Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Βρέθηκαν τα οστά του Καρλομάγνου

Τι ισχυρίζονται οι επιστήμονες για τα οστά που βρέθηκαν στο Άαχεν
Μετά από 26 χρόνια έρευνας και ακριβώς 1.200 χρόνια μετά το θάνατό του, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα στον καθεδρικό ναό του
Άαχεν είναι πολύ πιθανόν να ανήκουν στον Καρλομάγνο, τον πρώτο μετακλασικό αυτοκράτορα της Δύσης.
«Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από το 1988 μέχρι σήμερα , μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο σκελετός του Καρλομάγνου», δήλωσε ο Φράνκ Ρούεχλι, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ο άνθρωπος που στη γερμανική αναφέρεται ως «Karl der Grosse» που μπορεί να αποδοθεί ως «Κάρολος ο Μέγας» ήταν ένας ασυνήθιστα ψηλός τύπος για την εποχή του.
Τα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν σε χρυσή λάρνακα που λέγεται ότι ανήκει στον Καρλομάγνο, και τα οποία ανοίχτηκαν αρχικά το 1988, "εμφανίζουν" έναν ψηλό, αδύνατο, ηλικιωμένο άντρα. Με βάση τις διαστάσεις του βραχίονα, του μηρού και των οστών της κνήμης οι ερευνητές υπολόγισαν το ύψος του Καρλομάγνου στα 1,84 μέτρα, που είναι σημαντικά ψηλότερο από ότι οι περισσότεροι άνδρες εκείνης της εποχής του.
Μια «πρόχειρη εκτίμηση» επίσης αναφέρει ότι το βάρος του ήταν 78 κιλά , και ο δείκτης μάζας σώματος έφτανε στο 22. Προηγούμενοι υπολογισμοί για το ύψος του Καρλομάγνου, που έγιναν με οκτώ διαφορετικές μεθόδους, έδιναν εκτίμηση ύψους που κυμαινόταν από το 1,79 έως το 1,92 μέτρα.
Μία έκθεση από το βιογράφο του Μεσαίωνα, Έινχαρντ, ο οποίος ισχυριζόταν πως ο Καρλομάγνος περπατούσε κουτσαίνοντας στα γεράματά του, θα μπορούσε να θεωρηθεί ορθή, καθώς οι δύο επιγονατίδες αλλά και τα οστά της φτέρνας έφεραν σημάδια τραυματισμού.
Αλλά οι επιστήμονες δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την αιτία του θανάτου. Οι ιστορικοί έχουν αναφέρει ότι ο θάνατος του Καρλομάγνου προήλθε από οξείς πόνους στο στήθος και πυρετό , γεγονός που υποδηλώνει πιθανή πνευμονία.
Ο Καρλομάγνος γεννήθηκε ή το 742μ.Χ. ή το 748μ.Χ.
Όταν ήταν 10 χρονών, ο Πάπας ανακήρυξε τον πατέρα του Πιπίνο τον Βραχύ, βασιλιά των Φράγκων. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 768 μ. Χ., ο Καρλομάγνος ανέβηκε στον θρόνο, τον οποίο όμως μοιράστηκε με τον αδελφό του Καρλομάνο. Ο Καρλομάνος πέθανε πολύ σύντομα, έτσι από το 771μ.Χ. ο Καρλομάγνος ανακηρύχθηκε ο μοναδικός ηγέτης ολόκληρου του βασιλείου.
Το 774μ.Χ. επέκτεινε τα σύνορα της χώρας του, κατακτώντας τους Λομβαρδούς και ενώνοντας το βασίλειο της Ιταλίας με το δικό του. Λίγο πριν το 800μ.Χ. καταφέρνει να κατακτήσει και τη Σαξωνία, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο κράτος, που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αποτέλεσμα; Ο Πάπας τον έστεψε πρώτο αυτοκράτορα της νεοσύστατης Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ποιο ήταν το χαρακτηριστικό της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, που τον κάνει να θεωρείται ο πατέρας της Ευρώπης;
Ήταν η προσπάθειά του να δημιουργήσει μια κοινή κουλτούρα στους διαφορετικούς λαούς του βασιλείου του. Αυτό το κατάφερε μέχρι κάποιο σημείο, χάρη στην κοινή νομοθεσία και οικονομική πολιτική που επέβαλε. Μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Καρλομάγνου ήταν η επιβολή ενός νέου κοινού νομίσματος (κάτι σαν το σημερινό ευρώ), της αργυρής λίρας, το οποίο διευκόλυνε σημαντικά τις συναλλαγές.
Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του ο Καρλομάγνος το πέρασε στα πεδία μάχης, ήταν μεγάλος λάτρης της παιδείας και προστάτης των τεχνών. Στα ανάκτορά του καλούσε πάντοτε σημαντικούς καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής, ενώ καθιέρωσε τη μελέτη της λογοτεχνίας και των λατινικών σε όλα τα σχολεία της επικράτειάς του. Ίσως για αυτό η εποχή της βασιλείας του αποκαλείται Καρολίγγεια Αναγέννηση.