Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Κολινδρός και Καρδίτσα: δύο στοιχεία που συνδέουν τις δυο περιοχές

 Δημήτριος Χλεμές
Δ/ντής 2ου Δημ. Σχ. Κολινδρού
Τις ημέρες αυτές ο Κολινδρός αλλά και ολόκληρη η Πιερία,  τιμά την 139η επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού και του Λιτοχώρου, γνωστή και ως
Ανταρσία του Ολύμπου.  Την Κυριακή   12 Φεβρουαρίου έγινε ο εορτασμός στο Λιτόχωρο ενώ την προσεχή Κυριακή  26 Φεβρουαρίου θα γίνει ο εορτασμός της  σημαντικής αυτής ιστορικής επετείου στον Κολινδρό.  Πρωταγωνιστική μορφή  της Επανάστασης του 1878 αποτελεί ο Νικόλαος Λούσης επίσκοπος Κίτρους, με έδρα τον Κολινδρό  κατά τη περίοδο 1876-1878. 

Μια πτυχή της τοπικής μας ιστορίας, όχι και ιδιαίτερα γνωστή, είναι πως ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης (μετά την αποτυχία του επαναστατικού κινήματος στην Πιερία), πρωταγωνίστησε και στην επανάσταση  της Θεσσαλίας  το 1878.  

Ο λαός της Καρδίτσας  τιμώντας τον φλογερό αυτόν Ιεράρχη, έστησε την προτομή του στο περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος βρίσκεται  στο ιστορικό κέντρο της πόλης,  στο άλλοτε Βαρούσι. Ο περίβολος του ναού αποτελεί σήμερα ένα ιστορικό πάρκο, με προτομές σημαντικών μορφών της τοπικής ιστορίας, όπως ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος, αρχηγός της επανάστασης του 1611, ο Γεώργιος Λάιος και ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης, αρχηγοί της θεσσαλικής επανάστασης του 1878, ο μητροπολίτης Ιεζεκιήλ, καθώς και ηρώο πεσόντων όλων των πολέμων από το 1912.

Η Καρδίτσα σχετίζεται όμως με τον Κολινδρό και με  κάτι άλλο. Με το πάρκο «Παυσίλυπο». Όπως για τον Κολινδρό ο «Παυσίλυπος» αποτελούσε για πολλά χρόνια και συνεχίζει ως σήμερα, σημείο αναφοράς όλων των κολινδρινών έτσι  και στην Καρδίτσα  το «Παυσίλυπο» ήταν το πρώτο αστικό κοινόχρηστο πράσινο έκτασης 165 στρεμμάτων, που απέκτησε η Καρδίτσα, είκοσι μόλις χρόνια μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (το 1901). Ονομάστηκε «Παυσίλυπον… διότι αληθώς και τας οδύνας και την θλίψιν διασκεδάζει και την λύπην παύει εκ του αέρος του καθαρίου και δροσερού και εκ του ζύθου του πινομένου αφθόνως και εκ των ασμάτων του πάνυ ευστόμου φωνογράφου».

Το πάρκο «Παυσίλυπος»  στον Κολινδρό βρίσκεται σε περίοπτη θέση, και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν,  διακρίνει  κανείς από εκεί όλη την κεντρική Μακεδονία, από τον Όλυμπο μέχρι το Καϊμακτσαλάν και από την  Χαλκιδική και τον Άθω μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και την Αλεξάνδρεια. Στο πάρκο «Παυσίλυπος»  λειτουργεί το ομώνυμο ξενοδοχείο καθώς και  χώρος  αναψυχής και διασκέδασης.