Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Το λεκτικό επεισόδιο έφερε πιο γρήγορα την πληρωμή της συνδεδεμένης τεύτλων

Στους λογαριασμούς των 1.891 δικαιούχων παραγωγών μπήκαν τα χρήματα της συνδεδεμένης για το 2017, ύψους 4.482.576,97 ευρώ,
που αντιστοιχούν σε 72 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα και με την απόφαση που προηγήθηκε και ορίζει το ύψος της ενίσχυσης.

Tο 2017 σπάρθηκαν 62.000 στρέμματα με τεύτλα στη χώρα, ενώ η περίοδος καλλιέργειας του προϊόντος ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου.

Όπως φαίνεται η διαδικασία επισπεύτηκε μετά και τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας μεταξύ του μέλους της διοίκησης της ΕΒΖ Γεράσιμου Τσιαπάρα και τευτλοπαραγωγών, όταν ο πρώτος εξύβρισε εκπροσώπους των παραγωγών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απλήρωτη παραγωγή τους. Ακολούθησε μήνυση από την πλευρά των παραγωγών και η παραίτηση του κ. Τσιαπάρα.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού για τις Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ 30 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου 2018.pdf

Στα 72 ευρώ η συνδεδεμένη στα τεύτλα 
Να σημειωθεί ότι βάσει της απόφασης, η επιλέξιμη για πληρωμή έκταση είναι 6.271,7 εκτάρια και το ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από το γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας ζαχαρότευτλων για το 2017 υπολείπεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης αναφοράς που οριζόταν στα 13.367 εκτάρια.
Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με το Ύψος συνδεδεμένης ενίσχυσης στα τεύτλα για το 2017.pdf
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου είχε δεσμευτεί ότι τα 72 ευρώ ανά στρέμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών προς το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός είχε καθορίσει το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης για τα τεύτλα της παραγωγής του 2017 στα 4,6 εκατ. ευρώ. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Υπεγράφη η ΥΑ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην τευτλοκαλλιέργεια
Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου  η Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια τεύτλων, ύψους 72 ευρώ ανά στρέμμα, για την παραγωγή του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Αποστόλου στο ΥΠΑΑΤ με τους παραγωγούς τεύτλων δεσμεύτηκε τόσο για την επιτάχυνση της καταβολής  της συνδεδεμένης ενίσχυσης,  όσο και για τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αναλάβει να τεκμηριώσει την υιοθέτηση διακριτού αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ για την περαιτέρω ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών, στην παραγωγή του 2018,  που εφαρμόζουν αντίστοιχες πρακτικές.

http://www.agronews.gr/