Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

"Με αφορμή το δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης για την ανέγερση του Θεάτρου" του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Αντώνη Μάντζιο
Με αφορμή το δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης        
               για την ανέγερση του Θεάτρου

                                                               του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                                               δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

Με αφορμή το δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης για την ανέγερση του Θεάτρου & Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων έχουμε την υποχρέωση  να σημειώσουμε τα εξής:


1.Το έργο της ανέγερσης του  Θεάτρου & Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

2. Η  δημοτική αρχή διευκόλυνε προς την έξοδο τον εργολάβο που είχε δώσει έκπτωση 50% και τον αποζημίωσε μάλιστα δεχόμενη λύση της σύμβασης σε βάρος της .

3.Παίζοντας καθυστέρηση οδήγησε στο παρά πέντε της  απένταξης τη νέα δημοπρασία στην οποία η έκπτωση ήταν 5% και με την επίκληση  της έλλειψης χρόνου δεν κήρυξε άγονο τη νέα δημοπρασία λόγω της μικρής έκπτωσης.

4. Ανεξάρτητα της χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ  οφείλει επιτέλους κάποιος να εξηγήσει γιατί από το 50% φθάσαμε στην έκπτωση του 5% τη στιγμή μάλιστα που μεροκάματα, ασφάλιση και κόστος εργασιών έχουν μειωθεί κατά πολύ.

5. Όσον αφορά αυτό καθ αυτό το έργο θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη (φυσικά πολύ σύγχρονη) αίθουσα θεάτρου ( 488 θέσεων παρακαλώ) η οποία είναι πολύ δύσκολο να λειτουργεί σε καθημερινή ή έστω εβδομαδιαία βάση.

6. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παράλληλες μικρές αίθουσες για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες ( εκθέσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, λογοτεχνικό καφέ κλπ)  που θα εξασφάλιζαν την ποικιλόμορφη πολιτιστική αξιοποίηση του χώρου καθημερινά.

7. Έτσι το κόστος λειτουργίας της, προσωπικό, φωτισμός θέρμανση ψύξη κλπ δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τη λειτουργία του.

8. Η  μείωση των εσόδων των δήμων αλλά και η μείωση του εισοδήματος των δημοτών καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του με κίνδυνο να αναζητηθούν ιδιώτες όπως αναζητήθηκαν για το κολυμβητήριο.

9. Είναι ευκαιρία τώρα εν όψει των δημοτικών εκλογών να συζητήσουμε με όρους κοινωνίας τι χρειαζόμαστε στην Κατερίνη, τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει, αντί να κοκορευόμαστε  με μεγαλόστομα δελτία τύπου για Φαραωνικά έργα που στα χρόνια του μνημονίου είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν σύγχρονα πολιτιστικά κουφάρια.
Κατερίνη 3/2/2014