Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Προσυνεδριακή ημερίδα στη Θεσσαλονίκη "Tο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ & η ΠΡΟΚΛΗΣΗ της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ"

Tο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ & η ΠΡΟΚΛΗΣΗ της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Το «πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ οργανώσεων κοινωνίας πολιτών» συμμετέχει
αποφασιστικά στη διεξαγωγή του «Ανοιχτού συνεδρίου κοινωνίας πολιτών για την κοινωνική οικονομία» που θα γίνει 10-11-12 Ιουνίου 2016, στην Αθήνα, με συμβολή όλων των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων. Όπως έχει γίνει γνωστό συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι κι άλλα συμπράττοντα κοινωνικά δίκτυα, ανθρωπιστικά και οικολογικά δίκτυα, καταναλωτών, οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και κοινωνικές επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί,. Ενώσεις όπως Εθνική Ομοσπονδία Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, ο Περιφερειακός Μηχανισμός ΚΟΙΝΣΕΠ Αττικής καθώς και όλα μικρότερα δίκτυα και κοινωνικές αναπτυξιακές συμπράξεις.
Σκοπός του συνεδρίου είναι, να μιλήσουν και ακουστούν όλοι, οι χιλιάδες συλλογικότητες της κοινωνίας πολιτών που προσφέρουν τοπικά εθελοντικό κοινωνικό έργο σε συνδυασμό με τις κοινωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε Πανελλήνια κλίμακα. Ένα θαυμαστό ανθρωπιστικό έργο στο σύνολό του, που μένει στη αφάνεια,  ενώ σκοπός είναι επίσης να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος των δράσεων και η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.
Φαίνεται όμως, η πρωτοβουλία της ανοικτής διαβούλευσης από τα κάτω με τη συμμετοχή όλων ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα  τα άλλα «κλειστά επαγγέλματα» που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα με πρόσχημα την κοινωνική οικονομία και προσπαθούν να μποϋκοτάρουν το συνέδριο με κάθε τρόπο και με ανυπόστατες συκοφαντίες.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
·      Να ξεκαθαρίσει πρώτα από όλα με ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες τι είναι και τι δεν είναι κοινωνική οικονομία.
·      Η ανάδειξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ως θεσμού ενίσχυσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και καταπολέμησης της ανεργίας της φτώχειας.
·      Η ανάδειξη της Κοινωνία πολιτών ως θεσμού αυτοοργάνωση και συγκρότησης  του υποκείμενο της κοινωνικής οικονομίας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
·      Η κοινωνική επένδυση στους ανθρώπινους πόρους, τον πολιτισμό, τη γνώση και το κοινωνικό κεφάλαιο.
·      Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής περιφέρειας.
Σχετικά με το συνέδριο έχουν καθοριστεί ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ οι οποίες είναι ανοικτές για να δεχθούν περίπου 20-40 εκπροσώπους οργανώσεων και κοινωνικών επιχειρήσεων, δηλαδή συνολικά περίπου 300 συμπολίτες μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν την διευρυμένη επιτροπή που θα δουλέψει για ένα πραγματικά ανοικτό Συνέδριο.
Οι Θεματικές Επιτροπές είναι: 1. Αγροδιατροφικού τομέα. 2. Υγείας & κοινωνικής φροντίδας. 3. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4. Πολιτισμού & Τουρισμού, 5. Συνεταιρισμοί, 6. Συνεταιριστικές τράπεζες & Ηθική Τράπεζα, 7. Εθελοντισμού, εθνικοτοπικές οργανώσεις & ευεργέτες, 8. Ενέργεια-Περιβάλλον, 9. Μετανάστες-πρόσφυγες, 10. Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, 11. Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρώπη & δικτύωση, 12. Κοινωνικής επιχειρηματικότητας Διαδικτύου-Δημοσιογραφία πολιτών & 13) Πρωτοβουλιών χωρίς μεσάζοντες.
Έτσι για πρώτη φορά καλούνται όλοι να εκφράσουν άποψη με συμμετοχικές διαδικασίες από τα κάτω, χωρίς κηδεμονία από κανένα κόμμα η εξουσία και να αυτοδιαχειριστούν το χώρο όπως συμβαίνει και με άλλους κοινωνικούς χώρους.
