Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ο ΣΕΤΕ αμφισβητεί τα στοιχεία της ΤτΕ;

Απόκλιση 3,5 εκατ. αφίξεις στο οκτάμηνο !

Μία διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες πολίτες, η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στην χώρα μας
για το 2016. Από σκοπιάς αριθμού τουριστών είναι σαφές ότι υπάρχει μία ραγδαία άνοδος και άπαντες συμφωνούν ότι η χρονιά θα κλείσει με 27,5 εκατ. επισκέπτες.

Μεγάλος ανταγωνισμός όμως έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ανταγωνισμός που προέκυψε λόγω της "χτυπητής" απόκλισης των στοιχείων των δύο οργανισμών για το α' οκτάμηνο του έτους (Ιαν.-Αυγ.'16). 

Ο ΣΕΤΕ σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του Sete Intelligence έχει ανακοινώσει  +431.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (+6,5% ή περίπου +753.000 παραπάνω  αεροπορικές αφίξεις και -3,8% ή περίπου -322.000 οδικές αφίξεις). Βασικές πηγές στοιχείων για τον ΣΕΤΕ αποτελούν τα στατιστικά της ΤτΕ και όλα τα επίσημα στατιστικά από τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακοί οδικοί σταθμοί), επομένως δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων. 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την ανάλυση του Sete Intelligence είναι η διαπίστωση ότι τον Αύγουστο για πρώτη φορά το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε τα 5 εκατ., πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από τη μεριά της η ΤτΕ ανακοίνωσε μόλις +227.000 επιπλέον διεθνείς αφίξεις στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (+1,3% των αφίξεων στο οκτάμηνο, δλδ 17,195 εκατομμύρια αφίξεις έναντι 16,968 εκατομμυρίων το 2015) 

Αθροιστικά στο οκτάμηνο η απόκλιση των δύο οργανισμών αγγίζει το ιλιγγιώδες, 3,5 εκατ. επισκέπτες ! 

Η ΤτΕ θεωρεί ότι στην χώρα αφίχθησαν από την αρχή του χρόνου ως και τον Αύγουστο 17,1 εκατ. επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και φτάνει τα 21 εκατ. επισκέπτες (20,65 εκατ.). Να σημειωθεί ότι στις παραπάνω ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις κρουαζιέρας, η οποία φέτος κινήθηκε ανοδικά με την αύξηση στο οκτάμηνο να ξεπερνά το +17%.

Αυτή η μεγάλη απόκλιση έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΕΤΕ, γιατί θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων του Sete Intelligence. Μάλιστα, σε συζητήσεις με δημοσιογράφους ουκ ολίγες φορές ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει εκφράσει τη δυσφορία του για το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς - όπως υποστηρίζει - τα στοιχεία της ΤτΕ συγκεντρώνονται δειγματολειπτικά, ενώ του ΣΕΤΕ αθροιστικά από τις πύλες της χώρας real time.

Παρά ταύτα λόγω του ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κύριος Α.Ανδρεάδης, αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤτΕ, θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει δημόσια αμφισβήτηση από μεριάς ΣΕΤΕ των στατιστικών της ΤτΕ για τον τουρισμό.