Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Η Λαϊκή Συσπείρωση  Δίου-Ολύμπου καταγγέλλει  τις συνεχείς προσπάθειες  της διοίκησης να κατατρομοκρατήσει και να εκφοβίσει συμβασιούχους στην καθαριότητα με απειλές, μηνύσεις και εισαγγελείς υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι αγωνίζονται για το αυτονόητο: το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, και οι οποίοι, απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες διατηρούσαν το δήμο καθαρό.
Καταγγέλλουμε, επίσης, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Χαρέλα ότι, αφού  πρώτα προσπάθησε με «διάφορα τεχνάσματα» (ακόμα και με συμμετοχή της διοίκησης στην απεργιακή συγκέντρωση της προηγούμενης Πέμπτης) και εκβιαστικά διλήμματα να σπάσει τον αγώνα των συμβασιούχων χωρίς αποτέλεσμα,  έφτασε στο σημείο να «περάσει»  και την πόρτα του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου απειλώντας ότι θα μηνύσει τους εργαζόμενους συμβασιούχους. «Επιστράτευσε»  μάλιστα  άλλους εργαζόμενους (όχι από τον τομέα της καθαριότητας) για να καταθέσουν εναντίον των συναδέλφων τους εφαρμόζοντας την απαράδεκτη και επαίσχυντη πρακτική «ο θάνατός σου η ζωή μου» με άλλα λόγια «κανιβαλισμός και ανθρωποφαγία».
Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι καθαριότητας ποτέ δεν αρνήθηκαν να βγει απορριμματοφόρο με προτεραιότητα τη συλλογή των απορριμμάτων σε ευαίσθητα σημεία όπως Κέντρο Υγείας, γηροκομείο, νεκροταφεία κτλ. Τα απορριμματοφόρα που σύμφωνα με τον κ. Χαρέλα παρεμποδίστηκαν δήθεν από τους εργαζόμενους, βρίσκονταν έξω από το χώρο του αμαξοστασίου του ΧΥΤΑ στο χώρο της ΔΕΑΔΟ, χωρίς βέβαια να απαντά με ποιανού εντολή ήταν εκεί. Επιπλέον όλες τις ημέρες των κινητοποιήσεων φορτηγά που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μεταφέρουν σκουπίδια απ’ όλους τους παράνομους σταθμούς μεταφόρτωσης που υπάρχουν σε όλη την έκταση του δήμου.
Θυμίζουμε ότι  η διοίκηση έχει ήδη προβεί σε προγραμματισμό για την πρόσληψη 60 ατόμων (20 οδηγούς και 40 συνοδούς απορριμματοφόρων) με δίμηνες συμβάσεις για  την κάλυψη κατεπειγουσών ή πρόσκαιρων ή εποχικών αναγκών(απόφαση ΔΣ 23/5/2017). Επίσης με απόφαση του ΔΣ(27/3/2017)   βαφτισε     έκτακτες και εποχιακές τις μόνιμες, κρίσιμες και βασικές υπηρεσίες καθαριότητας  και έχει προχωρήσει στην ανάθεση  της αποκομιδής απορριμμάτων  σε ιδιώτη εργολάβο για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
Βέβαια πρώτα,  απαξίωσε συστηματικά τις υπηρεσίες καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό, τα μηχανήματα και τα οχήματα στην καθαριότητα να αχρηστεύονται, αλλά και αυτά που κυκλοφορούν να έχουν βλάβες, βάζοντας σε κίνδυνο καθημερινά την σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Με τις προκλητικές αυτές κινήσεις η διοίκηση του Δήμου δείχνει ότι έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο τομέας των απορριμμάτων αποτελεί το νέο χρυσοφόρο κομμάτι για τους επιχειρηματίες.
 Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, με την τροπολογία που κατέθεσε  και ψήφισε στη Βουλή, απέδειξε ακόμα μια φορά ότι συνεχίζει να κοροϊδεύει χιλιάδες απλήρωτους συμβασιούχους. Πώς είναι δυνατόν οι περισσότεροι δήμοι, που είναι κοντά στο “κόκκινο”, να μπορούν να προκηρύξουν θέσεις για πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων, όταν η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να έχει ο κάθε δήμος τέτοιο ύψος ανταποδοτικών που να καλύπτει το μισθό τους;
Αλήθεια, πού να βρουν οι δήμοι αυτά τα ποσά, μέσω των ανταποδοτικών τελών, αν δεν χαρατσώσουν τους δημότες τους; Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις πόρτες των δήμων στους εργολάβους, μπορεί να το καταφέρει πολύ απλά, καταργώντας το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει.
Ένας τρόπος πολιτικός και καθαρός υπάρχει. Να μετατρέψει τώρα η κυβέρνηση τις προσωρινές συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Έτσι μόνο δίνει διέξοδο σε εργαζόμενους και ανάσα σε εκατοντάδες δήμους.
Ο αγώνας των συμβασιούχων της καθαριότητας  πρέπει να αποτελέσει αγώνας όλων μας για σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν στο πλάι των συμβασιούχων καθώς χτυπούν τα «καμπανάκια» για όλους
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα