Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η Ακατανόητη Πρόσκληση στον Ερντογάν


Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε ο ήρωας των Κυπρίων όταν αναφώνησε το αυτονόητο: «όχι στρατεύματα κατοχής και όχι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο». Τώρα, βέβαια, οι Κύπριοι μούδιασαν όταν στην επίσκεψή του στην Άγκυρα παρέδωσε στον Ερντογάν την πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφτεί την Αθήνα. Η πρόσκληση, βέβαια, ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Κύπριοι είχαν άγνοια για αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και φαίνεται ότι και οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερωθεί.
Εκτός βέβαια εάν ένας βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης έχει δίκιο, όταν μου εξήγησε ότι μπορεί να ήταν και πρωτοβουλία των ΗΠΑ, διότι θέλουν να φέρουν πάλι στο προσκήνιο το αγαπημένο τους θέμα, της «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και όχι μόνο. Φαίνεται ότι αυτή τη φορά σκέφτονται να συμπεριλάβουν και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έτσι θα μοιράσουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Οι πρωτοβουλίες του Κοτζιά δείχνουν μια Βαρουφάκεια συμπεριφορά και οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ έχουν παντελή άγνοια των κινήσεών του. Έχει προσλάβει άτομα από την «Ομάδα Σημίτη», που αντιπαθεί ιδιαίτερα την ΑΟΖ, δεν γνωρίζει την Αμερική και είναι φιλικά προσκείμενη στην Τουρκία.
Ο πιο αριστερός υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν γνωρίζει καθόλου την Αμερική και έχει έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με δυο στελέχη της κυβέρνησης,  που γνωρίζουν άριστα τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σίγουρα, ο Ερντογάν θα βγει πολύ κερδισμένος από την επίσκεψή του στην πατρίδα μας. Έρχεται για να πάρει και όχι για να δώσει.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