Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μ. Σκούφα: «Στόχος της κυβέρνησης είναι μια ορατή διέξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια»

Ομιλία της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τον Προϋπολογισμό σε σχέση με τη δημόσια υγεία


«Εμείς, προχωρούμε στην άσκηση της πολιτικής με συγκεκριμένες πράξεις και όχι με λόγια» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κα Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017. Όπως ανέφερε, ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι κομβικός, καθώς μπαίνει σε ψήφιση σε μια χρονιά όπου αναμένεται να γίνουν εμφανείς οι ωφέλειες της προσπάθειας της Κυβέρνησης και των πολιτών και να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι μια ορατή διέξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Σε ό,τι αφορά τον φετινό προϋπολογισμό, ο πρωταρχικός στόχος στον τομέα της υγείας για το 2017 είναι η συγκράτηση δαπανών και ο πληρέστερος έλεγχός τους. Ο εκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός δαπανών στη δημόσια υγεία θα έχει θετική επίπτωση στα μεγέθη του προϋπολογισμού. Κεντρική παρέμβαση σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ίδρυση κεντρικής Αρχής για τις προμήθειες στη δημόσια υγεία με την οποία θα υπάρχει πλέον κεντρικός έλεγχος των αναγκών σε υλικό, δυνατότητα κάλυψης αυτών των αναγκών, καθώς κι επιτέλους διαφάνεια στο καθεστώς των προμηθειών. Βασική προτεραιότητα επίσης είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών με στόχο την ενίσχυση αξιοπιστίας του δημοσίου ως συμβαλλόμενου, αλλά και την τόνωση ρευστότητας στην αγορά. Ειδικότερα, προβλέπεται εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών νοσοκομείων ύψους 587 εκατομμυρίων. Ως προς τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διατηρούνται σταθερές οι άμεσες επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία σε σχέση με πέρσι. Γίνεται ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για ενίσχυση των τομέων υγείας, κοινωνικής προστασίας, παιδείας ύψους 300 εκατομμυρίων.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 26 ΣΤΑ 70 ΕΚ. ΕΥΡΩ
Ο προϋπολογισμός περιέχει, επίσης, αύξηση ποσών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το Υπουργείο Υγείας, από τα 26 εκατομμύρια που ήταν το 2016 σε 70 εκατομμύρια το 2017. Αυτές οι δαπάνες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσον αφορά στα νοσοκομεία θα πάνε σε εξοπλισμό και δομές ψυχικής υγείας κυρίως, ενώ θα δοθεί έμφαση γενικότερα στις δαπάνες για δομές ψυχικής υγείας, καταπολέμηση ναρκωτικών, θωράκιση της δημόσιας υγείας και αντιμετώπιση έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ας θυμηθούμε ότι και το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι μνημονιακά χρόνια ο προϋπολογισμός ήταν αυξημένος κατά 300 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία, κατά 500 εκατομμύρια για τον ΕΟΠΥΥ, που είναι ο άλλος πυλώνας του συστήματος και αυτό μεταφράστηκε φυσικά σε συγκεκριμένες δράσεις που ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πέρασε και δυστυχώς ακόμη περνά μεγάλη κρίση.
ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Όσον αφορά λοιπόν το ανθρώπινο δυναμικό, από τον περσινό Οκτώβριο μέχρι και σήμερα έχουν προσληφθεί, ανέλαβαν υπηρεσία, είναι στη θέση τους δηλαδή -όχι έχουν προκηρυχθεί θέσεις- 1383 επικουρικοί γιατροί, 220 μόνιμοι γιατροί από παλιές προκηρύξεις που είχαν «παγώσει» οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν διόριζαν, 795 θέσεις από την πρώτη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που έγινε τον Οκτώβριο του 2015, έπειτα πάλι από έξι χρόνια καθυστέρησης διαγωνισμού για προσλήψεις, 62 γιατροί και 215 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, 300 άτομα από την προκήρυξη του Μαΐου επικουρικού-λοιπού προσωπικού νοσοκομείων, 250 άτομα διοικητικοί υπάλληλοι από τον ΑΣΕΠ του 1998, 186 άτομα στο ΕΚΑΒ και 130 νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.
Σε εξέλιξη δε από προκηρύξεις που ήδη έχουν γίνει είναι να διοριστούν 3380 άτομα, εκ των οποίων 100 από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ του Οκτωβρίου του 2015, 250 άτομα επικουρικό προσωπικό, 700 άτομα από τον ΑΣΕΠ του 1998, 690 άτομα μόνιμο προσωπικό από τη δεύτερη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου των 1538, για τα οποία άτομα βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, 760 μόνιμοι γιατροί, 80 γιατροί από παλιές προκηρύξεις, 800 άτομα μέσω του προγράμματος AMIF για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, για την οποία έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017
Παράλληλα, από νέες προκηρύξεις μέσα στον Δεκέμβρη 848 άτομα από τη δεύτερη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου των υπολοίπων 1538 ατόμων, άλλες 1145 θέσεις μόνιμου προσωπικού νοσοκομείου, 185 νοσηλευτές και 45 γιατροί από το υπόλοιπο της προκήρυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του ΚΕΕΛΠΝΟ και 2000 γιατροί τον Γενάρη-Φλεβάρη του 2017, για τους οποίους έχει ήδη εγκριθεί Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρέπει να τονίσουμε δε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση κάλυψης 4000 θέσεων απασχόλησης στο σύστημα υγείας με δωδεκάμηνες συμβάσεις, για τις οποίες παρ’ ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τη χρηματοδότηση χάθηκε μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αυτός καλύφθηκε με ανακατανομή εθνικών πόρων και από το ταμειακό διαθέσιμο του ΟΑΕΔ. Το συνολικό κόστος του προγράμματος φτάνει τα 65 εκατομμύρια για 2800 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 1200 θέσεις σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή και η προκήρυξη θα βγει στον αέρα στις 12 Δεκεμβρίου.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο ΟΑΕΔ βγάζει τέτοιο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων με πλήρεις αμοιβές, βασικό μισθό, νοσοκομειακό επίδομα και κυκλικό ωράριο.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η μεγάλη τομή της πρωτοβάθμιας υγείας με χρηματοδότηση 140 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ από τον Ιανουάριο που επέτρεψε αντί πιλοτικής εφαρμογής, τελικά να προωθούνται 270 μονάδες υγείας σε 65 πόλεις, για τις οποίες προβλέπονται και νέες προσλήψεις.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφής και πλήρως στοιχειοθετημένη η βούληση της Κυβέρνησης, την οποία υλοποιεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε οι πολίτες της χώρας να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του.
Εμείς, κυρίες και κύριοι, προχωρούμε στην άσκηση της πολιτικής με συγκεκριμένες πράξεις και όχι με λόγια.

Δείτε εδώ, το βίντεο της ομιλίας