Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Το μέλι από τον Αγρό στο βάζο

Την Τρίτη, 22 Μαΐου 2018, στις 17.00, στην αίθουσα του Δημαρχείου
Σαρωνικού, στα Καλύβια, Αττικής, ο Μελισσοκομικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαρωνικού «Το Κεντρί» οργανώνει ημερίδα για την μελισσοκομία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, που καθιέρωσε ο ΟΗΕ να είναι στις 20 Μαΐου. Κεντρικός στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον φθίνοντα αριθμό τους.
Στην ημερίδα, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Σαρωνικού, και έχει τίτλο «Το μέλι από τον Αγρό στο βάζο», εξειδικευμένοι εισηγητές θα προσεγγίσουν τα θέματα:
«Παράγοντες κινδύνου στο μέλι - Η ορθή διαχείριση της παραγωγής για την αποτροπή τους», από την κα ΤΣΑΛΟΥ Ειρήνη (Κτηνίατρο, Π.Ε Αν. Αττικής),
«Κατάλοιπα φαρμάκων στο μέλι - Νομοθεσία Ε.Ε και οδηγίες συμπλήρωσης μητρώου φαρμακευτικής αγωγής» από την κα ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Αθηνά (Κτηνίατρο, Π.Ε Αν Αττικής),
«Ομάδες παραγωγών- Σύσταση οργάνωση παραγωγών», από την κα ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΝΑΚΟΥ Μαρία (Γεωπόνο, Π.Ε Αν. Αττικής), και
«Χρηματοοικονομικά εργαλεία-Προγράμματα ΠΑΑ 2014-2020, από τον κ ΜΠΕΚΑ Ανδρέα (Τ.Ε Γεωπονίας, Π.Ε Αν. Αττικής)
Στην GreenPeace διαβάζουμε: Δεκάδες αγαπημένα φρούτα & λαχανικά εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός. Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, και δεν είναι οι μόνες. Και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
Ο κ Ακρίβος Προκόπης (6980072339), Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Περιβαλλοντικού Σύλλογου Σαρωνικού «Το Κεντρί», προσκαλεί και την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018, στις 18.00, στο Hotel Plaza Resort, στην παραλία Αναβύσσου, Αττικής, όπου θα γίνει η παρουσίαση από τα ΕΛ.ΤΑ και από τον Μελισσοκομικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαρωνικού «Το Κεντρί» της σειράς τεσσάρων γραμματοσήμων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την απεικόνιση μέλισσας.
Στην φύση όλα είναι αλληλένδετα και σε ισορροπία μεταξύ τους. Η μονομερής φροντίδα ή/& ανάπτυξη-εκμετάλλευση, βλάπτει όλους. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι πρέπει να συνεργάζονται και να φροντίσουν από κοινού το κοινό μας φυσικό περιβάλλον. Και οι αστοί πρέπει να σέβονται την φύση, μέσα στην οποία ζουν και φροντίζουν οι αγρότες, και να κατανοήσουν ότι χωρίς τα άλλα, συμβιωτικά με τον άνθρωπο ζώα (μικρά έντομα έως μεγάλα παραγωγικά) και φυτά, η επιβίωση όλων ακροβατεί επικίνδυνα.
Άλλωστε στις 19 Μαΐου 2018, στις 10.00, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Πάρκο Ιλισίων, Αθήνα) το ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ & η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα: «Μέλισσα & Περιβάλλον, Μελισσοκομία & Δασικά Οικοσυστήματα»

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382