Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πολυμήχανο ρομπότ στην υπηρεσία της γεωργίας

Οι αγροτικές εργασίες περνούν σε άλλη εποχή χάρη στην πολύτιμη συνεισφορά της τεχνολογίας. Ερευνητές της εταιρείας Blue River Technology από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα ρομπότ ικανό να σκαλίσει και να «αραιώσει» κατάλληλα ένα χωράφι με μαρούλια στον ίδιο
χρόνο, που χρειάζονται τα χέρια τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων για την ίδια δουλειά.
Η «αραίωση» συνιστά ουσιαστικά την απομάκρυνση φυτών ή μέρους των φυτών, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να αναπτυχθούν τα υπόλοιπα.

Οι τεχνολογικά ανεπτυγμένες μηχανές αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς αγρότες και σε άλλους τομείς. Πλέον, ευάλωτα φρούτα και λαχανικά φτάνουν ανέπαφα στην κατανάλωση, καθώς το μάζεμά τους αναλαμβάνουν μηχανές.

«Η τεχνολογία μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κάθε φυτό. Έτσι, κάνουμε πιο ακριβείς υπολογισμούς και καταλήγουμε σε εξειδικευμένες λύσεις. Ρίχνουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια λίπασμα και χημικά σε συγκεκριμένα φυτά» τόνισε ο Χόρχε Ερό, διευθυντής της εταιρείας Blue River Technology.

«Επιπλέον, τελειώνουμε με τα παράσιτα χωρίς να ψεκάσουμε τα πάντα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες αναφορικά με την αύξηση στην απόδοση της γεωργικής παραγωγής» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ρομπότ που σκαλίζει και «αραιώνει» καλλιέργιες έχει σχεδιαστεί ώστε να χειρίζεται την «ευαίσθητη» σοδειά με προηγμένους ανιχνευτές και βιντεοκάμερες, εξελιγμένο λογισμικό οπτικής αναγνώρισης, σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών αλλά και ρομποτικά εργαλεία.

Όσον αφορά στη γεωγραφική ακρίβεια με την οποία λειτουργεί, διαθέτει υψηλής ακρίβειας σύστημα GPS, προκειμένου να αποκλείεται σχεδόν και το παραμικρό περιθώριο λάθους.

http://www.newsit.gr/