Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ποιοι κατέκτησαν τον τίτλο Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2017 της ΕΥ - Διάκριση για τον Δημήτριο Λακασά

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ο Ξενοφών Καντώνιας πρόεδρος της βιομηχανίας διέλασης
αλουμινίου Cosmos Aluminium και οι δύο γιοί του, Ιωάννης και Θεόδωρος, που κατέχουν τις θέσεις του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, κατέκτησαν τη διάκριση Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς” 2017 της ΕΥ κατά τη χθεσινή τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής με Xορηγό Eπικοινωνίας το Capital.gr.
Οι τρεις επικεφαλής της εταιρείας με έδρα την Λάρισα, η οποία εξάγει το 99,7% των προϊόντων της, θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year™ που θα λάβει χώρα στο Μόντε Κάρλο τον Ιούνιο. Πρόκειται για μία παγκόσμια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εθνικοί νικητές του διαγωνισμού "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2017 της ΕΥ από περισσότερες από 65 χώρες.
Εξαγωγική υπερδύναμη
Ο Ξενοφών Καντώνιας, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη βιομηχανία παραγωγής χαλιών, κουβερτών, φλοκάτης και μοκετών Βιοκαρπέτ και την Exalco, από κοινού με τους δύο γιους του, ίδρυσε το 2007 την Cosmos Aluminium, με την παραγωγή προφίλ αλουμινίου να ξεκινάει στο τέλος του καλοκαιριού του 2008.
Η μετατροπή της Cosmos Aluminium σε εξαγωγική υπερδύναμη υπήρξε ο απόλυτος στόχος της βιομηχανίας με έδρα την Λάρισα, η οποία, σήμερα, εξάγει το 99,7% των προϊόντων της σε 20 χώρες. Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη και πρώτη στον Ελλαδικό χώρο, κάτι που πέτυχε μόνο μέσω των επενδύσεων.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Cosmos Aluminium επενδύει περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τα οποία 28 εκατ. αφορούν την αρχική επένδυση που περιελάμβανε δύο γραμμές παραγωγής, τέσσερις σταθμούς συσκευασίας και μία ρομποτική αποθήκη ετοίμου προϊόντος. Ακολούθησε η επένδυση 10 εκατ. ευρώ με στόχο την υλοποίηση επεμβάσεων και βελτιώσεων σε μηχανές και λειτουργίες της παραγωγής. Πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε μία νέα επένδυση, ύψους 13 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και θα επιτρέψει στην Cosmos Aluminium να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της σε ποσοστό κατά 60%.
Η βιομηχανία, που εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 80 εκατ. ευρώ το 2017 από 10 εκατ. ευρώ το 2009, απασχολεί 128 εργαζόμενους.    
Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού
Προτού ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Chipita και νικητής του διαγωνισμού της ΕΥ το 2011 Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοινώσει τον Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2017, έλαβε χώρα η βράβευση των νικητών των τεσσάρων επιμέρους κατηγοριών της διοργάνωσης, οι οποίοι διεκδίκησαν τον τίτλο του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2017 της EY.
Πρόκειται για τον "αυτοδημιούργητο", τον "καινοτόμο", τον "διεθνώς" και "δυναμικά αναπτυσσόμενο" επιχειρηματία, τίτλοι που απονεμήθηκαν στους επικεφαλής εταιρειών που διακρίθηκαν για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, τον στρατηγικό προσανατολισμό, την καινοτομία και τον κοινωνικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους.   
Κατέκτησαν τον τίτλο του:
- αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ο Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας χημικών προϊόντων Alchimica
- διεθνώς αναπτυσσόμενου επιχειρηματία, οι Ξενοφών, Ιωάννης και Θεόδωρος Καντώνιας, επικεφαλής της Cosmos Aluminium
- δυναμικά αναπτυσσόμενου επιχειρηματία, η Καλλιόπη Ροδοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο)
- καινοτόμου επιχειρηματία, ο Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών συστημάτων ασφαλείας Olympia Electronics
http://www.capital.gr/