Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ»

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ανακοίνωση του Τμήματος ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ για την « 3η Δεκέμβρη - παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»
Σήμερα 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ένα
δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, βιώνουν την ζώσα κατάσταση της αναπηρίας. Στη χώρα μας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, δίχως, ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.
Η φετινή 3η του Δεκέμβρη βρίσκει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να βιώνουν την χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Οι εγχώριες μνημονιακές κυβερνητικές δυνάμεις σε συνεργασία με την τρόικα εφαρμόζουν τις απάνθρωπες και βάρβαρες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, καταλύοντας πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος και οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων και των οικογενειών τους, στην ανεργία στο κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόγνωση και τέλος στην απόλυτη φτωχοποίηση.
Οι μνημονιακές πολιτικές του «success story» των δικαιωματικών εκπτώσεων, της ακραίας λιτότητας και της κατάργησης των κοινωνικών δικαιωμάτων οδηγούν με οικονομίστικα κριτήρια τα άτομα με αναπηρία στην εξόντωση.
Συγκεκριμένα, οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές των  τριάμισι τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει:
§  Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων των ΑμεΑ και στην σημαντική υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών τους.
§  Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας τους λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.
§  Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και στον κίνδυνο κατάργησης σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.
§  Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του Ε.Ο.Π.Π.Υ.Υ., με υποβάθμιση και διάλυση των δόμων ψυχικής υγείας ακομη και  κλείσιμο νοσοκομείων.
§  Σε εκχώρηση σημαντικών (κερδοφόρων) τομέων του συστήματος υγείας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
§  Στην πρωτοφανή μείωση των δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με εκτίναξη της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης που επιβαρύνονται τα άτομα με αναπηρία  και οι οικογένειες τους.
§  Προώθηση αμφιβόλου ποιότητας φαρμάκων ιδιαίτερα γενοσήμων χωρίς επαρκείς επιστημονικούς ελέγχους ,αφού βασικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ο ΕΟΦ και ο ΥΦΕΤ βρίσκονται σε πλήρη αποδόμηση.
§  Στην επικίνδυνη αύξηση των ανασφάλιστων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση καθώς και των γονέων κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία  που μαζί με τους ανασφαλίστους πολίτες φτανουν τα 3 εκατομμύρια.
§  Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.
§  Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.
§  Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία στα εδικά σχολεία, με αποκορύφωμα την επιχειρούμενη φέτος κάλυψη των κενών σε αναγκαίο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητκό Προσωπικό μέσω Κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ.και προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α..
§     Στη μετατροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε κοινωνικά «σφαγεία», τα οποία κρατούν «ομήρους» δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις με στόχο την μείωση στο ελάχιστο των δημοσιονομικών δαπανών που κατευθύνονται για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης.
§ Στη δραστική μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ένας από τους βασικούς δείκτες του πολιτισμού κάθε χώρας που θέλει να λέγεται αλλά και να είναι πολιτισμένη και δημοκρατική, είναι η ποιότητα ζωής των αναπήρων της. Η υποβάθμιση των κορυφαίων θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου με αναπηρία με άλλοθι την οικονομική κρίση ενισχύει την λογική του κράτους «φιλανθρωπίας» σε αντίθεση με τη λογική του κράτους Δικαίου, της Ισότητας και του Σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Οι πανανθρώπινες αξίες, η αλληλοαποδοχή και η δικαιότητα αποτελούν την πρώτη υλη για έναν δίκαιο κόσμο.
                    Ο ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα στέκεται αλληλέγγυος στα άτομα με αναπηρία, στους χρόνια πάσχοντες και στις οικογένειες τους και καλεί σε συσπείρωση για τη δημιουργία μετώπου απέναντι σε όσους προσχηματικά και υποκριτικά «νοιάζονται» για τη «σωτηρία της πατρίδας» με αντάλλαγμα τη δημιουργία σύγχρονων Καιάδων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες με αναπηρία να οργανώσουν τον αγώνα τους και να αντισταθούν σθεναρά στην εφαρμογή αυτών των αναπηροκτόνων πολιτικών. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν το βήμα τους με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων μνημονικών πολιτικών .
Η μόνη μας ελπίδα είναι η ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο, για μια διαφορετική πορεία της χώρας, με μια νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος όλων και ιδιαίτερα πιο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.


Το τμήμα ΑΜΕΑ ΣΥΡΙΖΑ                                                                         Αθήνα: 03.12.2013