Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μάχες στις φαβέλες της Βραζιλίας που μας την μοστράρισαν ως πρότυπο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
06/02/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Από καιρό σε καιρό αξίζει να επισημαίνουμε τι συμβαίνει στις χώρες που ο κ. Τσίπρας – ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στην Ευρώπη διεκδικώντας το αξίωμα του προέδρου της - θαυμάζει επειδή «κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την κρίση με κοινωνική συνοχή».
Σήμερα, την τιμητική της έχει η Βραζιλία.
Στις 3 Φεβρουαρίου, έμποροι ναρκωτικών άνοιξαν πυρ εναντίον μελών μιας Ειρηνευτικής Μονάδας της Αστυνομίας, που έχει αναπτυχθεί στις φαβέλες του Κομπλέξου ντα Πένια, σε μια περιοχή βόρεια του Ρίο, σκοτώνοντας μία αστυνομικό ηλικίας 28 ετών.
Άλλος ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι, ενώ τραυματίστηκαν και δύο κάτοικοι της περιοχής, ο ένας από τους οποίους σοβαρά.
Το επεισόδιο συνέβη στο πλαίσιο συνεχών επιθέσεων
κατά αστυνομικών και – κυρίως – στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Ρίο, ώστε να εξασφαλιστεί (με κάποιον τρόπο) η διεξαγωγή του Μουντιάλ.
Την επομένη, 4 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια άλλης επιχείρησης της αστυνομίας, στη φαβέλα Μόρο ντο Τζουραμέντου, στα βόρεια του Ρίο, σε άλλο «επεισόδιο» σκοτώθηκαν έξι ύποπτοι και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα, από τους οποίους δύο αστυνομικοί.
Παρόμοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες τέσσερις φαβέλες.
Όλα αυτά δεν θα άξιζαν της προσοχής μας, θα αντιμετωπίζονταν ως συνηθισμένα λατινοαμερικανικά επεισόδια βίας, αν δεν είχε απειληθεί να εισαχθεί το «μοντέλο» στην Ελλάδα – μαζί με αυτά της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και πάει λέγοντας…

Σημειώνω επίσης πως τον τελευταίο καιρό πέπλος σιγής καλύπτει όλα όσα συμβαίνουν στις χώρες που επιχειρήθηκε να προβληθούν ως πρότυπο και στις οποίες ο κ. Τσίπρας ταξίδεψε για να μας καταδείξει πώς θα βγούμε από το μνημόνιο…

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην βαριά εγκληματικότητα, αλλά και στις φαβέλες – όπου, προφανώς, διεξάγεται το πείραμα της… κοινωνικής συνοχής!