Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Άρθρο του Χάρη Τζαμακλή με τίτλο "Δεν είμαστε ίδιοι"

Του Χάρη Τζαμακλή*
Στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα χορηγηθέντα θαλασσοδάνεια στα κόμματα του πρώην
δικομματισμού (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) αναλύθηκε διεξοδικώς από τους ομιλητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι είναι εξ ίσου σημαντικά και η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος και η απαλλαγή της κοινωνίας και των θεσμών από τα πλοκάμια της διαπλοκής.
Στους 15,5 μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ εμφανίσθηκαν διάφορα σενάρια που αποσκοπούν στην ακύρωση της πορείας της και στην απώλεια της δεδηλωμένης. Όταν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» μπήκε – προσωρινώς υποθέτω – στο συρτάρι έπρεπε να εφευρεθεί άλλο. Επιλέχθηκε αυτό της αποδόμησης του ηθικού πλεονεκτήματος αυτής της συγκυβέρνησης και κυρίως του ηθικού πλεονεκτήματος του αριστερού σκέλους της. Η διαφαινόμενη απώλεια του ελέγχου των ΜΜΕ και της μέσω αυτού χειραγώγησης της κοινής γνώμης με παραπληροφόρηση, απόκρυψη και κατασκευή ειδήσεων, χυδαιότητα και πολλά άλλα επέτεινε τον πανικό και επιτάχυνε την προσπάθεια αποδόμησης. Έτσι εμφανίσθηκε το φαινόμενο να υπερασπίζονται δήθεν την ελευθεροτυπία οι κατ’ εξοχήν βιαστές της. Εμφανίσθηκε το φαινόμενο να υπερασπίζονται δήθεν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης οι διαχρονικώς επεμβαίνοντες και μονίμως ευνοούμενοι. Εμφανίσθηκε το φαινόμενο οι αρχιερείς της διαπλοκής να αντιμάχονται την δήθεν «νέα διαπλοκή» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. 
Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθημερινώς αποδεικνύουμε ότι η προσπάθεια αποδόμησης του ηθικού πλεονεκτήματος δεν πρόκειται να καρποφορήσει για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν είμαστε ίδιοι, ότι δεν έχουμε αναφορές με το παλιό πολιτικό σύστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων όχι μόνον επειδή αυτό αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και επειδή η επιτυχής έκβαση αυτού του αγώνα πρόκειται να βαθύνει και να πλατύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφορά, δηλαδή, την ίδια τη Δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Αφορά το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και των πολιτών της. 
Παρά τα τεθέντα νομικά εμπόδια η υπό σύσταση Εξεταστική Επιτροπή θα προσπαθήσει και ελπίζω ότι θα καταφέρει να διαφωτίσει όλες τις σκοτεινές πλευρές αυτών των υποθέσεων απερίσπαστη και με μοναδικό γνώμονα την αναζήτηση της αλήθειας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.Αναφέρομαι στην εκπρόθεσμη τροπολογία τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας της 4-4-2013 κατά τη διάρκεια ψήφισης επενδυτικού νόμου, με την οποία απαλλάχθηκαν από την ενδεχόμενη δίωξη για κακουργηματική απιστία τα μέλη των διοικήσεων τραπεζών, που είχαν χορηγήσει δάνεια στα κόμματα του πρώην δικομματισμού. Η απαλλαγή αφορούσε και τα ήδη χορηγηθέντα και τα εκκρεμή δάνεια. Ήταν τότε που οι Εισαγγελείς διαφθοράς είχαν φθάσει στον πυρήνα της δαιδαλώδους διαδρομής αυτών των δανείων και της με όρους σκανδάλου χορήγησής τους και είχαν καλέσει τους οικονομικούς υπεύθυνους των κομμάτων αυτών για εξέταση. Τα δάνεια αυτά, ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση τις ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ κρατικές χορηγίες βάσει των ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ τους ποσοστών στις εκλογές, όταν για να χορηγηθεί δάνειο σε ιδιώτη ή επιχειρηματία οι τράπεζες ευλόγως αξιώνουν εγγυήσεις εμπράγματες ή ισχυρές και παρούσες ενοχικές (αξιόγραφα, εκχωρήσεις απαιτήσεων κ.λ.π.). 
Όμως η διαπλοκή είναι τρίγωνο. Εκτός από το παλιό πολιτικό σύστημα και τις τράπεζες, σκέλος της είναι και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Των ΜΜΕ που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν το παλιό πολιτικό σύστημα. Το σκέλος αυτό (είτε ως εταιρίες, είτε ως πρόσωπα) έλαβε θαλασσοδάνεια ύψους άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται. Δάνεια με αστείες εγγυήσεις, εκ των οποίων οι εμπράγματες ουδόλως καλύπτουν τα χορηγηθέντα ποσά.                     
Η καθημαγμένη κοινωνία δικαίως αξιώνει την επιστροφή αυτών των χρημάτων, που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές από τις ανάγκες της σε μισθούς, συντάξεις, πρόνοια.
*Του Χάρη Τζαμακλή, Βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, 
Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω