Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Για την παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων

Η ποικιλία της γεωμορφολογίας του ελληνικού χώρου αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε σχέση με άλλες περιοχές της
Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες στους κατοίκους όλων των περιοχών της πατρίδας μας για τη συντήρηση και τη βελτίωση αυτού του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος.
Ένα στοιχείο του φυσικού μας πλούτου είναι οι εκτάσεις των υγροτόπων ή υγροβιοτόπων, που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της χώρας και έχουν υψηλή οικολογική σημασία. Οι υγρότοποι λειτουργούν ως αποθηκευτές νερού, έχουν μεγάλη σημασία αναφορικά με το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι η χλωρίδα και η πανίδα που συναντάμε στις διάφορες μορφές υγροτόπων.
Η Σοσιαλιστική Προοπτική με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των υγροτόπων – ως τέτοια έχει κηρύξει ηUNESCO την δεύτερη ημέρα του Φεβρουαρίου – εφιστά την προσοχή της πολιτείας και των πολιτών για τη σημασία που έχει η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας για τις επόμενες γενιές, τον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας. Στο μέλλον πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά της καταστροφής ολόκληρων λιμνών (το παράδειγμα της λίμνης Κορώνειας είναι ενδεικτικό)  λόγω της γενικότερης αμέλειας και  της υπεράντλησης ύδατος υπό την εγκληματική ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και των τοπικών κοινωνιών.
Οι τοπικές κοινωνίες μέσα από τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και αυτόνομους συλλογικούς φορείς των πολιτών, όπως οι συνεταιρισμοί, μπορούν να εντάξουν τους υγροτόπους, σε συνεργασία με τους ανάλογους επιστημονικούς φορείς, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής, οικολογικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης των περιοχών τους.