Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Απάντηση Επιτρόπου M. Τίσεν σε Δ. Παπαδημούλη για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και τη στήριξη ευπαθών ομάδων

•       Απάντηση της Επιτρόπου Μ. Τίσεν σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και τη στήριξη ευπαθών ομάδων:
«Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου, περιλαμβάνει αρχές για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς και παροχές ελάχιστου εισοδήματος που διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση».

•       Δημ. Παπαδημούλης σε Κομισιόν: «Να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Επιτροπής, για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα, ώστε να στηριχθούν εισοδηματικά οι κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες».


Απάντηση έδωσε η Επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού., Μαριάν Τίσεν, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και τη στήριξη ευπαθών ομάδων.
Η κα Τίσεν αναφέρει πως «ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου , περιλαμβάνει αρχές για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς και παροχές ελάχιστου εισοδήματος που διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Μιλώντας στο συνέδριο για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του 2017, ο Πρόεδρος κ. Juncker υπογράμμισε την υποστήριξη της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό και το ελάχιστο εισόδημα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με αφετηρία τη ζώνη του ευρώ».
Η κα Τίσεν τονίζει επίσης στην απάντησή της: «Οι κατώτατοι μισθοί και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, καλύπτονται από τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.» Aναφέρει επίσης πως «Για ορισμένα κράτη μέλη, στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα η ανάγκη να μετατοπιστεί η φορολογική επιβάρυνση από την εργασία και να συνδυαστούν ισχυρότερα μέτρα ατομικής προστασίας με καλύτερη στήριξη της ένταξης (ή επανένταξης) στην αγορά εργασίας ως μέσο για τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας.»
Στην απάντησή της η Κομισιόν σημειώνει επίσης πως «τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ -ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος. Η Επιτροπή εκπονεί τακτικά αναλυτικές εργασίες για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής στον τομέα του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εισοδήματος.»
Στην ερώτησή του ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβρη του 2015, για τον κατώτατο μισθό, που αναφέρει ότι θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθών, θα προστάτευε τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα τόνωνε την ζήτηση σε μία περίοδο ύφεσης, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων τι μέτρα σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Επιτροπής, για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ.

Ακολουθούν οι πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός και στήριξη ευπαθών ομάδων

Σε αρκετά κράτη μέλη και περιφέρειες της ΕΕ, τα αυξημένα ποσοστά κυκλικής και εποχιακής ανεργίας (ειδικά σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση) άλλά και τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, δημιουργούν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η άμβλυνση των παραπάνω δεικτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε αυτές τις περιοχές είναι στους στόχους της ΕΕ, τα αποτελέσματα είναι ακόμα περιορισμένα. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επανέλαβε τις από διετίας δηλώσεις του υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να ενισχυθεί ο «κοινωνικός πυλώνας» και να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος μέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός επιπέδου αξιοπρέπειας που πρέπει να σεβαστούμε».
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβρη του 2015, για τον κατώτατο μισθό, κάτι τέτοιο θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθών, θα προστάτευε τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα τόνωνε την ζήτηση σε μία περίοδο ύφεσης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι μέτρα σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες;
Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Επιτροπής, για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ;

Aπάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής
(13.6.2017)

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου , περιλαμβάνει αρχές για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς και παροχές ελάχιστου εισοδήματος που διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Μιλώντας στο συνέδριο για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων τον Ιανουάριο του 2017, ο Πρόεδρος κ. Juncker υπογράμμισε την υποστήριξη της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό και το ελάχιστο εισόδημα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με αφετηρία τη ζώνη του ευρώ. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε, επίσης, ότι ο καθορισμός κατώτατου μισθού και ελάχιστου εισοδήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο ίδιος σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και τα θέματα αυτά εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους και των κοινωνικών εταίρων.
Οι κατώτατοι μισθοί και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, καλύπτονται από τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι κατευθύνσεις πολιτικής στον τομέα αυτό είναι σύμφωνες με τη σύσταση 92/441/ΕΟΚ του Συμβουλίου  σχετικά με τα κοινά κριτήρια που αφορούν την επάρκεια πόρων και παροχών στα συστήματα κοινωνικής προστασίας, καθώς και με τη σύσταση 2008/867/ΕΚ της Επιτροπής  σχετικά με την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας. Το θέμα αυτό είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κατευθύνσεις πολιτικής για τη φορολογική πολιτική και τις ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Για ορισμένα κράτη μέλη, στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα η ανάγκη να μετατοπιστεί η φορολογική επιβάρυνση από την εργασία και να συνδυαστούν ισχυρότερα μέτρα ατομικής προστασίας με καλύτερη στήριξη της ένταξης (ή επανένταξης) στην αγορά εργασίας ως μέσο για τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ -ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος. Η Επιτροπή εκπονεί τακτικά αναλυτικές εργασίες για την υποστήριξη της χάραξης πολιτικής στον τομέα του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εισοδήματος.

28/06/2017               Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


        http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1007_en.htm
2       Σύσταση 92/441/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 1992, ΕΕ L 245 της 26.8.1992, σ. 46.
3       Σύσταση 2008/867/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Οκτωβρίου 2008, σχετικά με την ενεργητική ένταξη των ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας, ΕΕ L 307 της 18.11.2008, σ. 11, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Δεκεμβρίου 2008.
4       Βλ., π.χ.: Labour Market and Wage Developments in Europe, Annual Review 2016, Analytical Chapter, p. 71 and following, European Commission, 2016 (Η αγορά εργασίας και οι μισθολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ετήσια επισκόπηση 2016, αναλυτικό κεφάλαιο, σ. 71 και επ.), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2016, διαθέσιμο στη διεύθυνση:
www.ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=16423&langId=en