Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΓΔΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Πολυτεχνείο αποτελεί κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και διαχρονικό σύμβολο αντίστασης, που άφησε τη σφραγίδα του σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Σήμερα τιμούμε τους νέους και όλους τους απλούς πολίτες που αγωνίστηκαν σε πολύ δύσκολους καιρούς για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες: Για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισονομία, την Παιδεία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Τιμούμε αυτούς που εγκατέλειψαν τον μικρόκοσμό τους και το ατομικό συμφέρον τους, για να υπηρετήσουν  το κοινωνικό και συλλογικό όραμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η βαθιά πίστη στη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό μπορεί να ανατρέψει κάθε μορφής τυραννία και τους απάνθρωπους μηχανισμούς της. Οι τρεις λέξεις «Ψωμί, Παιδεία», Ελευθερία με τον υψηλό συμβολισμό τους ήχησαν δυνατά, εκκωφαντικά και συνένωσαν όλους τους πολίτες απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο και γκρέμισαν, για να ανοίξει ο δρόμος της δημοκρατίας.
   Σήμερα, παρά την απόσταση του ιστορικού χρόνου, η κληρονομιά του πολυτεχνείου παραμένει όσο ποτέ άλλοτε ζωντανή και επίκαιρη. Η νέα γενιά οφείλει, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία της μεταπολίτευσης, να σταθεί όρθια απέναντι στο κλίμα της γενικευμένης απαξίωσης, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, που δε θα σφραγίζουν η απόγνωση της ανεργίας, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η έλλειψη ανοιχτού ορίζοντα. Το Πολυτεχνείο μάς καλεί και πάλι να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλει τη δημοκρατία και περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Μας προτρέπει επίσης σε κοινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή, πρόοδο και ευημερία.
                                  Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού
                                   Ευάγγελος      Β. Λαγδάρης