Βαρελτζίδου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Όπως είπε η κ. Βαρελτζίδου, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με  υπολογιζόμενο κόστος διαχείρισης του δικτύου Natura 2000 που είναι 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο  για την Ευρώπη των 27 χωρών, συνεπώς η δαπάνη αυτή αποτελεί μια σοφή οικονομική επένδυση. Η ίδια κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν το Εθνικό Πάρκο και τους φορείς και τις δημόσιες υπηρεσίες να συνεργαστούν για την προστασία του.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο γεωπόνος του Φορέα Διαχείρισης, Βασίλης Γιαμούζης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της καλλιέργειας του ρυζιού για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για την περιοχή. «Η ορυζοκαλλιέργεια συμβάλλει στην οικολογική ισορροπία και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη δραστηριότητα αυτή υπερτερούν κατά πολύ των προβλημάτων που προκαλεί, όπως είναι η καύση των υπολειμμάτων, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η υπερκατανάλωση νερού. Γι αυτό το λόγο, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Φορέα Διαχείρισης, η στήριξη και η συνέχιση της ρυζοκαλλιέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η υπεύθυνη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ερμηνείας περιβάλλοντος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων, Μαρία Κατσακιώρη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρουν οι προστατευόμενες περιοχές και κυρίως οι υγρότοποι. Όπως παρατήρησε η κ. Κατσακιώρη, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας σε πολλές απομακρυσμένες φυσικές περιοχές, χωρίς όμως να συνοδεύεται από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση αυτής της ροής επισκεπτών, χωρίς να υπάρχει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, ούτε και αποτελεσματική ενημέρωση και συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού.
Η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του οικοτουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, το οποίο βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την παροχή υπηρεσιών όπως περιηγήσεις με βάρκα, ανάπτυξη αγροκτημάτων με άλογα, υπηρεσίες ορνιθοπαρατήρησης και ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ο οποίος τόνισε ότι το Εθνικό Πάρκο αποτελεί έναν πολύτιμο πυρήνα βιοποικιλότητας και πνεύμονα για την πόλη της Θεσσαλονίκης ισάξιο του Σέιχ Σου, ο οποίος και χρήζει της φροντίδας των κατοίκων, των επισκεπτών και των υπηρεσιών.

Η έκθεση φωτογραφίας
Στο μεταξύ, έως και τις 14 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής (Αγγελάκη 13) η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι αυτές που προκρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφτούν την έκθεση καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο του Φορέα Διαχείρισης (2310794811).

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).