Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης στην Βέροια

 Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κατερίνης επισκέφθηκαν την Βέροια (14/06/2016), την πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, γνωστή για την παραδοσιακή
αρχιτεκτονική της, τις παλαιές γειτονιές, τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και τα μνημεία της. το βήμα όπου στάθηκε πριν από 2000 χρόνια ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος Παύλος, και μετέφερε το μήνυμα του Χριστού. ένα σημαντικό πολιτισμικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 


Η Βέροια, όμως, εκτός από την πλούσια μακρόχρονη Ιστορία της, είναι φημισμένη και για την κουζίνα της με επιρροές από τη μικρασιάτικη, πολίτικη, ποντιακή και βλάχικη γαστριμαργική παράδοση, όπως τα εξαίσια τοπικά σιροπιαστά γλυκά της. Στα σύγχρονα κοσμήματα της πόλης ανήκει και η πολυβραβευμένη δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται οι Αιγές-Βεργίνα το κέντρο των Μακεδόνων και η αρχή της αλλαγής της παγκόσμιας ιστορίας.


Πρώτη στάση των εκπαιδευόμενων ήταν η δημόσια βιβλιοθήκη όπου ξεναγήθηκαν από τη βιβλιοθηκονόμο Μαρία Τολίκα. Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές, καθώς ο τεχνολογικός εξοπλισμός, το πλήθος των βιβλίων αλλά και η διαμόρφωση του χώρου ωθεί τον επισκέπτη να αγαπήσει το βιβλίο και να επιθυμεί την παραμονή του στην όαση της γνώσης και του πολιτισμού.
Οι εκπαιδευτές Σοφία Τερζοπούλου και Σταύρος Τσαϊρίδης ευχαρίστησαν εκ μέρους του ΣΔΕ τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης και την κ.Τολικά τόσο για την εξαιρετική ξενάγηση όσο και για την φροντίδα του ενημερωτικού υλικού.


Στη συνέχεια, ακολούθησε περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Μια μικρή ανάπαυλα πριν την επιστροφή για ένα δροσιστικό αναψυκτικό με θέα την μαγευτική Βέροια έδωσε την ευκαιρία για αναστοχασμό και εποικοδομητικές συζητήσεις, όπως και για το τι θα μπορούσε το σχολείο να επισκεφθεί μελλοντικά.
Τέλος, έγινε αναχώρηση με τις καλύτερες εντυπώσεις και από αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη-δράση του ΣΔΕ Κατερίνης.