Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια… του Θεόδωρου Κουτρούκη

Θεόδωρος Κουτρούκης
Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια…
Οι παρακάτω σκέψεις καταγράφηκαν με αφορμή ένα τηλεφώνημα, με το οποίο μου ζητήθηκε να συμμετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο που θα διεκδικήσει την διοίκηση ενός
αυτοδιοικητικού θεσμού στο νομό Θεσσαλονίκης (*).
Τον ερχόμενο Μάιο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα συνοδευτούν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου των Μνημονίων στη χώρα μας και τις παράπλευρες συνέπειες για την αυτοδιοίκηση. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, φαίνεται ότι για αρκετά χρόνια ακόμη οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης και των ιδίων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι κλειστές.
Οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν δημοτικούς άρχοντες, γνωρίζοντας (;) ότι οι τελευταίοι θα έχουν δεμένα τα χέρια τους, αναφορικά με τις οικονομικές δυνατότητες των ΟΤΑ. Ασφαλώς θα περιμέναμε ότι όλα αυτά θα αποτελούσαν αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης.
Του κάκου: είναι πολύ πιθανό ότι οι υποψήφιοι κοινής κοπής θα συνοδεύσουν την καμπάνια τους με υποσχέσεις περί παντός του επιστητού (μικρορουσφέτια, διορισμοί με ποικιλόμορφες συμβάσεις κ.λπ.), χωρίς ασφαλώς να πιστεύουν ούτε λέξη από αυτά που λένε. Αντιθέτως θα αρχίσουν να περιφέρονται στους ανά γειτονιά καφενέδες επιδιώκοντας με κούφια λόγια να αποσπάσουν την ψήφο των συμπολιτών μας. Στις ερωτήσεις των πολιτών, σχετικά με τους λόγους που παρακίνησαν έναν υποψήφιο να διεκδικήσει τη λαϊκή ψήφο θα επινοηθούν ή θα υπονοηθούν απίστευτες απαντήσεις όπως ότι είμαι «κολλητός», είμαι «ωραίος τύπος», είμαι «μάγκας».   
Υπάρχει ελπίδα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα είναι θετική αν εμφανιστούν ομάδες πολιτών που -ενόψει της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης- ανοίξουν την σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα και τις λύσεις τους.
Αν σκιαγραφηθεί ένα κοινό όραμα και αναπτυξιακό πρόγραμμα  και μελετηθεί πως θα κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ, Jessica, URBACT II, ΕΤΕπ, ΟΑΕΠ, ΕΤΕΑΝ, κ.λπ.) και τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα…
Αν εκφρασθεί μια νέα αντίληψη διοίκησης που θα καταδικάζει την συνήθη πελατειακή διαχείριση…
Αν συστηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα τρέχοντα προβλήματα και παρουσιάσει κοστολογημένες και υλοποιήσιμες λύσεις για αυτά…
Τότε, στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που η μεθοδολογία διοίκησης των ΟΤΑ και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων απαιτεί υψηλής στάθμης ικανότητες και δεξιότητες, τα νέα για τους «μάγκες» δεν θα είναι ευχάριστα. Την τελευταία φορά που εθεάθησαν ήταν πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η λαϊκή ψήφος θα καθορίσει την τύχη τους.  


(*) Για λόγους εχεμύθειας, ως προς τον συνομιλητή μου, δεν θα σας πω τι απάντησα στο τηλεφώνημα.