Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Νέο σύστημα ελέγχων των τραπεζικών λογαριασμών

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων το οποίο μπορεί
να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές - μέσα σε μία μόλις εβδομάδα - θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιο του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το νέο σύστημα, σύμφωνα με σημερινή "Αυγή" θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίωσε το νέο νόμο με το «καρότο» λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το «μαστίγιο» που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει. Προέβλεψε, επίσης, ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει από τις διασταυρώσεις θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Το νέο λογισμικό επεξεργάστηκε ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα μέσα από διασταυρώσεις των στοιχείων των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του ελεγχόμενου να εντοπίζει αποκλίσεις και να καταλήγει σε αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας. Με βάση τον προηγούμενο μηχανισμό διασταυρώσεων απαιτούνταν έως και 1,5 έτος. Έως τώρα για την συλλογή των στοιχείων των καταθέσεων και των εισοδημάτων των ελεγχόμενων φορολογούμενων απαιτούνταν ως 10 μήνες. Άλλοι έξι μήνες έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης. Με βάση το νέο σύστημα η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσα σε 1-2 λεπτά ενώ η διασταύρωση και η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί, στο βαθμό που έχουν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων, ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας μπορεί να χρειασθούν μερικές εβδομάδες όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί να εντοπίζει σε χρόνο ρεκόρ με βάση τα σημερινά δεδομένα τις πρωτογενείς κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων και να τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα έως τώρα. Πρόκειται, πάντως, σε κάθε περίπτωση για αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής αφού το τελικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήρε το έργο της ομάδας εργασία του υπουργείο Οικονομικών και όπως ανέφερε ενώ υπήρχαν και στο παρελθόν οι τεχνικές προδιαγραφές για την δημιουργία του νέου μηχανισμού, εντούτοις η σημερινή κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει. Ο υπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ήθελαν να προχωρήσει το έργο. «Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της βούλησης μας για την σύλληψη της φοροδιαφυγής» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ίδια ανάφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώρος Πιτσιλής ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του νέου μηχανισμού διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων. Εξήγησε ειδικότερα ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου λογισμικού είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί αυτόματα διάφορες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δικαιολογούνται αντικειμενικά και να εντοπίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις τις οποίες και συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί πιλοτικά 131 ελεγκτές ενώ τώρα ξεκίνησε και η εκπαίδευση πιστοποιημένων ελεγκτών του νέου μηχανισμού.


Διευκρινίσεις για το σύστημα
Κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων, και το πρόγραμμα που το υποστηρίζει αναφέρουν ότι:
- Επιταχύνει το φορολογικό έλεγχο
- Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής δεδομένων
- Απομονώνει τις τραπεζικές κινήσεις, που παρουσιάζουν  κατ’ αρχήν φορολογικό ενδιαφέρον (δηλαδή κινήσεις, που παρουσιάζουν ενδείξεις νέου χρήματος)
Αντιθέτως:
- Δεν υποκαθιστά τον ελεγκτή
- Δε βγάζει οριστικό φορολογικό αποτέλεσμα


http://www.eeth.gr/news/