Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Κριτική για την παράσταση "Απ' ένα χουριό χουριάτσεις" που ανεβαίνει στο θέατρο Commedia.

 Με μια ξεκαρδιστική κωμωδία εγκαινίασε την εαρινή σεζόν το «Θέατρο Commedia», πιάνοντας έτσι πλήρως το σφυγμό του κοινού. Όλοι όσοι
παρακολουθούμε θέατρο, ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις, να ξεχαστείς και να γελάσεις με την καρδιά σου, όσο μια καλή κωμωδία. 
Έχοντας αυτό στο μυαλό του, ο Θανάσης Μαργαρίτης συγκέντρωσε τα έμπειρα πλέον μέλη της ομάδας του και ετοίμασαν για μας τη βουκολική μαύρη κωμωδία «Απ’ένα χουριό χουριάτσεις», που θα παίζεται συνολικά τρία Σαββατοκύριακα, με αυτό που μας έρχεται (31/3, 1/4) να είναι το τελευταίο.


Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Πιερίας πριν μερικές δεκαετίες. Οι γυναίκες του χωριού συμπαραστέκονται στη Ζαφείρω που είναι ετοιμόγεννη και στηρίζουν πλήρως την απόφαση της να μην καλέσει τη μαμή! Γιατί; Γιατί μαμή του χωριού είναι η διαβολική Κωνστάντω, η «τσιφλικού» του χωριού, που ορίζει τις ζωές όλων από τη στιγμή που γεννιούνται. Οι γυναίκες περνούν την ώρα τους με κουβέντα και… «κους κους», ώσπου τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν περίεργη τροπή και αποφασίζονται πράγματα που θα ταράξουν την επίπλαστη ησυχία του χωριού.

Το
cast της παράστασης αποτελείται από 9 άτομα, 6 γυναίκες και 3 άντρες, όλοι όμως ενσαρκώνουν γυναικείους χαρακτήρες. Οι ηθοποιοί της ομάδας, με την πολύτιμη βοήθεια του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και δασκάλου τους Θανάση Μαργαρίτη, κατάφεραν να αναδείξουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε χαρακτήρα. 



 Ο Γιάννης Ζαβανδίας και ο Βασίλης Κουιμτζίδης ενσαρκώνουν αντίστοιχα τους ρόλους της Τριανταφυλλιάς και της Γαρουφαλλιάς, ενός αχώριστου δίδυμου που προσέφερε άφθονες στιγμές γέλιου με το μεταξύ τους δέσιμο. Τα αγόρια, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μια διπλή αποστολή. Δεν είχαν απλά να χτίσουν έναν ρόλο, αλλά έναν γυναικείο ρόλο και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε! Η Εύα Μαυρομάτη, στο ρόλο της Στραγάλως, ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο δυναμισμό και την εξυπνάδα μιας γυναίκας του χωριού αλλά και στις αδυναμίες που σιγά σιγά αποκαλύπτει. Με απολαυστικό τρόπο τη βλέπουμε να συγκρούεται με την παστρικιά του χωριού, να παραπονιέται, να υποκύπτει χαριτωμένα σε γλυκούς πειρασμούς, να αφηγείται αλλά και να οργανώνει πλεκτάνες. 
Η Μαρία Παρλαπάνου ως Ζαφείρω, απέδωσε πολύ όμορφα το ρόλο της εγκύου , βγάζοντας την κατάλληλη γλυκύτητα αλλά και ένταση, που απαιτεί ένας τέτοιος ρόλος. Στη συνέχεια, η Λιμουνίτσα, κατά κόσμον Σταυρούλα Ηλιοπούλου, μια από τις αρχηγικές μορφές της παράστασης, μας έκανε να γελάσουμε καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης και κυρίως όταν εμπλέκεται προσωπικά στα…σκάνδαλα του χωριού! Αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης η Εύη Καζαντζίδου στο ρόλο της Μηλίτσας, που φέρνει πάνω στη σκηνή πολλή ενέργεια, ανεβάζοντας τη διάθεση όλων. Σειρά έχει η Σίσσυ Μακρίδου ή αλλιώς Αγγέλα η παστρικιά του χωριού, που αποτελεί και το μήλο της έριδος για πολλά πράγματα. Με μπόλικο νάζι και με όπλο τη θηλυκότητα, η Αγγέλα… ή Τζέλα, όπως θέλει να την αποκαλούν, τράβηξε το βλέμμα του κοινού και εντυπωσίασε. Φυσικά, δεν λείπει και η… «αλαφροΐσκιωτη»  του χωριού η Χάιδω, που δε θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα από αυτό που μας παρουσίασε η Χριστίνα Μαραγκοζίδου. Με μια πληθώρα εκφράσεων και ασυναγώνιστων ατακών, απογείωσε έναν ξεκαρδιστικό ρόλο.
Τέλος, τι να πούμε για το ρόλο του Θανάση Μαργαρίτη, το φόβο και τον τρόμο του χωριού, τη θεια – Κωσταντω! Από τη στιγμή που κάνει την εμφάνιση του επί σκηνής, καταλαβαίνεις ότι απολαμβάνει το ρόλο του όσο τίποτα άλλο και κερδίζει το κοινό από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Η Κωνστάντω είναι μια περσόνα πολύ ιδιαίτερη και ο Θανάσης Μαργαρίτης ήξερε πολύ καλά πώς έπρεπε να διαχειριστεί το ρόλο αυτό για να μείνει για πάντα χαραγμένος στο μυαλό των θεατών!


Μετά από τέσσερις
sold-out παραστάσεις, η παράσταση κλείνει τον κύκλο της το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, Σάββατο 31/3 και Κυριακή 1/4 . Οι θέσεις κλείνουν πολύ γρήγορα, γι’αυτό μην αφήσετε την κράτηση σας για τελευταία στιγμή!
Βάλια Βατζόλα, εκπαιδευτικός