Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑ & ΤΟ ΗΜΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (ΕΜΠΑ) & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΗΜΑ)

Στο Επιμελητήριο Πιερίας πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με Υπουργείο Περιβάλλοντος &  Ενέργειας, για το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.).
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι : «και τα δύο μητρώα αποτελούν σημαντικά εργαλεία πληροφοριών αλλά ο ρόλος μας σαν Επιμελητηριακή κοινότητα είναι πολλαπλός.  Στόχος είναι να εξασφαλιστεί  η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία, βασικός μας ρόλος είναι να ενισχύσουμε την  επιχειρηματικότητα, με τη δημιουργία παράλληλων  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βασισμένων στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι να προστατεύουμε και να προφυλάσσουμε                             όλους τους συναλλασσόμενους  από αυθαίρετα και υπέρογκα πρόστιμα                                        με ένα δίκαιο και σύγχρονο μοντέλο και σύστημα και με αντικειμενικές διαδικασίες, γιατί η Ελληνική επιχείρηση δεν αντέχει άλλα βάρη και εισπρακτικές πολιτικές».
Η παρουσίαση και ο τρόπος εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) έγινε από τον κ. Δημήτριο Ποδιώτη,  στέλεχος  της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), ο οποίος ανέφερε ότι στο ΕΜΠΑ καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία κατ’ επάγγελμα αναπτύσσουν, κατασκευάζουν, μεταποιούν, επεξεργάζονται, πωλούν ή εισάγουν προϊόντα (παραγωγός του προϊόντος) και φέρουν διευρυμένη ευθύνη παραγωγού και έχει ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογής, όπως συσκευασίες, οχήματα, ελαστικά, λιπαντικά έλαια, ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές , ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.


Η ηλεκτρονική εγγραφή των υπόχρεων είναι προϋπόθεση  για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς τους και για τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Κλείνοντας ανέφερε ότι ο Αριθμός Μητρώου Παραγωγού είναι από τα βασικά φορολογικά στοιχεία μιας επιχείρησης και θα ελέγχεται, υπάρχουν κυρώσεις και μέχρι το φθινόπωρο πιθανόν να υπάρξει αλλαγή στο νόμο και δεν θα είναι υπόχρεοι όσοι χρησιμοποιούν συσκευασίες για πλήρωση στο σημείο πώλησης όπως π.χ. φούρνοι, σουβλατζίδικα, χασάπικα κ.α..

Η παρουσίαση ο τρόπος εγγραφής & καταχώρησης υπόχρεων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων έγινε από τις κυρίες Αθηνά-Μαρία Βερούχη και Ελένη Καμπράγκου, της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.
Στο Μητρώο καταχωρούνται ηλεκτρονικά, με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων, στοιχεία σχετικά με το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων κάθε έτους, καθώς επίσης και με τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα μας και φυσικά ο έλεγχός της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Συνιστά σύγχρονη ποιοτική αναβάθμιση της καταγραφής, της ιχνηλασιμότητας και του ελέγχου της διαχείρισης αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών.
Ιδιαίτερη θεωρείται η συνεισφορά του ΗΜΑ στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσα από την παρακολούθηση της παραγωγής δευτερογενών πρώτων υλών που θα προκύψουν από την ανάκτηση αποβλήτων ή τον αποχαρακτηρισμό τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Λόγω της πολυπλοκότητας του τρόπου καταχώρησης στο Μητρώο τα στελέχη του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι υπάρχει τηλεφωνική παροχή πληροφοριών για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων.