Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Έχασε την κόρη της και τώρα την απελαύνουν

Της δίνουν 30 ημέρες προθεσμία να αποχωρήσει από τη χώρα – Δεν έχει ούτε τα χρήματα για τη μεταφορά της σορού της 13χρονης Σάρας μέχρι τους Ευζώνους – Αν και της ασκήθηκε ποινική δίωξη, αφέθηκε ελεύθερη επειδή «υπέστη ψυχική οδύνη από τις συνέπειες της πράξης της»


Τον δικό της σταυρό του μαρτυρίου καλείται να κουβαλήσει η 54χρονη μητέρα της άτυχης 13χρονης Σάρας που βρήκε τραγικό θάνατο από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού με το οποίο οι δυό τους, μάνα και κόρη, προσπάθησαν να ζεσταθούν εν έτει 2013.
Εκτός, δηλαδή, από το χαμό της κόρης της μπροστά στα μάτια της επειδή δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, η χαροκαμένη μάνα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ελληνικό κράτος που βρίσκοντας την ευκαιρία να εξαντλήσει την αυστηρότητα του, της δίνει προθεσμία 30 ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή, όπως προέκυψε, είχε πρόβλημα «με τα χαρτιά της».
Μάλιστα παρολίγον να βρεθεί αντιμέωπη και με τα χειρότερα αφού, αρχικά, θεωρήθηκε υπαίτια για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ευτυχώς, όμως, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, έκανε χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.
Παρόλα αυτά δεν γλίτωσε την απίστευτη ταλαιπωρία αφού αν και σε κατάσταση σοκ, οδηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα με την παραμονή της στην Ελλάδα.
Και εκεί της ανακοινώθηκε ότι σε 30 ημέρες θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιστρέψει στην πατρίδα της.
Σημειώνεται ότι είναι τόσο άσχημη η οικονομική κατάσταση της γυναίκας, που τη μεταφορά της σορού της κόρης της μέχρι τους Ευζώνους θα καλύψει οικονομικά ο δήμος Θεσσαλονίκης με το ποσό των 400 ευρώ και από εκεί και πέρα τα έξοδα μέχρι το μέρος της ταφής της 13χρονης θα αναλάβει το σερβικό προξενείο.
Τι λένε οι γείτονες για τη μάνα και την κόρη 
 Γείτονες της 54χρονης, την περιγράφουν ως μια αξιοπρεπή γυναίκα, η οποία, μαζί με την αδικοχαμένη κόρη της, ζούσαν εδώ και τρεις μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Απογοητευμένες, είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στη Σερβία, όμως η μικρή δεν πρόλαβε…
Η 54χρονη Ζωή, όπως λένε οι γείτονες, δούλευε περιστασιακά σε ταβέρνες, αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργη και προσπαθούσε να κερδίσει κάποια χρήματα, πουλώντας ημερολόγια.
«Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχε περιέλθει η οικογένεια…» λέει ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.
Σοκαρισμένος είναι και ο γείτονας από το απέναντι διαμέρισμα, ο οποίος προσπάθησε χθες το βράδυ, με τεχνητή αναπνοή, να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κορίτσι.
«Η Σάρα ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου, ερχόταν συχνά σπίτι μας και ήξερα ότι ετοιμάζονταν να γυρίσουν πίσω. Στη Σερβία έμενε η δεύτερη κόρη της 54χρονης, ενώ έχει και ένα γιο που ζει στην Αθήνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναρωτιέται πώς μπορεί να χάνει τη ζωή του ένα κοριτσάκι από την προσπάθεια να ζεσταθεί….

Πηγή: protothema.gr

- See more at: http://www.thepress.gr