Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ!

 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΝΗΣΙ"
Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ! 
Άγνωστη και ανεξερεύνητη παραλία από τους περισσότερους και ξεχασμένη από φορείς και υπηρεσίες. Γεωγραφικά ανήκει στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.
Είναι το κομμάτι που ξεκινά από το νότιο άκρο του λιμανιού της Πύδνας και φτάνει ως την Αγία
Παρασκευή του Κορινού. Οι ψαράδες το λένε "νησί" γιατί η θάλασσα το βρέχει από 3 σημεία.
Χρόνια και χρόνια (από την εποχή του Βυζαντίου μάλλον αλλά σίγουρα επί τουρκοκρατίας) εκεί υπάρχουν και λειτουργούν ως σήμερα Αλυκές.
Με απλά λόγια εισάγουν στην στεριά θαλασσινό νερό με την πλημμυρίδα που με την σειρά του όταν εξατμιστεί δίνει το μαγειρικό αλάτι.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη (με κόκκινο) αποτελεί το φυσικό "τέρμα" του Θερμαϊκού!
Τέρμα με την έννοια ότι εδώ σε πρώτη φάση ξεβράζονται όλα τα στερεά σκουπίδια του κόλπου με δεδομένο ότι τα ρεύματα είναι αριστερόστροφα(όπως λένε και οι επιστήμονες).


Τα τελευταία 30 χρόνια προστέθηκαν και τα πολλά απορρίμματα των μυδοτροφείων (βαρέλια, δίχτυα, σκοινιά) και το τοπίο έγινε ακόμα πιο αποκρουστικό.
Όλο αυτό το κομμάτι είναι ταυτόχρονα και "προστατευόμενη περιοχή" (!!) και την λειτουργία του την καθορίζει ο κρατικός φορέας Δέλτα Αξιού!!
Αυτό το μοναδικό πολύτιμο και ιδιαίτερο σημείο της Πιερίας παραμένει ξεχασμένο από φορείς και υπηρεσίες για χρόνια ολόκληρα.
Κανένας δεν ασχολείται, κανένας δεν ενδιαφέρεται !


Με ντροπή θυμόμαστε την έκφραση ζεύγους τουριστών όταν έμαθαν ότι ήταν μέσα σε <προστατευμένη περιοχή>!! Δηλαδή αν δεν ήταν <προστατευμένη περιοχή> πώς θα ήταν?
Αυτήν την παραλία πάμε να καθαρίσουμε την Κυριακή αλλά δεν αρκεί! Λόγω θέσης αυτή η παραλία επιβαρύνεται μόνιμα και θα πρέπει να καθαρίζεται με μηχανήματα 2 η και 3 φορές τον χρόνο σταθερά!


Δήμος ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ, Φορέας ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ,ΜΥΔΟΤΡΟΦΟΙ με τους εργάτες τους, Δνση Περιβάλλοντος Πιερίας ,εταιρεία ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ και εθελοντές πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί είναι κρίμα το πιο ιδιαίτερο και σημαντικό για την υγεία μας σημείο της Πιερίας να είναι σε αυτή την κατάσταση.

https://www.facebook.com/