Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης τίμησε τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Καζαντζή

 Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης τίμησε τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Καζαντζή
Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης



Με μία «ανοιξιάτικη ρομάντζα» και με όχημα ένα πολυθέαμα μελωδιών, ήχων, video και εικόνων, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης τίμησε τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Καζαντζή, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, παρουσία του ίδιου του δημιουργού και ορισμένων από τους αγαπημένους του συνεργάτες, όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Κώστας Πρατσινάκης και ο δεξιοτέχνης ακορντεονίστας  Κώστας Τσούγκρας.


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν με πολυμεσικό τρόπο  αποσπάσματα από το πρότζεκτ μαθητών του σχολείου με  θέμα  τη ζωή και τη 40χρονη - έως σήμερα - διαδρομή του συνθέτη στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.


Ιδιαίτερη στιγμή η απαγγελία του ποιήματος «Πέρασα» της Κικής Δημουλά, συνοδεία κιθάρων, μια διασκευή της σύνθεσης του Γιώργου Καζαντζή από το δίσκο του «μικρή σουίτα», στον οποίο ντύνει μουσικά  τις αφηγήσεις της μεγάλης μας ποιήτριας.


 Στο δεύτερο μέρος, οι θεατές  μέσα σε κλίμα μυσταγωγίας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν διασκευασμένες και  εκτελεσμένες  από τα μουσικά σύνολα έκφρασης και δημιουργίας του σχολείου γνωστές επιτυχίες του συνθέτη. Παράλληλα, αγαπημένα τραγούδια, που ερμήνευσε ο ίδιος ο δημιουργός,  από κοινού με τους συνεργάτες του και τους μαθητές.


Η βραδιά κορυφώθηκε όταν ο συνθέτης ανέβηκε στο πιάνο συνοδεύοντας, σε  αγαπημένα από το κοινό τραγούδια, τις μελωδικές φωνές της Λιζέτας Καλημέρη, του Δημήτρη  Ζερβουδάκη και  του Κώστα  Πρατσινάκη, που, μαζί με τα μοναδικά ταξίμια στο ακορντεόν του Κώστα Τσούγκρα, ενθουσίασαν το κοινό, που συμμετείχε τραγουδώντας και καταχειροκροτώντας.
Τέλος,  συγκινητικός ήταν ο επίλογος  της υπέροχης βραδιάς, στον οποίο ο συνθέτης μαζί με τους συνεργάτες του τραγούδησαν την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του «Μέλισσες».


Πολύ ιδιαίτερη ήταν και η στιγμή κατά την  οποία ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Κυριακού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κώστας Πετρίδης και η πρόεδρος του 15μελούς Γλυκερία Γκούτζα πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες χειροποίητα δώρα, δημιουργίες μέλους του συλλόγου γονέων, προς ανάμνηση της συνεργασίας.
Ο Γιώργος Καζαντζής ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας εδώ και χρόνια, με συνέπεια, το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Στο ενεργητικό του έχει μέχρι σήμερα  17 προσωπικούς δίσκους και πάνω από 70 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Δύο από τα οργανικά του κομμάτια «Σορόκος» και «Ανάπαιστος», έχουν συμπεριληφθεί στις παγκοσμίου φήμης συλλογές Buddha Bar. Πολλά  από τα τραγούδια του έχουν γίνει επιτυχίες από γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες, ενώ οργανικές του συνθέσεις έχουν επενδύσει θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ελληνικές και ξένες, παιδικά βιβλία και ταινίες κινηματογραφικές. Τα τελευταία χρόνια  συνεργάζεται και με την ποιήτρια Κική Δημουλά, συνοδεύοντας με τη μουσική του τις αφηγήσεις των ποιημάτων της.


Διδασκαλία Συνόλου και διασκευή ενορχηστρώσεων του συνθέτη: Δημήτρης Τασούδης.

 Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες:
της Α΄ λυκείου: Πολίνα Κουλιάνου, Κορίνα Μπουζούκη, Γεωργία Μπουντώλα, Μαρίνα Μπουφέτη, Χρήστος Κυριακού, Δέσποινα Μεχτερίδου, Έλλη Ντίτσα, Κων/να Πιντόρε, Παναγιώτης Συρανίδης, Ιωάννης Τζάγκας,
της Β΄ λυκείου: Άγγελος Γανωτής, Έρση Μεϊτανίδου, Νεκταρία Πούλιου, Παρθενόπη Σουρλίγκα,
της Γ΄ λυκείου: Χριστίνα Γαγάνη, Γλυκερία Γκούτζα, Γεώργιος Καζαντσίδης, Αστέριος – Ραφαήλ Τρίγκας, Φίλιππος – Ραφαήλ Τσακίρογλου
της Γ’ γυμνασίου: Χρυσή Γκούτζα
οι καθηγητές: Δημήτρης Μαδρίνος, Δημήτρης Αραμπατζής, Δέσποινα Αρβανιτίδου
και  Χρήστος Βερνάρδος και οι απόφοιτοι Κων/να Αδαμίδου, Χρήστος Γκρούτας και Παναγιώτης Σάκκουλας
Οι πληροφορίες για τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, η επεξεργασία και η παρουσίαση  του οπτικοακουστικού υλικού αποτελούν μέρος ερευνητικής εργασίας στην οποία εργάστηκαν οι μαθητές της Β΄ λυκείου:
Άγγελος Γανωτής, Ειρήνη Ζαχαρογιάννη, Αλέξανδρος Ζαχούλης, Ηλιάνα Καράμπα, Μαρία Κεφαλίδου, Αθανάσιος Κουλουκτσής, Ευαγγελία Λαζαρίδου, Έρση Μεϊτανίδου, Μαρία Μητσιοπούλου, Κων/νος Mπατσινίλας Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημήτριος Πιτσιλής, Νεκταρία Πούλιου, Κων/νος Ρουμελιώτης, Παρθενόπη Σουρλίγκα, Δανάη Τσιοπλή, Ζαχαρίας Χασάνι – Ριζά, Αλκμήνη Χατζή
Υπεύθυνος καθηγητής ερευνητικής εργασίας - Φιλολογική επιμέλεια: Δημήτρης Κιτσούλης, φιλόλογος.