μάχη κατά των γερμανών κατακτητών στα Ταχνιστα στις 18-4-1943.
Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Συλλόγου τόνισε ανάμεσα στα αλλά:
«Στις 18 του Απριλη συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ , το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), στην τοποθεσία «Ταχνιστα» στην Κάτω Μηλιά .
Η μάχη δόθηκε εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής που από τον Απριλη του 1941, δυο χρόνια πριν, εισέβαλαν στην Ελλάδα και την κατέλαβαν, διορίζοντας τις δικές τους προδοτικές κυβερνήσεις.
Η κύρια και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση , το ΕΑΜ, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ που, αν και παράνομο, προσέφερε την οργανωτική και πολιτική του εμπειρία και τα καλυτέρα παιδιά του σ’ αυτόν τον δύσκολο και γεμάτο κινδύνους αγώνα κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής.
Στις αρχές του 1943 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων γινοντουσαν όλο και πιο πυκνές….
Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ «ΤΑΧΝΙΣΤΑ»
Στις 18 του Απριλη του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα στρατοπέδευαν στην Κάτω Μηλιά , ενώ οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν πιάσει τα γύρω υψώματα. Ο ΕΛΑΣ επιτίθεται και μπαίνει στο χωριό . Σκοτώνεται ένας γερμανός αξιωματικός και μερικοί στρατιώτες. Η μάχη όμως είναι άνιση. Οι αντάρτες υπερέχουν στον ανταρτοπόλεμο, υστερούν όμως σε μάχη εκ παρατάξεως με έναν τακτικό , αριθμητικά υπέρτερο και καλυτέρα εξοπλισμένο, στρατό.
Το τμήμα του Παντελή Μυλωνά εγκλωβίζεται και παρά τον αντιπερισπασμό άλλων αντάρτικων δυνάμεων πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την απελευθέρωση της πατρίδας.
Είκοσι οκτώ μαχητές του ΕΛΑΣ πέφτουν μαχόμενοι τον ξένο κατακτητή.
Οι δυνάμεις των γερμανών εξορμούν στα Πιέρια και τον Όλυμπο .
Πίσω τους αφήνουν καμένη γη.
Καίνε δεκατέσσερα χωριά και ένα μοναστήρι του Όλυμπου και των Πιεριων . Μεταξύ αυτών είναι και το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά , η Κάτω Μηλιά , ο Άγιος Δημήτριος και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου….».
Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ποιήματος και προσκλητήριο νεκρών.
Ακολουθησε κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το πένθιμο εμβατήριο.
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης)