Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Διεξαγωγή του 1ου Διαγωνισμού Αρχαιογλωσσίας και Αρχαιογνωσίας στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης

 Το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης διοργάνωσε την Τετάρτη 26 Απριλίου σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πιερίας, τη ΔΙΔΕ Πιερίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πιερίας τον 1ο
Διαγωνισμό Αρχαιογνωσίας και Αρχαιογλωσσίας για μαθητές της Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων Πιερίας.


Ο διαγωνισμός ήταν ομαδικός και η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών μάς εξέπληξε θετικά. 85 μαθητές χωρισμένοι σε 23 ομάδες των 3 ή 4 μαθητών από το σύνολο σχεδόν των Γενικών Λυκείων της Πιερίας εκπροσώπησαν το σχολείο τους.


Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 09:15΄ και οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους 2 ώρες για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους. Ήξεραν εκ των προτέρων το γενικό πλαίσιο του διαγωνισμού που ήταν «Η οπτική του Δημοσθένη και του Ισοκράτη απέναντι στον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας». Δε χρειάστηκε να κάνουν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικές με το πλαίσιο του διαγωνισμού, ώστε να βοηθηθούν και στη μετάφραση του αρχαίου κειμένου και στις ερωτήσεις κατανόησής του. Επίσης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού δοσμένες με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει, αλλά και να μεταφέρουν ένα σύντομο νεοελληνικό κείμενο, σχετικό με το θέμα, στα αρχαία ελληνικά.


Αφού τελείωσαν, προσφέρθηκαν αλμυρά, γλυκά και χυμοί σε μπουφέ και στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές τους και στη συνέχεια πέρασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου και ξεκίνησε το επίσημος μέρος της υποδοχής τους.


Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του σχολείου, η κ. Δημητρούλα Αναγνώστη, ευχαριστώντας αρχικά τους συμμετέχοντες μαθητές, στη συνέχεια τους εμπνευστές και οργανωτές του διαγωνισμού, τον φιλόλογο του σχολείου κ. Ευστάθιο Φανιάδη, τη φιλόλογο του σχολείου κ. Μαρία Μαμούρη και τον σχολικό σύμβουλο φιλολόγων κ. Αλέξανδρο Νικολαΐδη, όπως επίσης τους φιλολόγους του σχολείου κ. Μαρία Σαπουντζή, Μαρίνα Τζιάτζιου και Δημήτριο Δημόπουλο που πήραν μέρος στη βαθμολόγηση των γραπτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι συνέβαλαν στην οργάνωση, στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και στη διόρθωση των γραπτών και οι φιλόλογοι του 4ου Λυκείου κ. Σεβαστή Παντελιάδου και Στεργιανή Καραγκιόζη.


Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καζταρίδης, ο σχολικός σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης για το σχολείο μας κ. Ευάγγελος Βοσκός και τέλος ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κ. Αλέξανδρος Νικολαΐδης, τονίζοντας την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και εκφράζοντας την ευχή ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός.


Εξαιρετική τιμή για το σχολείο και τον διαγωνισμό αποτέλεσε η παρουσία του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. και συντοπίτη μας κ. Νικολάου Βαρμάζη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ κ. Γεώργιος Περδίκης, ο διευθυντής του 5ου ΓΕΛ κ. Αλέξανδρος Παπαργυρίου, από το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων Πιερίας η κ. Μυράντα Παππά και ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ κ. Δημήτριος Μπουλούμης.


Μετά τους χαιρετισμούς παρουσιάστηκε από μαθητές του σχολείου μας Θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο «Κραταιά ως θάνατος αγάπη». Αυτό γέμισε τον χρόνο αναμονής, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, και συγχρόνως τους ψυχαγώγησε, με την αρχική σημασία της λέξης.


Όλοι οι διαγωνιζόμενοι είχαν καλές επιδόσεις, τρεις όμως ομάδες από τρία διαφορετικά λύκεια κατέλαβαν την 1η, 2η και 3η θέση.


Την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα των Γεωργιάδη Αλέξανδρου, Ραφαηλίδη Ευστάθιου, Στεφανίδη Αναστάσιου και Τζίμα Θεοχάρη του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης.


Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα των Δεληγιαννίδου Δέσποινας, Καραδήμου Παρασκευής, Παπαδοπούλου Ηλιάνας και Προδρομίδη Δημήτριου του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης.


Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα των Κυριακού Χρήστου, Μαρκόπουλου Γιώργου και Μπίντα Ισμήνης- Νεκταρίας του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.


Μετά την απονομή των βραβείων και τη σχετική φωτογράφιση που ακολούθησε η εκδήλωση έλαβε τέλος περίπου στις 14:00.
Ήταν μια κοπιαστική ημέρα της οποίας προηγήθηκαν πολλοί μήνες προετοιμασίας, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία για τα νιάτα του τόπου μας! ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο υπεύθυνος δελτίων τύπου του σχολείου
Ευστάθιος Φανιάδης