Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΕΝΤΟΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

  Έντονα μηνύματα από την  Ημερίδα στα Τρίκαλα
Επιτακτική η απαίτηση της κοινωνίας για αύξηση της απασχόλησης μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας


Μια Συνδιοργάνωση  του Δήμου Τρικκαίων και
του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας
Λύση για την οικονομία
η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
Στόχος η μείωση της ανεργίας στη Νέα Γενιά


Με στόχο την αύξηση της απασχόλησης πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα ,στο Δημαρχείο Τρικκαίων μια ανοιχτή σε όλους Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα.


Με μια σημαντική και πρωτοπόρα πρωτοβουλία ο Δήμος Τρικκαίων (Δήμαρχος Δημ Παπαστεργίου ) και το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (πρόεδρος Κων. Σκριάπας)  ,που αγκαλιάζει εκατοντάδες Εθελοντικές Οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία (έτος ίδρυσης 2011) , σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) ,το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Θεσσαλία και την «Πράσινη Κιβωτό» -Τρίκαλα.



Οι συνδιοργανωτές θέλησαν να αναδείξουν νέες πολιτικές ανάπτυξης και κυρίως αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει τη χώρα , μέσα από την πολυπόθητη ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα της Οικονομίας ,που δεν είναι άλλος ,από την Κοινωνική Οικονομία .
Η Ημερίδα είχε  τίτλο: « Η Κοινωνική Οικονομία ως μοχλός αντιμετώπισης της κρίσης» .


Στην Ημερίδα είχαν προσκληθεί:
Όλοι οι άνεργοι νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων , Νέοι Αγρότες και παραγωγοί πρωτογενούς τομέα ,οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού (Περιφέρεια ,Διαχειριστική Αρχή, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι) , εκπρόσωποι της Πολιτείας , εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών(Συλλόγων, ΑΜΚΕ, σωματείων κ.ά.),επαγγελματικοί φορείς ,εμπορικοί σύλλογοι ,νέοι επιχειρηματίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ευρώπη η Κοινωνική Οικονομία κατέχει το 10% της επιχειρηματικότητας ,ενώ Ελλάδα κατέχει μόνο το 2%, προκύπτει ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής Οικονομίας, που στην Ελλάδα για λόγους σκοπιμότητας καθυστερεί ,πρέπει να αποτελέσει άμεση και επείγουσα προτεραιότητα της Πολιτείας ,της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας ,δεδομένου ότι η σωστή ανάπτυξή της μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νέους και ανέργους ,όλων των ειδικοτήτων ,οι οποίοι μπορούν αναπτύξουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τους στην Ελλάδα και να μην αναγκάζονται να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.


Εισηγητές στην Ημερίδα ,που προλόγισαν ο κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης -Αντιδήμαρχος Δήμου Τρικκαίων και ο εκπρόσωπος της «Πράσινης Κιβωτού» κ. Μαλέκας Βαϊος ,που συντόνισε και την εκδήλωση , ήταν οι :
Αναστάσιος Λάππας – Πρόεδρος ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας,ΘΕΜΑ: «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα»
Κων. Σκριάπας, Οικονομολόγος -Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» :ΘΕΜΑ -” Κοινωνική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»
Βασίλης Τακτικός, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών ΘΕΜΑ- «Κοινωνική οικονομία ως αντίρροπο και απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανισορροπία μεταξύ άυλης και πραγματικής οικονομίας και ο περιορισμός της μισθωτής εργασίας»
Γιώργος Τσομπάνογλου,-Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου και ΕΑΠ και Ελένη Μπάρδα -Οικονομολόγος  :ΘΕΜΑ-«Η Ανάδυση του Κοινοτικού Συνδικαλισμού , Βιώσιμα Δίκτυα Τοπικής Εταιρικότητας για το Γενικό Συμφέρον»
• Χρυσόστομος Κυρίτσης -Αντιδήμαρχος Δήμου Τρικκαίων ,ΘΕΜΑ: « Η εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων σε Προγράμματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»
Βάϊος Κουτής , Υποδιευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. ΘΕΜΑ: «Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Τα Επιχειρησιακά Μοντέλα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».
Κώστας Οικονομόπουλος, οικονομολόγος, Γ.Γ. της ΑΜΚΕ «Κοινωνία 3/3/» :ΘΕΜΑ-«Κοινωνική Επιχείρηση. Ποιοι, τι και πως».


Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν, πέρα από πολύ σημαντικούς ομιλητές , από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Μπατζανούλη Αλέξανδρο,τον σύμβουλο του Δημάρχου Τρικκαίων  κ.Χάρη Καλλιάρα, τον πρόεδρο της «Εν Δράσει» Αλμυρού κ. Χρ.Καραζούπη ,εκπροσώπους πολλών Κοινωνικών Επιχειρήσεων από όλη τη Θεσσαλία και πολλούς πολίτες.

Στα συμπεράσματα της Ημερίδας είναι ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να δώσει διέξοδο στις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ,δημιουργώντας βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας και ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας ,από όπου μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη.


Τέλος, ενημερώθηκαν όλοι για τις λεπτομέρειες του πρώτου στην ιστορία «Πανελλήνιου Συνεδρίου της Κοινωνίας των Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία» ,που διοργανώνεται στις 10-12 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και αποτελεί μια μεγάλη πρωτοβουλία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη χώρα, με συντονιστή την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.)


Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ                                                                       ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ
        Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης                    Καθηγητής Γερμανικών  –Επιθεωρητής  Ποιότητας