Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

 Υπάρχει Μέλλον μόνο για  Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη
Πρέπει να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί "πειραματόζωο" της Ευρώπης



Διαφωτιστική η   Ημερίδα -Στρογγυλή Τράπεζα  Ευρωπαϊκού Πολιτικού Προβληματισμού με τίτλο "Το Μέλλον της Ευρώπης"
του περασμένου Σαββατου 4 Νοεμβρίου 2017 στο Βόλο


Έγινε βαθειά πολιτική ανάλυση στις εξελίξεις  του  Ευρωπαϊκού χώρου


Σημαντικοί Ομιλητές και τεχνοκράτες

Συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές
Νότης Μαριάς  και Νίκος  Χουντής και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Μια συνεργασία του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"


 Έντονο ήταν  το ενδιαφέρον για την  επίκαιρη ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού,   για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε  το Σάββατο  4 Νοεμβρίου 2017,  στο αμφιθέατρο του  Τμήματος  Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου)  , με τίτλο: "Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;» στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Ευρωβουλής  ο Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής ,από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος  Μεταξάς και Ανδρέας . Στεργίου και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ,ο εκπρόσωπος της ομάδας "Ευρώπη",  Λευτέρης  Αντωνόπουλος .



Ήταν μια πρωτοβουλία του  Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο "Περραιβία" , με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών  και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διερευνηθεί ποιό μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη , που να υπηρετεί πρώτα απ' όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.


Χαιρετισμό στη σημαντική αυτή εκδήλωση έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕ Μαγνησίας -Βορείων Σποράδων ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης ,ενώ ο Διευθυντής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χατζηκαμαγιάννης ,στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά το πολύπλευρο έργο που επιτελεί το παράρτημα Θεσσαλίας ,για την ενημέρωση των Θεσσαλών  πολιτών πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και επηρεάζουν την Ελλάδα  και την οικονομία της. Τόνισε ,ότι αυτές οι θετικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, για τη δημιουργία ,πάνω απ' όλα ,ενημερωμένων Ευρωπαίων Πολιτών .


Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι «πειραματόζωο»,
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι «πειραματόζωο», αλλά να αποκτήσει τη δική της αυτοτελή, αυτόνομη και κυρίαρχη πολιτική, σε μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 4/11/2017  στο Βόλο.



Ισότιμες ευκαιρίες
 Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» και τίτλο εισήγησης "ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ:Ο Άλλος Δρόμος" ανέφερε από την πλευρά του, ότι το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική της «νεοαποικιακής πολιτικής στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει μια Ευρώπη ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες». Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, «διότι εμείς είμαστε οι δανειστές απέναντι στη Γερμανία» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας σε τρίτες δυνάμεις». Στο μεταξύ, δήλωσε υπέρμαχος της συνεργασίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, «υπό τον όρο όμως, διευκρίνισε, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ισότητα και δεν δημιουργείται φτώχεια και ανεργία». Ο ίδιος εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Βασική προϋπόθεση  είναι «η χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, για να μπορέσει να ανασάνει η Ελλάδα, να πάψει να είναι πειραματόζωο και να πάψει να είναι αποικία της Γερμανίας» όπως είπε χαρακτηριστικά. 



 Απαισιόδοξος ο Νίκος Χουντής για τη δημοκρατική λειτουργία  της ΕΕ
«Προσχηματικές συζητήσεις μιας δημοκρατίας που δεν υπάρχει» χαρακτήρισε τον διάλογο για τα θέματα της Ευρώπης ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής ο οποίος διατέλεσε αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, με τίτλο εισήγησης :"Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση"  , ενώ εξήγησε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια της υπόσχεσης για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, δεν θα υπάρξει». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι: «Θα υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση του νεοφιλελευθερισμού, του αυταρχισμού, της ηγεμονίας των ισχυρότερων, έναντι των ασθενέστερων», ενώ υποστήριξε ότι «χρειάζεται ανατροπή και ρήξη με αυτές τις πολιτικές». Ο κ. Χουντής έκανε λόγο για «έναν άλλο τύπο συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών και λαών στη βάση της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας». Κλείνοντας, σημείωσε ότι «αν θέλουμε μια Ελλάδα που να αποκτήσει τη δική της αυτοτελή, αυτόνομη και κυρίαρχη πολιτική, μια Ελλάδα προοδευτική, μέσα στα πλαίσια αυτής της Ευρώπης και αυτής της ευρωζώνης, δεν υπάρχει».


