Όλοι γνωρίζουν πως η απόσταξη κλασικού τσίπουρου γίνεται το φθινόπωρο και εννοούμε την απόσταξη από τα στέμφυλα του μένουν
μετά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού.
Όμως; στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, εδώ και επτά γενιές περίπου (175 χρόνια) το Μάιο, οι κάτοικοι του αποστάζουν τσίπουρα από κούμαρα.
Τα κούμαρα ένα άγριο φρούτο της Ελληνική χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες, δίνει ένα ιδιαίτερο, αρωματικό, εύγευστο και συνάμα ιαματικό απόσταγμα. Το χειμώνα από τα δάση του Ολύμπου, μαζεύουν τον ώριμο καρπό από τις κουμαριές.
Το Κουμαρίσιο Τσίπουρο αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν της Πιερίας εδώ στα χωριά της ανατολικής πλευράς του Ολύμπου. Η παράδοση είναι ο πολιτισμός μας η οποία μας δένει με τον τόπο μας και ο τόπος μας έχει πλούσια παράδοση.
μετά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού.
Το Κουμαρίσιο Τσίπουρο αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν της Πιερίας εδώ στα χωριά της ανατολικής πλευράς του Ολύμπου. Η παράδοση είναι ο πολιτισμός μας η οποία μας δένει με τον τόπο μας και ο τόπος μας έχει πλούσια παράδοση.
Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τένχ. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.