Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αποχώρησε ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Σε απολογισμό των δράσεων του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης για το έτος 2013 προχώρησε χθες το πρωί ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Μανώλης Κοσμαδάκης με αφορμή την αποχώρησή του λόγω λήξης της θητείας του. Η συνέντευξη
τύπου υπήρξε η αφορμή και για μια γενικότερη ανασκόπηση των στόχων που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, μέσα από τη γλώσσα των αριθμών αλλά και των ποιοτικών δεδομένων.

2013: Η χρονιά των ρεκόρ

Ο κ. Κοσμαδάκης τόνισε πως το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με την πληρότητα το Δεκέμβριο 2013 να ανέρχεται σε 92,56%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε φτάσει 96,18% ποσοστό ρεκόρ για τον ψυχιατρικό τομέα για όλες τις εποχές. Επιπλέον, παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα σχετικά με την Ψυχιατρική Κλινική, τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ), το Φαρμακείο Προνοιακών, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), τα Εξωτερικά Ιατρεία, τα Κέντρα Ημέρας, την Κινητή Μονάδα, τη Μονάδα κατ’ οίκον Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (ΜΟΦΨΥ), τον ΟΚΑΝΑ, αλλά και τις δαπάνες λειτουργίας του Ψυχιατρικού Τομέα.

Χαρακτήρισε το 2013 χρονιά ρεκόρ για την Ψυχιατρική Κλινική, αφού νοσηλεύτηκαν συνολικά 401 ασθενείς, 100 περισσότεροι από το 2012, δηλαδή αύξηση της απόδοσης κατά 25%. Άλλο ένα ρεκόρ αποτελούν οι ημέρες νοσηλείας που έφτασαν τις 9.276 και είναι περισσότερες σε σχέση με το 2012 κατά 1.254 ημέρες. Παράλληλα, 259 ήταν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΨΑ, κάποιοι μάλιστα από τους οποίους προέρχονταν εκτός της περιοχής ευθύνης του Ψυχιατρικού Τομέα, που είναι η Πιερία και η Θεσσαλία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από αυτούς οι 92 ήταν άποροι.

Επισκεψιμότητα στις άλλες δομές

Όσον αφορά στο φαρμακείο που λειτουργεί στην οδό 25ης Μαρτίου,  όπου εξυπηρετούνται κυρίως άποροι-προνοιακοί ασθενείς, διατέθηκαν φάρμακα σε 4.170 άτομα. «Ήταν προσωπική πολιτική επιλογή να μείνει το φαρμακείο εδώ, γιατί δεν θα ήταν εύκολο οι προνοιακοί ή άποροι ασθενείς να μετακινούνται προς το Νοσοκομείο». Μάλιστα, όπως εξήγησε, σχετικά με τη λειτουργία του φαρμακείου υπάρχει διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στον ίδιο και το Διοικητή κ. Στέργιο Φαρμάκη.

Ρεκόρ επισκεψιμότητας υπήρξε και στο ΚΨΥ που το 2013 αντιμετώπισε συνολικά 6.497 περιστατικά, δηλαδή 2.000 παραπάνω από το 2010 και 600 παραπάνω από το 2012. Από αυτούς 4.685 ήταν ενήλικες και 1.812 ανήλικοι. «Έχουμε μια έξαρση των φαινομένων σε ανηλίκους που είναι απόρροια και της κρίσης. Γεγονός που μας τρομοκρατεί» υπογράμμισε ο κ. Κοσμαδάκης. Και όλα αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν μόνο από δυο ψυχιάτρους και μία παιδοψυχίατρο. Αντίστοιχος ήταν ο φόρτος εργασίας και για τους τρεις ψυχολόγους του νοσοκομείου. Αύξηση παρουσίασε η κίνηση και στο ψυχιατρικό εξωτερικό ιατρείο.

Αναφορικά στα Κέντρα Ημέρας 6.185 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις «4 Εποχές» και 1.822 επισκέψεις στο «Σπίτι των Μουσών», με συμμετοχή των 118 ασθενών σε δράσεις εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ζωγραφική, μουσική, ξένες γλώσσες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ενέργειες. Η Κινητή Μονάδα εξυπηρέτησε το 2013 συνολικά 376 ασθενείς και η ΜΟΦΨΥ 253 ασθενείς με 1.248 επισκέψεις κατ’ οίκον. Στον ΟΚΑΝΑ το Δεκέμβριο του 2013 η ενεργή δύναμη ήταν 386 ασθενείς, ενώ δεν υπάρχει κανείς σε λίστα αναμονής για εισαγωγή στο πρόγραμμα.

Δραστική μείωση δαπανών

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

olympiobima.gr