Αυτή η ανοικτότητα και καθολική συμμετοχή που επιδιώκει η πρωτοβουλία μας για το συνέδριο ενοχλεί φαίνεται πρώτα από όλα τους «λαθρεπιβάτες» στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Τους σφετεριστές δηλαδή αυτής της ιδιότητας που παράτυπα και μερικές φορές παράνομα έχουν εισχωρήσει στο χώρο (ενώ πρόκειται κατά κύριο λόγο για αστικές εταιρείες Δήμων και δημοσίων οργανισμών) και θέλουν να τον διαφεντέψουν μέσα από ένα πελατειακό σύστημα το χώρο, εμποδίζοντας την συνένωση των αυθεντικών οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για μια ενιαία θεσμική  έκφραση.
Ο νόμος του «Καλλικράτη» απαγορεύει πλέον τη σύσταση τέτοιων αστικών εταιρειών «μόνο μία κοινωφελή εταιρεία έχει δικαίωμα να κρατήσει κάθε Δήμος» αλλά πολλές μεικτές εταιρείες των Δήμων με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσιών οργανισμών συνεχίζουν μέχρι τη λήξη τους ,προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, για προγράμματα που αφορούν το τρίτο τομέα της οικονομίας. Δεν περιορίζονται δηλαδή στους πόρους που είναι θεσμοθετημένοι και προορίζονται για τους δημόσιους οργανισμούς αλλά επεκτείνονται και απομυζούν πόρους που προέρχονται από την Ε.Ε και ανήκουν στις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς.
Δεν είναι βέβαια μεγάλο το ποσοστό των Δημοτικών αρχόντων και πανεπιστημίων που έχει μπει σε αυτό τον πειρασμό, αλλά είναι ικανό να αλλοιώσει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας δημιουργώντας πελατειακούς μηχανισμούς για ίδια συμφέροντα.
Η πλειονότητα της ανθρώπων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκει μια έντιμη σχέση με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και για αυτό στο συνέδριο της 10-12 Ιουνίου 2016, καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σημαντικός συμπράττων κοινωνικός εταίρος για τη κοινωνική οικονομία. (όχι ως μεταμφιεσμένη κοινωνία πολιτών)
«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζαμε το πρόβλημα σε βάθος μέχρι που προέκυψε η ακατανόητη αντίδραση από κάποιες ομάδες, που χωρίς αιτιολογία έκαναν δίκη προθέσεων για τους σκοπούς του ανοικτού συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία. Μελετήσαμε τις αντιδράσεις και ποιοι βρίσκονται από πίσω και διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται ΜΚΟ, που τα κυρίαρχα μέλη τους είναι οργανισμοί Δήμων και του δημοσίου. Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες δηλαδή, που σε καμία περίπτωση νομικά και ουσιαστικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει  ένα υβρίδιο οργανώσεων, που παρουσιάζονται με τη σχετική μεταμφίεση  ως τρίτος τομέας της οικονομίας, παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία (και αυτό έχει σημασία για προγράμματα ΕΣΠΑ) που προβλέπει: εταιρείες οι οποίες έχουν πάνω από το 50% δημόσιους φορείς ως μετόχους θεωρούνται δημόσιο και αποκλείονται από προγράμματα που αφορούν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και του τρίτου τομέα. Αυτό είναι το μυστικό που προφανώς δεν θέλουν να αποκαλυφθεί μέσα από ένα θεσμικό συνέδριο της κοινωνίας πολιτών που θέτει το ζήτημα τι είναι και τι δεν είναι κοινωνική οικονομία. Ο κατακερματισμός του χώρου και το αλαλούμ βολεύει  όσους θέλουν να ψαρεύουν στα θολά νερά.
Άλλωστε και ο νόμος 4019/11 για την κοινωνική οικονομία προβλέπει για τις αναπτυξιακές συμπράξεις στο άρθρο 18 τα εξής: Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι: α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του ν. 3852/2010 (Α' 87) και της περίπτωσης β' της παρ. 3 του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α' 114), ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι υπό στοιχεία α', β' και γ' φορείς δεν δύναται να ορισθούν συντονιστές εταίροι των Συμπράξεων.
Οι εν λόγω ΑΜΚΕ ανήκουν προφανώς στη β΄και γ΄ περίπτωση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου και κατά παρέκκλιση υπήρξαν μέχρι τώρα συντονιστές εταίροι σχετικών προγραμμάτων. Ο φόβος τους μήπως αποκαλυφθούν τους οδηγεί έτσι ώστε να προκαλέσουν την αποκάλυψη τους σε μια χρονική στιγμή που κανείς δεν είχε στρέψει την προσοχή τους σε αυτό.