Ευρωπαϊκή κρίση


Ο καθηγητής Χρήστος Κόλλιας,  με τίτλο εισήγησης : "Από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση; Η οπτική των οικονομικών της άμυνας"  ανέλυσε το θέμα της Αμυντικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε ότι:: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει, κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης. Πιστεύω  όμως, ότι έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση και να ξαναδώσει όραμα και προοπτική για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη». Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει έξοδος από το μνημόνιο, επεσήμανε ότι: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να τροχοδρομήσει σε έναν αναπτυξιακό ρυθμό τέτοιο, ούτως ώστε τα νυν προβλήματα να φαντάζουν, μετά από λίγα χρόνια, ένα μικροεπεισόδιο στην ελληνική οικονομική ιστορία. Πολύ φοβάμαι, ότι ακόμη δεν διαφαίνονται εκείνες οι τάσεις που θα μας εξασφαλίσουν την ταχεία επάνοδο στο βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν από την κρίση».


Τοπική και Περιφερειακή  ανάπτυξη: η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση


Ο Επίκουρος Καθηγητής  Θεόδωρος Μεταξάς  με τίτλο εισήγησης "Σχεδιάζοντας στρατηγικά την ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: Από την παγκόσμια γενίκευση στην τοπική ιδιαιτερότητα",  αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη της τοπικής ανάπτυξης και στη δημιουργία τοπικών στρατηγικών σχεδίων ,ως απάντηση της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης . Τόνισε ,επίσης, ότι  ο κάθε τόπος ή ακόμα και η κάθε χώρα,  οφείλει να αναδείξει και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία , να παράγει πλούτο τοπικά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό της. Μόνο με επιστημονικό σχεδιασμό και στρατηγική μπορείς να μπεις στον παγκόσμιο τουριστικό και οικονομικό χάρτη."


 Ο Επίκουρος Καθηγητής  Ανδρέας Στεργίου με τίτλο εισήγησης : "Η ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" παρουσίασε το μεγάλο θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτοτέλειας της Ε.Ε. και της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική της θέση. Ανέλυσε , επίσης, το διεθνές σκηνικό και τις διακρατικές ή και διηπειρωτικές ισορροπίες στο μεγάλο θέμα της μεταφοράς ενέργειας και των διεθνών ισορροπιών Ανατολής και Δύσης  στον ενεργειακό τομέα. 



 To Μέλος της "Ομάδας Ευρώπη" της Αντιπροσωπείας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , Ελευθέριος Αντωνόπουλος, PhD, με τίτλο εισήγησης : "Η πολιτική Συνοχής μετά το 2020: προκλήσεις και προοπτικές με βάση την 7η έκθεση της Επιτροπής για τη Συνοχή" ,παρουσίασε τις πολιτικές για την επίτευξη της Συνοχής μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και την  άμβλυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών  .



 Ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» Κώστας Σκριάπας, που είχε την οργανωτική ευθύνη της σημαντικής  αυτής εκδήλωσης,  επεσήμανε ότι "είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά  η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πορεία και το μέλλον  της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Και σε αυτό το έργο το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η προοπτική που έχει η Ευρώπη είναι μόνο του εκδημοκρατισμού, του δικαίου εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών! Θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική  Ευρώπη . Γι'  αυτό πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναζητήσουν τον τρόπο . Το οφείλουν στις επόμενες γενιές . Το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να προχωρήσει  ο διάλογος και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρώπης και ο τρόπος  με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα ,δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη ,που να μεριμνά και να εγγυάται  την ευημερία όλων των πολιτών της" .


Βαθειά πολιτική ανάλυση των Ευρωπαϊκών δεδομένων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε διεξοδική συζήτηση για τη  Λευκή Βίβλο , που έχει ως βασικά ζητούμενα την  ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης,  το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και  το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης , ακολούθησε  στρογγυλή τράπεζα ,που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού  έγινε ανοιχτή συζήτηση ,μέχρι αργά το απόγευμα και δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο σε Φορείς, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες  στις εργασίες ,όχι μόνο να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της Ευρώπης, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους εισηγητές, οι οποίοι και απάντησαν εμπεριστατωμένα σε κάθε ερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικού Ευρωπαϊκού προβληματισμού, ανεξάρτητα και μακριά από χρώμα  και εστίασε στις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν την Ε.Ε.  να λειτουργεί δίκαια για τους λαούς της και ακόμα την πορεία ,αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σε μια Ευρώπη , που να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των αριθμών. 


Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή ,στην οποία συνέπραξαν η Περιφέρεια -Europe Direct , το Πανεπιστήμιο και η Κοινωνία των Πολιτών , είχε την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου ,ενώ  διανεμήθηκε  ενημερωτικό υλικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" ( σχετικά με το Πρόγραμμα Erasmus+ Programme of the European Union-"The Visions  of Youth Work" που υλοποίησε το Δίκτυο εντός του 2017) .


Με εκτίμηση
Εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων
ü  Περιφέρεια Θεσσαλίας,
ü  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα  Οικονομικών Επιστημών ,
ü  Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας,
ü  Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, ,
ü  Δίκτυο " Περραιβία"-2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών ,
ü  Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας
ü   
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