Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

 Τεχνητές φωλιές για βραχοκιρκίνεζα και χαλκοκουρούνες
Στην τοποθέτηση εννέα ξύλινων φωλιών για τη διευκόλυνση της αναπαραγωγής δύο ειδών
πουλιών, του βραχοκιρκίνεζου και της χαλκοκουρούνας, προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Η δράση αυτή έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, με τη χρηματοδότηση του ηλεκτρονικού περιοδικού για τα πουλιά της Βόρειας Ελλάδας Birdwing.eu, με σκοπό να λειτουργήσει πιλοτικά για αντίστοιχες μελλοντικές δράσεις διαχείρισης.
Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν εννέα ξύλινες φωλιές, οι τρεις από τις οποίες προορίζονται για γεράκια, κυρίως  βραχοκιρκίνεζα και οι υπόλοιπες έξι για χαλκοκορούνες. Η επιλογή των σημείων έγινε με βάση τις ανάγκες των συγκεκριμένων ειδών πουλιών αλλά και με βάση την προσβασιμότητα και τον προσανατολισμό των σημείων αυτών.

Η χαλκοκουρούνα είναι απειλούμενο είδος, οι πληθυσμοί του οποίου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας του κατακερματισμού των βιοτόπων του, καθώς και εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης χημικών στη γεωργία. Η χαλκοκουρούνα, ένα από τα πιο όμορφα, χρωματιστά πουλιά της Ελλάδας, φωλιάζει σε δάση γειτονικά σε αγροτικές καλλιέργειας και ανοιχτές εκτάσεις όπου αναζητά την τροφή της. Η αδυναμία εύρεσης χώρων φωλεοποίησης είναι μία από τις πιο σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Όσον αφορά το βραχοκιρκίνεζο, αν και εν γένει θεωρείται κοινό είδος, έχει σχεδόν εκτοπιστεί από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και γενικότερα από στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας. Στις μεγάλες αγροτικές εκτάσεις της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα δέντρα, στα οποία μπορούν να φωλιάσουν τα βραχοκιρκίνεζα.