Αν κάποιος έχει αμφιβολία επί τούτου, τον καλούμε να απευθύνουμε σχετικό ερώτημα στις ελεγκτικές αρχές  για να δούμε του λόγου το αληθές και τις συνέπειες. Αυτοί λοιπόν που συκοφαντούν το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΤΗΡΙΟ και τις πρωτοβουλίες του για ανοικτές διαδικασίες της καθολικότητας της κοινωνίας πολιτών, ας το σκεφθούν καλά, ποιος έχει να κρύψει πράγματα από μια δημόσια διαβούλευση και δημόσια αντιπαράθεση και «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια»
Συκοφαντούν λοιπόν το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΤΗΡΙΟ» ότι επιδιώκει με την όλη δραστηριότητα του να κατευθύνει χρηματικούς πόρους ενώ όλοι γνωρίζουν και αν δεν γνωρίζουν μπορούν να το ψάξουν ότι, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ ούτε για ένα ευρώ από σχετικά προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή είναι μακρύς κατάλογος, με πολλά εκατομμύρια των φορέων εκείνων που πλάθουν φανταστικές ιστορίες, πολλά δε αναγκαστικά λόγω διαύγειας στο διαδίκτυο. Πριν την αναγκαστική διαύγεια δύσκολα μπορούσε να γνωρίζει κανείς τι γίνεται.
Πρόκειται για εκείνες λοιπόν τις οργανώσεις που πέρσι μποϋκοτάρισαν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των περιφερειακών μηχανισμών κοινωνικής οικονομίας από τους αυθεντικούς δικαιούχους, προσπαθώντας να διαλύσουν κοινωνικές αναπτυξιακές συμπράξεις από τα κάτω, προκάλεσαν αθέμιτο ανταγωνισμό και στο τέλος οι ίδιοι πήγαν να ενισχύσουν τα lobies των βιομηχάνων. Αυτή είναι η έγνοια τους για τη κοινωνία πολιτών και για την κοινωνική οικονομία.
Έτσι λοιπόν εξηγούνται λογικά όλες αυτές οι περιθωριακές κατά τα άλλα αντιδράσεις που θέλουν εάν είναι δυνατόν, να ματαιώσουν το συνέδριο. Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το ανοικτό Συνέδριο Κοινωνικής οικονομίας κανείς από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο δεν έθεσε θέμα ξεκαθαρίσματος με τους δήθεν φορείς κοινωνικής οικονομίας που στην ουσία είναι ΑΜΚΕ δημοσίου. Βγήκε απλά μια διακήρυξη της αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης του Συνεδρίου από τα κάτω και αυτό ήταν αρκετό φαίνεται να ερεθίσει εκείνους που είχαν κάτι να κρύψουν.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης το διατύπωσε πιο γλαφυρά «Ίσως αυτή η ανοικτή διαδικασία είναι που ερέθισε μερικούς εθισμένους σε «κλειστές» διαδικασίες. Μερικούς που απλά υπάρχουν, υφαρπάζοντας ιδεολογίες και δομές δημιουργικών ανθρώπων, για να διαμορφώνουν ψευδεπίγραφες δεοντολογίες και εκδηλώσεις. Μερικούς εκπροσώπους δημόσιων δομών, που «υφαρπάζουν» τους πόρους που κερδήθηκαν με αγώνες για να υποστηρίξουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και τις στερούνται. Μερικούς που αγωνίζονται με κάθε μέσο για να μην επιτρέψουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αποκτήσουν εμπειρίες, να οργανώσουν εκδηλώσεις μόνες τους και να διαχειρισθούν τους διαθέσιμους πόρους, προσφέροντας υστερόβουλα, μερικές φορές, περιστασιακή διευκόλυνση.
Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο δεν έχει να κρύψει τίποτε. Η δράση του ήταν και είναι πάντοτε στο πλαίσιο της διάχυσης της ενημέρωσης και της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ στο χώρο, όπως αρμόζει σε κάθε Παρατηρητήριο, με έμφαση στην κοινωνικοποίηση της γνώσης και στη χρηστική πληροφόρηση. Αυτή η πρακτική είναι άλλωστε που το συνδέει με πολλές εκατοντάδες οργανώσεις σε όλη τη χώρα, μια σχέση που ενισχύεται μέρα τη μέρα.
Για το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο 
Χρήστος Καραζούπης            Γιάννος Παπαϊωάννου


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, michaeld@otenet.gr